Nem gondolnád, hogy ez a fogak legnagyobb rombolója

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatóorvosa egy olyan műszert fejlesztett ki, amely a fogakra erősítve folyamatosan méri a száj pH-értékét, és a kapott adatokat továbbítja egy számítógépbe. A kutatás arra világított rá, hogy a nyitott szájjal alvás legalább annyira ártalmas a fogainknak, mintha alvás előtt savas kémhatású folyadékot, például szénsavas üdítőt, ásványvizet iszunk.

A jelenség oka, hogy a szájon át légzés kiszárítja a száj nyálkahártyát, ezáltal a szájüregben lévő savképző baktériumok nyugodtan tudnak „kártékonykodni”, ez a megváltozott kémhatás pedig fogszuvasodáshoz vezet. Csukott szájjal történő alvásnál a nyál megvédi a szájüreget az említett baktériumoktól.

A száj egészséges, normál pH-értéke 7.7, a nyitott szájjal alvásnál ez átlagosan mindössze 6.6, de akár lecsökkenhet 3.6-os értékre is! Hasonló hatása van annak is, ha közvetlenül lefekvés előtt szénsavas üdítőt, vagy narancslevet iszunk.

Ez különösen rossz hír az asztmásoknak, illetve az alvási apnoéban szenvedőknek, ugyanis ők többnyire a szájukon veszik a levegőt éjszakánként. Nekik jobban oda kell figyelnük a fogaik állapotára.

Érdekes adat: a felmérések szerint a férfiak harmada, míg a nőknek mindössze öt százaléka alszik tátott szájjal. A jelenség kártékony hatása gyakran először a hátsó fogakat támadja meg, mert a száj hátsó része egyébként is hajlamosabb arra, hogy szárazabb legyen, mint az elülső rész.

A kutatásról

Dr. Joanne Choi, az új-zélandi Otago Egyetem alváskutatója munkatársaival fejlesztett ki egy olyan műszert, amely a fogakra rögzítve folyamatosan méri a száj pH-értékét, és a kapott adatokat továbbítja egy számítógépbe. A kísérletben részt vevő, 25 éves átlagéletkorú önkénteseknek orrcsipesszel kellett aludniuk, hogy kénytelenek legyenek a szájukon keresztül venni a levegőt egész éjszaka. Következő éjszaka megismételték a mérést úgy, hogy már orrcsipesz nélkül aludtak az alanyok.

Ez a műszer tette először lehetővé, hogy olyan kísérleteket hajtsanak végre, ahol a savasság megméréséhez nem kellett minden alkalommal felkelteni a résztvevőket, ami azért nagyon fontos, mert így nem avatkoztak bele a szervezet működésének természetes ritmusába, azaz megbízható eredmények születhettek.

“Ez a tanulmány az első, amely több napon át folyamatosan figyelemmel kísérte az egészséges egyének intraorális pH változását. Az eredmények alátámasztják azt az elképzelést, hogy a szájon keresztüli légzés valóban oki tényezője lehet olyan fogászati betegségeknek, mint a fogzománc erózió, és a fogszuvasodás.” – támasztotta alá az eredményeket Dr. Joanne Choi

Forrás: Dailymail.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

13 légzés tipp a jobb életért.

13 légzéstipp, amivel javíthatsz az életminőségeden

A légzés alap. Mindenki csinálja, de csak kevesen és csak ritkán figyelnek rá valóban oda. …

Vélemény, hozzászólás?