Természeti kincseink a gyógyvizek

Kis hazánk rengeteg wellness és gyógyfürdő lehetőséggel áldott, néhány ismeretet és szabályt azonban érdemes szem előtt tartani, mielőtt egy egész napot töltünk az egészséges életmód jegyében valamelyik híres gyógyvizes medencében.

Magyarország gyógyvizekben igen gazdag, amelynek oka, hogy míg Európa más országaiban általában 1600 méter mélységben kezd 50 °C fölé emelkedni a hőmérséklet, addig itthon már 1000 métertől. Ez a geotermikus adottság az, amelynek köszönhetően gyakoribbak a gyógyvíz előfordulások is. A gyógyvíz meghatározás törvényileg szabályozott, mivel használatuk leginkább orvosi előírásra, gyógyászati célokból javasolt. Gyógyvíznek minősül minden olyan ásványvíz, amelynek gyógyhatása tudományosan alátámasztott.

egeszsegugyelet-eletmod-egeszsegturizmus-gyogyvizek-nagy1

Természetesen pihenés, kikapcsolódás szempontjából sem tiltott használatuk, de olyankor is érdemes néhány tanácsot betartani, ha érezni szeretnénk a jótékony, frissítő hatást.

Amire érdemes odafigyelni, ha nem orvosi előírásra ülünk gyógyfürdőbe:

 • Nagyobb bőrsérüléssel vagy fertőző bőrbetegséggel (pl.: herpesz) ne használjuk a gyógyvizes medencét.
 • Lázas, gyulladásos, légúti megbetegedések, fertőzések ideje alatt sem ajánlott.
 • Magas vérnyomás problémával sem biztos, hogy a meleg vizes fürdő előnyös hatásait fogjuk érezni.
 • Menstruáció alatt is jobb elkerülni.
 • Szívelégtelenség, daganatos betegség esetén pedig szigorúan orvosi engedéllyel válasszunk gyógyvizet pihenés céljából.
 • A gyógyfürdőzésre is igaz, hogy fontos a mértékletesség: 40 percnél tovább ne tartózkodjunk a vízben, mert ez időintervallum után már inkább megterhelő a szervezet számára, mint sem egészséges.
 • Miután elhagytuk a medencét érdemes egy langyos zuhanyt venni, valamint fél órát pihenni, hogy testünk hőháztartása helyre rázódjon. 

Vannak gyógyvizek, amelyek ásványi anyagtartalmuk miatt egyeseknél bőrirritációt okozhatnak, ilyenkor érdemes háziorvosunkhoz fordulni és természetesen kerülni a vizet, amely az elváltozást okozta. Amennyiben orvosi előírásra veszünk igénybe gyógyvizes kúrát, mindent az orvos által meghatározottaknak megfelelően használjunk és tegyünk. Ez azért olyan kiemelten fontos, mert ha eltérően cselekszünk, akkor hatástalan lehet a kezelés, vagy akár ártalmas is.

Ha a kúra elején fokozódik valamilyen, a betegségünkkel járó fájdalom nem kell megijedni. Ez a jelenség az úgynevezett fürdőreakció, amely pár nap alatt magától megszűnik. Kimerültebbnek, levertebbnek is érezhetjük magunkat, amit mindenképpen jelezzünk orvosunknak, különösen akkor, ha a jelenség egy-két nap után sem szűnik meg.

A gyógyfürdős kezelések típusai:

 • Medencefürdő vagy kádfürdő. Mindkettőben ugyanaz a víz található, a kádfürdőt abban az esetben írják elő, ha a páciens valamilyen fertőző betegségben szenved, vagy fizikai rendellenesség gátolja az egyedül fürdőzést (pl: mozgáskorlátozottság).
 • Iszapkezelés: a test forró iszappakolást kap, amelyet be is takarnak. Körülbelül 15 perces kezelés, amelyet ízületi problémák esetén használnak, kivéve, ha gyulladásról van szó, mert olyankor az iszap hideg.
 • Vízsugármasszázs
 • Súlyfürdő: főleg gerinckopásnál javasolt, mivel nyújtó kezelésről van szó.
 • Víz alatti gyógytorna: csoportos foglalkozás, amely szintén az ízületi megbetegedések kezelésére alkalmas.
 • Csoportos gyógyúszás: 18 éven aluliak számára, szakember által vezetett, gyerekorvos vagy ortopéd szakorvos javaslatára történő kezelés. 

egeszsegugyelet-eletmod-egeszsegturizmus-gyogyvizek-nagy3

Magyarországon több fürdőben is elérhetőek ezek a szolgáltatások. Ilyen a budapesti Lukács fürdő, Gellért fürdő, Rudas fürdő, Széchenyi fürdő, vagy vidéken Bükfürdő, Harkány és Hajdúszoboszló.

Költségek szempontjából a társadalombiztosítás évi két előírt kúrát támogat átlagosan 15%-kal, a betegre háruló rész pedig az üzemeltetési költségekhez járul hozzá.

Végezetül gyógyvizeink típusai, jótékony hatásaik és helyszín javaslat, ahol élvezheted a természet gyógyító erejét:

 • Szénsavas víz: használata enyhébb érszűkület esetén javasolt valamint, kardiológiai rehabilitációnak szokás előírni. Magyarországon ilyen víz például Balatonfüreden található.
 • Kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos víz: gyulladáscsökkentő, valamint enyhíti a mozgásszervi betegségek és a csontritkulás okozta kellemetlenségeket. Budapesten a fürdők többségében található ilyen víz, de vidéken is elérhető több helyen (pl.: Bükfürdő, Mórahalom, Szentes, stb.).
 • Kloridos (konyhasós) vizek: Nőgyógyászati, urulógiai problémák esetén javasolt. Főleg az alföldi fürdőkben található ez a gyógyvíz típus.
 • Kénes vizek: porckopásos és bőrgyógyászati betegségek gyógyítására alkalmas. Például Harkányban vehetjük igénybe.
 • Jódos-brómos vizek: Szintén az Alföldön, nőgyógyászati, urológiai, ízületi problémák enyhítésére.
 • Radonos vizek: fájdalomcsillapító hatásukat a Rudas fürdőben és Hévízen élvezhetjük.
 • Szén-dioxid-szárazfürdő (mofetta): hatásosan enyhíti a cukorbetegség okozta érproblémákat, valamint az érszűkület tüneteit és csökkenti a magas vérnyomás, a csontritkulása okozta panaszokat. Mátraderecskén található szén-dioxid-szárazfürdő. 

Cikkünkből megtudhattad, hogyan vetheted be egészséged érdekében tudatosan a gyógyvizeket. Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Természetes nyugtatók stressz ellen

A stressz olyannyira meghatározza az életünket, hogy különböző kutatások is igyekeznek feltárni minden olyan tényezőt …

Vélemény, hozzászólás?