2015 fogyasztó diéta trendjei

Nincs olyan év, amikor ne lenne nő, aki a tükör előtt bosszankodik azon, hogy már megint nem fér bele a kedvenc ruhadarabjaiba, már megint ott az a hurka a pocakon, a husi a combokon, és ismét küzdeni kell a test kontúrjaiért. Éppen ezért a fogyókúra minden évben aktuális program. Ha a tavalyi trendek rajtad nem működtek, vagy ép csak kíváncsi vagy minden újdonságra ebben a témában, akkor most jó helyen jársz. Összeállításunkban megismerkedhetsz 2015 legnépszerűbb fogyasztó diétáival, kúráival.

fogyokura-trendek-egeszsegugyelet-nagy

A változatosság gyönyörködtet – azaz néhány szó a 3-1-2-1 diétáról

Ez a módszer azoknak is kedvez, akik képtelenek bűnbeesés nélkül a diétára. A módszer lényege, hogy 3 napon
át be kell tartanod a diétás előírást, majd 1 napot kapsz a „bűnözésre”, ami után újabb két kemény szabálybetartós nap következik, és zárásképpen, hogy jó érzéssel gondolhass vissza, egy újabb nassolós nap jön.

A pláne ebben a módszerben az, hogy az engedékeny napokon bármit ehetsz: süthetsz palacsintát, csemegézhetsz csokit, sütit, fagyit és így tovább. Ezt a ritmust, a 3-1-2-1 diétát 21 napig kell betartani annak érdekében, hogy akár 10 kiló feleslegtől is búcsút vehess. Ráadásul a rendszeres kalórianövekedés következtében egyensúlyban tarthatod az anyagcserédet, és így a jojó-effektust is könnyedén elkerülheted.

Ugye, egy ilyen eredményért ez az időintervallum nem is olyan betarthatatlan?

Bizarrul hangzik, de sokak szerint működik: A vajas kávé diéta

Ez a trend külföldön ütötte fel a fejét, és egy amerikai barista fejéből pattant ki, aki vendégeinek vajjal
és kevés olajjal kínálja a feketét. Véleménye szerint a 40 kilokaloriás ital serkenti az agy teljesítményét és
megnöveli az energiatermelést.

Gondolatmenete sokakat csábított el, és vannak, akik valóban a vajas kávé diétával fogytak le, de mint minden
más csodamegoldás, ez is csak egészséges étrenddel párosítva működhet.

Hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy feltalálója 36 kilót fogyott vele.

fogyokura-trendek2-egeszsegugyelet-nagy

Burgonya, mint fogyókúrás eledel? IGEN.

2015 fogyasztó palettáján kétségkívül meglepő színfolt a Burgonyadiéta. Már csak azért is, mert tele van szénhidrátokkal, és így a legtöbb fogyókúrán tiltólistás. Igen ám, de ez egy roppant egyoldalú megközelítés,
hiszen ezenkívül számos hasznos ásványianyagot és antioxidánst is tartalmaz, és a vizet is elvezeti a szervezetünkből. Ráadásul néhány falattal már jól is lakhatsz belőle.

A hírességek közül állítólag Cameron Diaz pártolja nagyon a burgonyadiétát, mert pár nap alatt mínuszt csinál a pluszokból.

Ezt a kúrát maximum 1 hétig ajánlott csinálni, és ez alatt az idő alatt semmi mást nem fogyaszthatsz a kizárólag megfőzött burgonyán kívül, amit adott esetben túróval vagy sóval dobhatsz fel.

Kalóriaszámlálás helyett lesd meg a glikémiás indexet!

Ha hadilábon állsz a matematikával, és sehogyan sem tudod rávenni magad arra, hogy számold a bevitt kalóriamennyiséget, annak érdekében, hogy ne lépd túl az ideális testsúlyodat, akkor a glikémiás indexes megoldásért rajongani fogsz.

Ez ugyanis kevésbé spártai megoldást kínál arra, hogy a diétád sikeres lehessen. A táplálékok glikémiás indexe megmutatja, milyen gyorsan szívódnak fel a szénhidrátok a szervezetedben.

A 80-as években dr. David J. Jenkins és munkatársai dolgozták ki az említett index elméletét, amit eredetileg a cukorbetegek étrendjének kapcsán kezdtek el vizsgálni, mígnem kiderült, hogy a fogyni vágyók számára is
hasznos lehet.

Ez nem más, mint egy szám 0 és 100 között, ami megmutatja, hogy egy adott élelmiszerben található szénhidrát tartalom milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, és milyen hatással van a vércukorszintre.

Elmondható, hogy minél inkább feldolgozott, valamint minél nagyobb rosttartalmú ételről van szó, a glikémiás indexe annál alacsonyabb, így nem emeli meg annyira a vércukorszintedet, kevesebb glükózzal látja el a szervezetet az emésztés folyamán.

Azokból a táplálékokból, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe, a szénhidrátok lassabban szívódnak fel, a magas rosttartalom miatt az emésztésük is több időbe telik, így hosszan tartó teltségérzetet adnak, és kevésbé járulnak
hozzá az elhízáshoz.

Érdemes előnyben részesítened az alacsony és a közepes glikémiás indexxel bíró táplálékokat. 

 

Az 50 alatti, alacsony glikémiás indexű ételek közé tartozik: A krumplin kívül a legtöbb zöldségféle. A grépfrút, a körte, az alma, a szilva A natúr joghurt, a tej és a kefir.
Az 50-70, közepes glikémiás indexű ételek közé tartozik: A teljes kiőrlésű kenyér, tészta, a kukorica, a zabpehely, a főtt rizs, a 100% gyümölcstartalmú levek, az ananász, a banán.

Ahány nő, annyi fogyókúra, annyi sikerrecept. Te érzed, hogy a kipróbált módszerek közül, melyik válik be, melyik hozza el számodra a várt, mínusz centikben, mínusz kilókban mérhető eredményt. De bármit is választasz, fontos, hogy a rendszeres, számodra leginkább napi rendbe illeszthető mozgásformáról se feledkezz meg, mert enélkül minden siker csak fél siker, ha a fogyókúráról van szó.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tökéletes ételek éhgyomorra

Egészségünk érdekében fontos minden nap reggelizni, a szakértők még azt is megkockáztatják, hogy a egészségtelen reggeli is jobb, mint a semmi. De! Amikor alvás, után pihen, és még üres a gyomor, nem mindegy, hogy mivel indítjuk a terhelését. Ébredés után először is érdemes egy pohár vizet meginni ébresztésnek, kutatások alapján például éhgyomorra egy fél liter víz megivása, felgyorsítja az anyagcserét.

Vélemény, hozzászólás?