Veszélyben a baba: 7 betegség, amivel vigyázni kell a terhesség alatt

Sajnos az áldott állapot nem óv meg a betegségektől. Vannak olyan vírusok, baktériumok, amikre nem árt jobban odafigyelnünk a terhesség alatt, mert ezek a magzat épségét veszélyeztethetik. Mutatjuk, mely betegségek esetén érdemes nőgyógyász segítségével nyomon követni magzatunk állapotát is a gyanúsabb tünetek esetében.

Magas láz és influenza

Bár az influenza nem feltétlenül árt a babának, nem véletlen, hogy a kismamákat előszeretettel oltják be a betegség elleni védőoltással. Az ezzel járó magas láz ugyanis károkat okozhat a cseperedő magzatnál. Növelheti a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát, így például hajlamosíthat az ajak- és/vagy szájpadhasadék kialakulására. A háziorvosunk, nőgyógyászunk tanácsot adhat abban, hogy a várandósság alatt milyen készítményekkel javasolt csillapítani a lázat és megfékezni a kellemetlen tüneteket.

A rettegett rubeola

Annak ellenére, hogy a gyerekkori kötelező védőoltások sorában szerepel a rubeola elleni oltás is, babatervezés előtt érdemes szűrővizsgálattal kideríteni, mennyire vagyunk védettek ezzel a kórral szemben. A rubeola a magzatra nagyon veszélyes betegség, ami a látásában, hallásában is károsíthatja a növekvő életet, és a szívben és a belső szervekben is okozhat maradandó károkat.

A vetélési és fejlődési kockázatokat növelő bárányhimlő

A védőoltások sorában fiatalnak számító bárányhimlő elleni oltást sokan, a babát tervező nők közül nem kapták meg. Érdemes végig gondolni, hogy elkaptuk-e betegséget gyermekkorunkban vagy sem, illetve, hogy kaptunk-e ilyen oltást. Ha átestünk rajta korábban vagy oltottak vagyunk ellene, akkor nincs miért aggódnunk miatta, ellenkező esetben, ha kismamaként ér minket a kór a babánknál fejlődési rendellenességet okozhat, és a vetélés kockázatát is jelentősen növelheti.

Felejtsd el a macskaalmot: toxoplazmózis

Ha a várandós kismama takarítja a macskaalmot, szedi össze a kutya után az ürüléket vagy mosatlanul fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt, nyers húst szeletel, nagyobb az esélye arra, hogy toxoplazmózissal fertőződik. Fokozott higiéniai tudatossággal szerencsére elkerülhető ez a parazita.

Régen és ma: szifilisz

Bár a történelmi időkbe száműztük a szifiliszt, sajnos az utóbbi években aggasztó statisztika született arról, hogy világszerte nőtt a szifiliszes megbetegedések száma. Terhesség alatt ez a kór fokozott veszélyt jelent a magzatra, de korai stádiumban, a terhesség első szakaszában kezelve elkerülhető a tragikus végkifejlet.

Nem mindegy, hogy ételmérgezés vagy lisztéria

Könnyű összekeverni a lisztéria tüneteit akár az egyszerű ételmérgezéssel is. A betegség antibiotikummal jól kezelhető, ugyanakkor kezelés hiányában veszélyt jelenthet a magzatra. Ez az oka annak, hogy a terhes nőknek érdemes kerülniük az olyan ételeket, mint: a nyers hús, tengeri halak, lágy sajtok. Ezek ugyanis növelhetik a lisztériafertőzés rizikóját.

COVID-19

A koronavírus jelenléte óhatatlanul aggasztja a kismamákat is, akik rettegnek attól, milyen hatása lehet a Covid-fertőzésnek a magzatra nézve.

„A fertőzés önmagában a magzatra olyan értelemben nem veszélyes, hogy a placentán nem megy át, tehát a magzatot elvileg nem fertőzi meg a vírus, de mivel az anya szervezetét nagyon súlyosan igénybe veszi, sajnos a magas láznak, a súlyos betegségnek abortív hatása lehet abban az esetben is, ha a magzat nem károsodik.”

– Rusvai Miklós virológus szerint. Ezért mindenképpen javasolt fokozottan óvni magunkat a koronavírus-fertőzéstől.

Forrás: Nlc

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Endometriózis ellen segít a teherbeesés.

Szövetek tévúton – az Endometriózis

A terhesség megoldás lenne, de emiatt nem eshetsz teherbe? Az endometriózis elnevezést egyre gyakrabban kapcsoljuk össze a teherbeesés …

Egy hozzászólás

  1. Pingback: clindamycin 75mg

Vélemény, hozzászólás?