Vizelet-visszatartási tévhitoszlató

Közhiedelem, hogy egészségtelen hosszú ideig tartogatni a vizeletet, mert az komoly problémákat okozhat. Nézzük, mi az igazság.

Nem egyszerű tudományosan bizonyított választ adni arra a kérdésre, hogy mennyire veszélyes sokáig visszatartani a vizeletet. Olyan kutatást még nem csináltak, amiben arra kérték volna a résztvevőket, hogy hetekig-hónapokig csak az utolsó pillanatban menjenek el vécére, hogy aztán a húgyhólyagjaik állapotát összehasonlíthassák olyanokéval, akik mindig időben ürítették a vizeletüket. De ha utazás, mozifilm vagy egy sürgős munka miatt halogatjuk a vizelést, attól még semmi bajunk nem lesz – Dr. David Ginsberg szakértő szerint, aki a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora.

Veseproblémák?

A szklerózis multiplexben szenvedők, és a gerincvelő-sérültek esetében azért jelenthet veszélyt a vizelet visszatartása, mert náluk nagyobb a kockázata a veseproblémák kialakulásának. Akiket viszont egyik probléma sem érint, ettől a szövődménytől sem kell tartaniuk az alkalmankénti vizeletvisszatartás miatt.

Húgyúti fertőzés?

Amennyiben valaki csak időnként tartja vissza a vizeletét rendkívül kicsi az esélye, hogy húgyúti fertőzés alakuljon ki. Aki viszont éveken át, gyakran vár az utolsó pillanatig, akkor ez a húgyhólyag kinyúlását eredményezi, ha pedig a hólyag már nem tud hatékonyan összehúzódni a vizelet kiengedésekor, megtörténhet, hogy a vizelet nem ürül ki rendesen. A pangó vizelet pedig növeli a fertőzés kockázatát. Fontos hozzátenni, hogy ez a folyamat is elméleti megközelítés, tudományos kutatás erről sem készült még- tette hozzá Dr. David Ginsberg.

Következtetésül, ha valaki hosszabb utazás miatt, vagy egy három órás film alatt visszatartja a vizeletét, tudjon róla, hogy egy-egy vizeletvisszatartás nem jelent komoly egészségügyi kockázatot, maximum csak néhány kellemetlen percet okozhat.

Forrás: huffpost.com, HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A magas vérnyomás ijesztő szövődményei

A magas vérnyomást azért is nevezik „néma gyilkosnak”, mivel többnyire nem jár látványos, vagy ijesztő tünetekkel. Pont ezért veszélyes: sokan nem veszik komolyan az állapotot, mert nem érzik rosszul magukat, ezért ha esetleg tudnak is róla nem szednek gyógyszert, nem változtatnak az életmódjukon. A magas vérnyomás kezeletlenül, szépen lassan, évek, évtizedek alatt súlyos szövődményekhez vezethet.

Vélemény, hozzászólás?