- A lisztérzékenység krónikus autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy nem lehet kinőni.
- A kalászos gabonafélékben (árpa, búza, rozs) lévő glutén egyik fehérje csoportja váltja ki.
- A világon minden 100 emberből 1 lisztérzékeny.
- Több mint 300 tünet társulhat a lisztérzékenységhez!
- A cöliákiás betegek 80%-át nem diagnosztizálják (így csak szenvednek a tünetektől).
- A lisztérzékenység hatással van a szervezetünk valamennyi szervére.
- Az egyetlen kezelésmód a gluténmentes diéta élethosszig tartó betartása.
- Két megoldás van a lisztérzékenység diagnosztizálására: a vérvizsgálat, és az endoszkópia.
- Diagnózis nélkül a lisztérzékenység bélrendszeri daganatokhoz, 1-es típusú cukorbetegséghez, csontritkuláshoz, pajzsmirigybetegséghez, szklerózis multiplexhez, vérszegénységhez, meddőséghez, vetéléshez, epilepsziához, stb. vezethet.
- A lisztérzékeny személyek kb. 20% -a tünetmentes, azaz egyáltalán nem tapasztal semmilyen külső tünetet, ettől függetlenül a lisztérzékenység szövődményei őket is veszélyeztetik.
- A lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat, de a felnőtt korban jelentkező cöliákia esetén nagyobb esélye van a súlyosabb szövődményeknek (kezeletlenül).
- A lisztérzékenységben szenvedő betegeknél a mikroszkopikus vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség, és a fekélyes vastagbélgyulladás előfordulási gyakorisága nő.
- A cöliákiában szenvedő személyek laktóz és/vagy fruktóz intoleranciát is mutathatnak.
- A lisztérzékenyek szervezete általában hiányt szenved vas, kalcium, magnézium, cink, folsav, niacin, riboflavin, B 12- vitamin és D-vitaminból, mert a tápanyagfelszívódás nem működik megfelelően.
- A gluténmentes élelmiszerek nem tartalmazhatnak több mint 20 ppm glutént, amely a gluténfogyasztás biztonságos küszöbértéke a lisztérzékenységben szenvedők számára.
+ 1 gyakori tévhit: A gluténmentes diéta egyoldalú, és ízetlen
Néhány alapanyag cseréjével (pl. a búzalisztet lenmaglisztre), lehet ízletes ételeket készíteni. Valamint a gyümölcsök, a zöldségek, a tőkehúsok, a száraz hüvelyesek, a natúr tejtermékek, és számtalan gabona eleve mentesek a gluténtól, ugyanakkor változatos étrendet tesznek lehetővé.