Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Szürkehályog

A szürkehályog, orvosi nevén cataracta leginkább időseknél jelentkező szembetegség, ami, ahogy a neve is sugallja, a szemlencse elszürkülését jelenti. Hatására nagymértékben romlik a látás. A latin kifejezés vízesést jelent, ami a lencsében keletkező homályra utal, mintha a beteg csak egy víztükrön keresztül szemlélné a világot. Sajnos a következménye ennél jóval prózaibb, mert ha ezt a betegséget nem kezeljük, meg is vakulhatunk.

szurkehalyog-egeszsegugyelet-nagy

Jellemzően 65-75 éves kor közöttiek felét érinti ez a betegség, és 75 éven felül ez az arány megközelítőleg 20%-al növekszik. Az időskori cataracta mellett létezik a veleszületett változat is gyermekek esetében (10.000 esetből 3-nál), és a más betegségek következtében kialakult másodlagos betegség is előfordul.

A veleszületett változat oka lehet genetikai jellegű, esetleg anyagcsere-betegség, vagy akár a terhesség alatti hatások következménye is. Ezek vizsgálata, terápiája megegyezik az időkori változatéval.

Mi miatt alakulhat ki szürkehályog?

Bár a kórkép adódhat családi halmozódásból is, az idő múlása is nagymértékben hajlamosító tényező.
Ugyanakkor fiatal korban szintén gyakori, olyan embereknél, akik túlságosan sok napfénynek vannak kitéve, vagy étrendjükből abszolút hiányoznak a sejteket védő antioxidánsok. A szürkehályog kialakulását a dohányzás is jelentős mértékben elősegíti.

Abban az esetben, ha a szemet nagyobb nyomás éri cataracta traumaticáról beszélhetünk, és ez is a szürkehályog előidézője lehet. Idetartozik például az áramütés, az infravörös és a radioaktív sugárzás, a röntgen-, rádium és lézersugárzás. Ezek miatt mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő szemvédelemről.

szurkehalyog-egeszsegugyelet-betegseg-nagy

Bizonyos gyógyszerek tartós szedése is okozhat szürkehályogot (pl. kortizon-származékok). Komplikációként, szövődményként szintén jelentkezhet ez a betegség, ilyenkor catracta complicataról beszélünk, és általában a szem, gyulladásos megbetegedéseivel függ össze.

A szürkehályog és a cukorbetegség

Vannak olyan betegségek, amik szintén növelhetik a hajlamot. A cukorbetegség kifejezetten ilyen.
Ennek egyik oka, hogy a cukorbajjal küzdőknél gyakoribb az időskori cataracta, másrészt a cukorbaj jeleként hópehelyhez hasonló homályos foltok jelenhetnek meg a szemlencsében felnőtt korban, amelyek hetek alatt hályoggá érnek. Ezek idejében elkezdett inzulinkezeléssel visszafejleszthetők.

Mik a szürkehályog tünetei?

Jelentkezhet mindkét szemen, vagy csak az egyiken. Az időskori változat kifejlődésének gyorsasága egyénenként változik, és előfordul, hogy eleinte észre sem vesszük. Kezdeti jele lehet, ha zavarónak érzékeljük az erős napsütést vagy éjszakai vezetésnél a szembe jövő autók reflektorát. Azért nehéz ezekből a jelekből szürkehályogra gyanakodni, mert sokszor az egészséges szemre is zavaróan hatnak az említett tényezők.

A színérzékelésben bekövetkezett zavarok, a folyamatosan romló látás, az egyik szem eltakaráskor jelentkező kettős látás szintén szürkehályogra utalhat. Az egyik leggyakoribb tünet azonban a látás élességének csökkenése.

cataracta-egeszsegugyelet-nagy

Ne téveszd össze a gyulladással

Ha nem csak romlik a látásod, de fájdalmat is és túlzott fényérzékenységet tapasztalsz, valószínűleg szemgyulladás, heveny zárt zugú glaucoma vagy fertőzés okozza a problémát, nem szürkehályog.

Néhányan a retina (ideghártya) leválását is hajlamosak összetéveszteni a szürkehályoggal, amit a látómező egy részét vagy egészét beborító fátyolként érzékelnek. A retinaleválás jellemző tünet az úszkáló folt, villámlátás. Ez a fajta látásprobléma azonban sokkal gyorsabb lefolyású, és egyre csak rosszabb. A szemészeti beavatkozás pedig nem tűr halasztást.

Hogyan kezelhető a szürkehályog?

A csökkent látás okai közül a szürkehályog a legjobban kezelhető. Kezdetben elég lehet csak a szemüveg viselése, napfényben pedig dioptriás napszemüveg, és nagyobb fények helyett szórt fény alkalmazása.

Vannak olyan betegek, akiknél műtétre nincs is szükség, és elegendő számukra idővel az újabb szemüveg(ek) felírása. Azonban, ha ez nem jelent kielégítő megoldást, akkor jöhet szóba a műtét.

A szürkehályog egyetlen hatásos gyógymódját jelenleg az elszürkült réteg műtéti úton történő eltávolítása jelenti, ami után egy speciális műanyag lencsével pótolják az eltávolított lencsét. Ez minden életkorban végrehajtható megoldás, ami a gyerekek kivételével, általában még altatást sem igényel.

Ha a fentebb említett tünetek közül bármelyiket is észleled magadon, érdemes szakorvoshoz fordulnod a problémával, hogy tartósan őrizhesd szemeid épségét.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A szürkehályog kialakulása késleltethető

C-vitaminnal a szürkehályog ellen!

Egy angol ikerpárokon végzett tanulmány első ízben mutatta ki, hogy az étrend felülírja az örökletes …