Visszaesést mutat a várható élettartam az Európai Unióban

Az adatok szerint 0,9 évvel csökkent, 81,3-ról 80,4 évre esett vissza 2020-ban a születéskor várható élettartam az Európai Unióban. A nem túl nagy, mégis visszaesésként fellépő élettartam-csökkenést összefüggésbe hozzák a Covid miatt megugrott halálozási aránnyal- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) 2022. április 27-én.

A korábbi számok tükrében 2020-ban a születéskor várható átlagos élettartam 80,4 év volt Európában. A nőknél szereplő átlagos várható élettartam 83,2 év, a férfiaknál 77,5 év volt. Az előző évhez képest a férfiak életkilátása egy évvel, a nőké 0,8 évvel csökkent az említett jelentés szerint.

A tavaly előtti évben az Európai Unió 21 tagállamából 23-ban csökkent a várható élettartam. A szerencsés kivételek közé Észtország, Finnország, Dánia és Ciprus tartozik. A legnagyobb élettartam-csökkenést Spanyolországban mutatták ki, ami 1,5 év 2019-hez képest. A spanyolokat követik a belgák és a bulgárok 1,3 évvel, majd az olaszok, a lengyelek és a románok 1,2 évvel.

A jelentés arra is kitért, miszerint a halálozási arány ezer főre vetítve elérte a 11,6-ot, és 1,2-vel haladta meg a 2019-es adatokat. Ez a statisztika a koronavírus-járvány következménye.

Magyarország kapcsán kiderült a jelentésből, hogy a születéskor várható átlagos élettartam az 1980-ban regisztrált 69,1-ről 75,7-re emelkedett 2020-ra, azonban 2019-ben elérte a 76,5 évet is. A nőknél 2020-ban 79 évre módosult, férfiakéban viszont csupán 72,3 év volt.

A születéskor várható élettartam az elmúlt évtizedekben számos tényező miatt emelkedett, többek között az életszínvonal növekedése, a csecsemőhalandóság csökkenése, az egészségesebb életmód követése, az orvostudomány fejlődése miatt. A hivatalos statisztikák szerint a várható élettartam az 1960-as évek óta évtizedenként átlagosan több mint két évvel emelkedett – tette hozzá az Eurostat.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?