Gyakran okoznak vércukorszint-ingadozást a sok finomított szénhidrátot tartalmazó ételek, amik először hirtelen megugrasztják a vércukor-szintet, ami gyorsan utána le is zuhan, ettől éhesnek és fáradtnak érezzük magunkat. Az állandóan magas vércukorszint cukorbetegséghez vezethet, és súlyos szövődményeket okozhat.
A dietetikusok szerint megfelelő táplálkozással a vércukorszint csökkenthető, és a jó tartományban tartható, elkerülve ezáltal a drasztikus ingadozást. 4 tanács a kiugró vércukorszint elkerülésére:
- A finomított szénhidrátokat mindenképpen kellő arányban fehérjével, és zsírokkal együtt kell fogyasztani. Amennyiben így kombinálva kerül a szervezetbe csak lassabban tud felszívódni a glükóz, ez lecsökkenti az esélyét a hirtelen vércukorszint-emelkedésnek-zuhanásnak, így stabilizálva a glükóz koncentrációt a vérben.
- A főétkezéseket rendszeresen mindennap körülbelül ugyanabban az időben kell elfogyasztani. Ez megakadályozza, hogy a nagyobb ételbevitellel járó étkezések előtt nagyon alacsony szintre csökkenjen a vércukorszint, ami egyrészt megnövekedett éhségérzet, másrész bágyadtságot, levertséget, rosszkedvet okozhat.
- Fontos az egészséges testsúly megőrzése, vagy elérése a stabil vércukorszint érdekében. A túlsúly, az elhízás lényegesen fokozza az inzulinrezisztencia, továbbá a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
- A megfelelő mennyiségű rostbevitel rendkívül fontos a vércukorszint természetes szabályozása kapcsán. Az élelmi rostok lelassítják a glükóz felszívódását, plusz megnövelik az étkezés utáni jóllakottság érzés időtartamát. Naponta minimum 30 gramm rostot kell fogyasztani zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, vagy teljes kiőrlésű gabonafélék formájában.
Forrás: menshealth.com