Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A leggyakoribb enzimhiány okai, tünetei, diagnosztizálása

Vannak bizonyos élelmiszerek, amik nélkül szinte el sem tudjuk képzelni a reggelit, ebédet vagy a vacsorát. Ilyen a sajt, a tej, a vaj… De mi történik akkor, ha a szervezetünk képtelen megemészteni a tejtermékeket? Ezt az állapotot nevezzük laktózérzékenységnek.

A tejcukrot, azaz laktózt a bélben található laktáz nevű enzim bontja le a szervezet számára hasznosítható cukrokra. A csecsemők számára ez a folyamat élettanilag nélkülözhetetlen.

Míg az emlősállatok esetében az anyától való elválasztás után a laktáz enzim működése óriási mértékben csökken, addig az evolúció során nálunk, embereknél kialakultak olyan genetikai változatok, amelyek biztosították a laktáz enzim fennmaradását a szervezetünkben. Azaz számunkra emészthető maradt a tej. Ugyanakkor néhányunknál ez a folyamat máshogy játszódik le, így vannak emberek, akiknek a szervezete képtelen hasznosítani a tejcukrot.

Hazánkban a felnőttek körében 15-37% közé tehető a tejcukorérzékenyek száma, ez az arány az afrikai és ásziai társadalmakban akár 80-100% is lehet, így ez az öröklődő jelleg az emberiségre jellemző leggyakoribb enzimhiányt jelenti a világon.

Mik a laktózérzékenység tünetei?

Legszembeötlőbb tünet a tejtermékfogyasztása után jelentkező hasi fájdalom, emésztési gondok, puffadás, hányinger, hasmenés. A tünetek elsősorban már 5 éves kor után jelentkeznek, de előfordul az is, hogy csak 20 éves kor körül okoznak problémát. A tejcukorérzékenység nem azonos agenetikai laktázhiánnyal (amikor is egy genetikai hiba folytán már csecsemőként sem emésztjük a tejet), és nem keverendő össze a tejfehérje-allergiával sem.

Mi okozhatja a betegséget?

A laktózérzékenység hátterében állhatnak genetikai tényezők, de emellett bizonyos esetekben szerzett is lehet. Ez utóbbi, általában valamilyen egyéb kór (gyulladásos bélbetegség, fertőzés, lisztérzékenység, antibiotikum kúra) által okozott bélhámsejt-károsodás következményeként jelentkezhet, és lehet csak átmeneti is.

Hogyan lehet diagnosztizálni a laktózérzékenységet?

Jelenleg elsősorban a laktózterhelés után kilélegzett levegő hidrogéntartalmának mérésével szűrik ki a betegséget. Ez a vizsgálat azontúl, hogy kellemetlen, nem jár igazán pontos eredménnyel.

Ezzel szemben hosszas kutatások eredményeként ma már a genetikai eltérés vizsgálata révén kényelmesen és gyorsan kiszűrhető a tejcukorintolerancia. Mivel a gének nem változnak, a genetikai vizsgálatot elegendő csak egyszer elvégezni a pontos eredményekért. A genetikai laktózérzékenység teszt végleges információt szolgáltat a laktózintolerancia fennállásáról vagy hiányáról. Ezt a vizsgálatot már 10 éves kor fölött érdemes elvégezni!

Ha a génteszt eredménye esetedben pozitív, akkor egész életedben kerülnöd kell a tejcukor tartalmú termékeket, míg negatív eredmény esetén valószínűleg nem jelent problémát a laktózfogyasztás (kivétel a már említett másodlagosan kialakuló intolerancia). A genetikai vizsgálat szájnyálkahártya mintavételből történik, így semmilyen fájdalommal és kellemetlenséggel nem jár.

A még nem diagnosztizált laktózérzékenység kellemetlenné és fájdalmassá teheti mindennapjainkat, ezért gyanú és tünetek esetén érdemes mihamarabb kivizsgáltatni magunkat, hogy ez a betegség is élhetőbb legyen.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezeket az ételeket iktasd ki a vacsoraterveidből

A tavaszi fáradtságon a vitaminokon túl a megfelelő mennyiségű pihenéssel is úrrá lehetünk. Gondoltad volna, hogy az utóbbiban gyakran az étkezésed akadályoz meg? Valószínűleg nem szorul magyarázatra, ha egy kiadós vacsora után, éjjel egy szakadékba hajtunk az autónkkal. Persze csak álmunkban. A zsíros és túl fűszeres ételek elkerülésével a rémálmaink is csökkenthetők. Ahogy a cukros nassokat is érdemes elkerülni, mert ezek sem segítik a jó alvást.

Vélemény, hozzászólás?