Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

13 légzéstipp, amivel javíthatsz az életminőségeden

A légzés alap. Mindenki csinálja, de csak kevesen és csak ritkán figyelnek rá valóban oda. Holott a tudatos légzés, a normális légzésritmus, a mély levegővétel számtalan élettani előnnyel járhat a mindennapjainkban. Csökkentheti a szorongást, pihentetőbbé teheti az alvást, erősítheti az immunrendszert stb. Cikkünkben bemutatunk 13 olyan helyzetet, amikor óriási különbséget jelenthet, hogy tudatosan lélegzel-e vagy csak rutinból, felületesen. Vigyázat: meglepő lesz!

Az egészséges légzés technikái

Fokozott helyzetekben

Tegyük fel, fontos munkával bíz meg a főnököd, viszont a projekt nem akar úgy alakulni, ahogyan kellene. Óriási rajtad a nyomás. Ilyenkor természetes reakció a gyors és felületes légzés, ami valójában csak növeli a szervezeted stressz-állapotát.

A legjobb mód arra, hogy urald a helyzetet az, ha a szorongás csökkentése érdekében tudatosan lassabban és mélyebben kezdesz lélegezni. Ilyenkor ideális a mintegy 5 lélegzet percenként. Lélegezz lágyan és természetesen, erőlködés nélkül.

Fájdalom esetén

Legyen szó a hasogató fejfájásról, vagy az elfeküdt nyakról, krónikus fájdalom esetén is enyhülést hozhat a tudatos légzés.

Egy tanulmány szerint azoknak, akik tudatosan alkalmazzák a mély és lassú légzés technikáját, magasabb a fájdalomküszöbük.

Szex közben

Egyre több szexuális problémát okoz a párok életében az állandó teljesítménykényszer, a mindennapi problémák, az orgazmus hiánya stb. A tudatos légzéstechnika ezeken a gondokon is segíthet.

Ian Kerner, szexterapeuta szerint szex közben elősegítheti a pár oldottságát, ha szájon és orron keresztül is lélegeznek.

A terapeuta előszeretettel javasolja azt is, hogy képzeljék el, ahogyan a nemi szerveken keresztül is levegő áramlik a testükbe. Ez a vizualizációs gyakorlat képes aktiválni az intimterületeket, fokozni azok érzékenységét, ezáltal segítve az orgazmust.

Légzéstechnikával javuló koncentráció.

Koncentráció esetén

A koncentráció fokozására is alkalmas a megfelelő légzéstechnika. Amikor szükség van a fokozott figyelemre ahhoz, hogy el tudj végezni egy feladatot, ha teheted vonulj félre, vagy csukd be az irodád ajtaját, majd lélegezz be és ki erőteljesen, miközben kilégzésnél a következő hangot adod ki:„ha”. A cél a 20 légzés percenként, de legfeljebb 3-5 percig.

FONTOS:Ha magas a vérnyomásod, kerüld az ilyen típusú légzést.

Gyakorold az éberséget

Az éberség napjainkban divatos fogalomnak számít, különösen a meditáció és a jóga hívei körében. A tudatos éberség előnye, hogy segít az érzelmek irányításában, javítja a kapcsolatokat, csökkenti a szorongást, a depressziót.

Alapvetően ez az állapot egyet jelent a lelassulással, amikor tudatosítjuk magunkban az adott pillanatot (milyen meleg a víz, ahogy a kezünkhöz ér; milyen csodaszép a napfelkelte, hogyan szól a leszállást jelző csengő a buszon stb.). Az éberség állapotát könnyebben elérheted, ha a figyelmedet a légzésedre összpontosítod, miközben odafigyelsz arra, hogyan mozogsz, hogyan emelkedik- és süllyed a mellkasod. A módszer hatására a nyugalmad is fokozódik.

Futás közben

Jó időben érdemes odafigyelned arra, hogy a napi futás során ne csak az orrodon vedd a levegőt, hanem a szádon keresztül is, hogy dupla annyi oxigén jusson a tüdődbe. Oxigénre az izmaidnak is szüksége van.

Futás közben télen

Ebben az esetben természetesen a megfázás elkerülése érdekében, lélegezz csak az orrodon keresztül. Ilyenkor még előnyös is lehet, mert mire eléri a beszívott levegő a tüdőt, felmelegszik, és ezáltal javul az oxigénfogyasztás. Ha nehezedre esik csak az orrodon keresztül lélegezni, viselj sálat, ami valamennyire óvhat a hidegtől, ha a szádon keresztül is veszel levegőt.

Súlyemelés közben

Súlyzózás közben a legjobb, ha először belélegzel, majd a súlyzó kitolásánál lélegzel ki, mert a kilégzés külön lendületet ad a mozdulatnak. Ez esetben is fontos a mély légzés, hiszen az izmaidnak szüksége van oxigénre.

Meditáció alatt

Ha képtelen vagy elcsendesíteni a gondolataidat meditáció alatt, lélegezz 5-10 percig úgy, hogy percenként ötöt lélegzel. A lassú légzés megkönnyíti az elmélyülést.

Gyógylégzés

Kirándulás közben

Az egyik legújabb gyógytrend az úgynevezett „erdő fürdés”. A japán gyakorlat Shinrin-Yoku, valójában egy erdei kirándulásnak felel meg.

A fákból kimutathatóak bizonyos szerves vegyületek, melyek jó hatással vannak az immunrendszerre, és csökkentik a szervezet stressz-szintjét. Ahhoz, hogy egy ilyen kirándulásból a legtöbbet hozhassuk ki, érdemes itt is bevetni a lassú és mély légzés technikáját, vagyis öt légzés percenként, miközben sétálunk.

Jóga közben

Az oktató általában felhívja a figyelmet a ki- és belégzés ritmusára. Ezenkívül azonban a jóga és a légzés egyfajta „öngyógyításra” is alkalmas. Légzés közben koncentrálj egy adott területre a testedben, például kapcsolati problémák esetén a szívedre, és vizualizáld azt, ahogy keresztül lélegzel a szíveden. Ez a gyakorlat számtalan szorongásos helyzettől megszabadíthat.

Elalváshoz

Az alvászavarral küzdők esetében is jól jöhet a légzéstudatosság Michael Breus, arizonai alvás specialista szerint.

Az elalvás előtti mély légzés lassítja a pulzusszámot, jelentősen csökkenti a stresszt. A szakember a hasi légzést javasolja: Az egyik kezedet tedd a mellkasadra, a másikat nyugtasd a hasadon. Lélegezz az orrodon keresztül körülbelül 2 másodpercig, úgy, hogy a mellkasod helyett a hasad emelkedjen a légzés során. Ezt ismételd többször, amíg a nyugalom át nem járja a tagjaidat. Hatására egyszerűbb lesz az elalvás.

Asztma esetén

A világon rengetegen küzdenek asztmával, ami ugyan élhetővé tehető, véglegesen azonban nem gyógyítható betegség. Egy 2014-es tanulmány szerint egyszerű légzőgyakorlatokkal javítható az asztmatikus állapot, ami akár a szükséges gyógyszeradagot is lecsökkentheti. Beszélj orvosoddal, és kérj tőle tanácsot az állapotjavító légzéstechnikák kapcsán.

Listánkból is jól kitűnik, hogy nem szabad félvállról vennünk a légzést, hiszen, ha csak kicsit is tudatosabban keringetjük a levegőt a szervezetünkben, máris sokat tettünk testi, lelki állapotunk érdekében.

Forrás: health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Nem gondolnád, hogy ez a fogak legnagyobb rombolója

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatóorvosa egy olyan műszert fejlesztett ki, amely a fogakra erősítve folyamatosan méri a száj pH-értékét, és a kapott adatokat továbbítja egy számítógépbe. A kutatás arra világított rá, hogy a nyitott szájjal alvás legalább annyira ártalmas a fogainknak, mintha alvás előtt savas kémhatású folyadékot, például szénsavas üdítőt, ásványvizet iszunk.

Vélemény, hozzászólás?