Tévhitek és urbán legendák az emberi testről

Az emberi test, még a sajátunk is sokszor rejtély számunkra, ezért nem csoda, hogy számos téves városi legenda kelt lábra róla. Összeszedtünk négy jellemző dolgot, amit Te is rosszul tudhatsz a testedről.egeszsegugyelet-erdekessegek-tevhitek-test-nagy

1. Tévhit: A környezetünket 5 érzéken keresztül észleljük

Régebben azt tanultuk, hogy 5 érzékkel rendelkezünk: látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás. Ugyanakkor ennél jóval több „érzék” segít abban, hogy alkalmazkodni tudjunk a környezetünkhöz, és felfogjuk a külvilágot. Van időérzékünk, egyensúlyérzékünk, fájdalomérzékünk, és ezek alapján még biztosan Te is tudnád folytatni a sort. Sőt, még a vérünk szén-dioxid szintjét is képesek vagyunk érzékelni.

2. Tévhit: Az alkohol öl, butít, nyomorba dönt, avagy pusztítja az agysejteket?

A mondat első fele talán még igaz is, persze az is csak a mértéktelen és rendszeres alkoholfogyasztással hozható összefüggésbe. A második fele viszont, bár Neked is bizonyára sokszor mondták a szüleid, nem igaz. Azaz csak abban az esetben helytálló, ha kómába iszod magad. Ezzel kapcsolatban az a tévhit is leleplezhető, miszerint az agysejtek nem nőnek vissza, mert már bebizonyították, hogy a születésünket követően is alakulnak ki új neuronok az agyban.

egeszsegugyelet-erdekessegek-tevhitek-test-nagy2

3. Tévhit: A nyelv más-más területein más-más ízeket érzünk

Tény, miszerint a nyelvünk bizonyos területei más-más íz érzékelésében érzékenyebbek, de ettől függetlenül valamennyi ízt érzékeled a nyelved teljes felületén. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, az, hogy bár a nyelv hegye az „édes ízek” érzékelője, ennek ellenére, ha sós ujjadat hozzá érinted, a sós ízt is érezni fogod.

4. Tévhit: Az agyunknak mindössze 10%-át használjuk

Ez a tévhit már hosszú ideje tartja magát, és azt hiteti el velünk, hogy a százalék növelésével fejleszthető az emberi intelligencia. Bár az elméletet Einsteintől származtatják, valójában William James pszichológusnak tulajdonítható, aki a rejtett szellemi képességek kihasználása kapcsán képletesen beszélt az emberi agyról. A százalékos érték csak később került a történetbe. A valóság az, hogy az emberi agy minden területe ismert feladatot lát el.

A tévhitek táptalajául legtöbbször a szóbeszédek szolgálnak, mígnem azt sem tudjuk már, hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Néha nem árt újra „ránézni” a dolgokra.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

15 tudnivaló + 1 tévhit a lisztérzékenységről

Cikkünkben 15 tudnivalót és egy tévhitet ismerhetsz meg a lisztérzékenységről.

Vélemény, hozzászólás?