Kutatás: A bölcsőhalál lehetséges oka

További kutatások szükségesek ahhoz, hogy visszaszoríthassák a bölcsőhalál gyakoriságát, de az ausztráliai Westmeadi Gyermekkórház munkatársa és kollégái közel kerültek a megoldáshoz.

Kutatásaik szerint a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim-szint jelentősen alacsonyabb azoknál a csecsemőknél, akik ilyen módon hunytak el. Az említett BChE enzim agyi folyamatokban jut szerephez, hiánya csökkentheti a csecsemő azon képességét, hogy felébredjen és reagáljon a környezet hatásaira.

A kutatás vezetőjének, Dr. Carmel Harringtonnak szívügye a bölcsőhalál okának feltárása, mivel maga is 29 éve ebben vesztette el gyermekét. “Minden szülő rémálma, hogy egy látszólag egészséges csecsemő elalszik és nem ébred fel, és eddig egyáltalán nem lehetett tudni, hogy milyen babák veszélyeztettetek. De ez többé már nincs így.” Harrington úgy véli, amikor egy gyermek életveszélyes helyzetbe kerül, mint, amikor hason fekve nem kap megfelelően levegőt, éberré válik, és felsír. A friss eredmények tükrében látható, hogy nem minden csecsemőnek elég jelentős ezen reakciója.

722 olyan vérmintát elemeztek a kutatás során, amelyeket egy nagyobb program keretében, szülések alkalmával gyűjtöttek össze. 

A vizsgálatok során a BChE-szintet a bölcsőhalálban elhunyt babák és az egyéb okból meghalt csecsemők, illetve a tíz életben maradt gyermek esetében hasonlították össze. Az eredmények alapján Harringtonék szerint, érdemes a babáknál minden esetben megvizsgálni a BChE-szintet, hogy időben felismerhető legyen a bölcsőhalál lehetséges kockázata. A kutatók arra is kísérletet tesznek a következőkben, hogy felmérjék, van-e módszer, amivel a BChE-szint növelhető.

Forrás: NLC

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Vélemény, hozzászólás?