Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Döbbenetes tények a banánról

Egy gyümölcs, amelyhez egész évben könnyen hozzájuthatunk, olcsó, mindezek mellett rendkívül egészséges és tápláló. Ismerjük meg a banán jótékony hatásait.

A banán, eredetét tekintve Indonéziából származik, ma már azonban több mint 100 országban termesztik. Érdekes információ, hogy a világ egyik legmagasabbra növő lágyszárú növénye, mérete akár elérheti a 100 méteres magasságot is.

A banán egészségügyi hatásai.

Botanikailag bogyós gyümölcsnek számít és nem csak sárga létezik, hanem zöld, piros és barna fajtái is ismertek. Kemény húsa és száraz jellege ellenére 75 %-a víz.

Kálium tartalma miatt radioaktív, érdekes tény, hogy 50 banán elfogyasztása után annyi sugárterhelést kap a szervezet, mint egy fogászati röntgentől.

A banán egy kalóriadús táplálék, amely energiatartalmának köszönhetően tápláló a nap bármely szakaszában, valamint gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek pozitív hatásokkal bírnak szervezetünkre.

Magas magnézium és kálium tartalmának köszönhetően szabályozza a vérnyomást, ezzel is védve szívünket, valamint erősíti csontjainkat.

Antacid-hatása segít a gyomorfekély megelőzésében, valamint azáltal, hogy stimulálja a sejtburjánzást vastagítja a gyomorfalat és így véd a gyomorsavtól, de lúgtartalmának köszönhetően egyébként is egyensúlyban tartja a szervezet savháztartását.

Mire jó a banán

A-, B6-, C- és E-vitamin tartalma révén gyógyír a szédülésre, óvja a sejteket, így lassítja az öregedést, és enyhíti a premenstruációs szindróma okozta közérzeti panaszokat.

Aminosava, a triptofán pedig serkenti a szerotonin, vagy ismertebb nevén a boldogsághormon termelését, ami megelőzheti vagy enyhítheti a depresszió tüneteit.

Tévhit, hogy a banán hizlal. Egy átlagos banán nagyjából 110 kalóriát és 0,6 gramm zsiradékot tartalmaz, és az energiaszint növekedésével az aktivitás hatására több kalóriát égethetünk el, mint amennyit bevittünk.

Másfelől a benne található frukto-oligoszacharid elősegíti a jótékony bélbaktériumok szaporodását, amelyek ellensúlyozzák a rosszindulatú baktériumok méreganyag-termelését, így az emésztést is elősegíti.

Összefoglalva a banán antidepresszáns, szívvédő és emésztés segítő, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag bogyós gyümölcs. Megdöbbentő tény, miszerint az ember és a banán DNS állományának 50%-a megegyezik. Magas kálium tartalma miatt, ha képesek lennénk 480 banánt megenni egyszerre, a kálium túladagolás halálhoz vezetne.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Nem kedv kérdése

A major depresszió százezrek életét keseríti meg Magyarországon is. A most megjelent Közpolitikai Összegző Tanulmányból azt is megtudhatjuk mekkora többletterhet ró a társadalomra. A tanulmány elkészítésében számos szakember és szervezet vett részt a Magyar Pszichiátriai Társaság szakmai vezetésével. A depresszióval összefüggő társadalmi-anyagi teher 362 milliárd forint, ami nagyobb, mint a hipertónia, asztma, rheumatoid arthritisz és az oszteoporózis miatti kiadások összesen.

Vélemény, hozzászólás?