Mozogd lejjebb a vérnyomásod

A vérnyomás csökkentésére, a magas vérnyomás megelőzésére az egyik legjobb megoldás az, ha rendszeresen mozgunk. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk erre a célra. Mutatjuk, milyen típusú testmozgással teheted hatékonnyá a vérnyomáscsökkentést.

Mint minden esetben, úgy az edzés során is fontos a fokozatosság és mértékletesség elve, bármit mozogjunk, érdemes fokozatosan hozzászoktatnunk a szervezetünket az erőkifejtéshez. Az is fontos, hogy mindig figyeljünk arra, hogy mit jelez a testünk.

HIIT, Plank, séta, úszás

A magas vérnyomással küzdők számára ideális mozgásformát jelent az úgynevezett HIIT (high intensity interval training). Ez nem csak szuper kalóriaégető mozdulatokat jelent, de rövid idő alatt képes felpörgetni az anyagcserét is. Néhány kutatás azt is igazolja, hogy a HIIT edzések hatékonyságban lekörözik a kevésbé intenzív edzéstípusokat. Fontos előnyük, hogy javítják a nyugalmi pulzust, ezáltal pedig a vérnyomásra is jótékonyan hatnak. Teljesen kezdőként azonban nem érdemes ezzel a mozgásformával kezdeni, ilyenkor jobb ötlet sétával, kocogással javítani az állóképességen.

Magas vérnyomás, illetve magas vérnyomásra való hajlam esetén érdemes izometriás gyakorlatokat is beiktatni az edzéstervünkbe, amikoris statikus pozícióban egy konkrét izomcsoportra dolgozunk. Ilyen izometriás gyakorlat például a plank, más néven hídtartás is. Ezek a gyakorlatok is nagyon hatékonyak az állóképesség növelése terén.

Az úszás igazi aduász, ha az egészségünkről van szó, nincs ez másként a vérnyomás kordában tartása kapcsán se. Minden életkorban végezhető mozgásforma a nordic walking vagy az egyszerű séta, ami megerőltetés nélkül edzi a testünket.

Egy kutatás is alátámasztja a séta jótékony hatását a vérnyomásra, ami szerint azoknál, akik 6 éven át rendszeresen sétálnak, 7,2 százalékkal alacsonyabb a betegség kialakulásának rizikója.

Forrás: Házipatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?