Figyelmeztető jelek: itt a vége?

Egy házasság vagy kapcsolat végének közeledését sok minden jelezheti előre. Ilyen intőjel, ha szinte semmi időt nem töltünk együtt, vagy, ha ugyanazokat a vitaköröket járjuk újra és újra. Ezeket vagy észrevesszük és mérlegeljük időben, vagy már csak akkor lépünk, amikor a probléma visszafordíthatatlan.

A The Healthy című magazin pszichoterapeutával és házassági tanácsadóval beszélgetett azokról a jelekről, amik a válás közeledtére figyelmeztetnek. A házasságot számos mítosz lengi körül a szakemberek szerint. Ezek is felelősek lehetnek azért, hogy a házasságok közel fele világszerte válással végződik.

Már sosem megyünk mélyre

Ha a beszélgetéseink megmaradnak a felszínen, és nem szólnak többről az időjárásnál vagy a mit együnk ma témakörnél, az egyértelműen az eltávolodás jele. Nem engedjük be a másikat a belső világunkba, már nem akarjuk megosztani vele a gondolatainkat.

Minimális közös idő

Szintén egyértelmű tünet, ha nem keressük egymás társaságát, és egyre kevesebb időt töltünk együtt. Ha azon kapjuk magunkat, hogy igyekszünk minél kevesebb időt lenni a párunkkal, amikor együtt vagyunk, akkor sem figyelünk egymásra, mert a telefonunk vagy a televízió érdekesebb, egyértelműen közel a kapcsolat vége. „Rendszeresen időt szánni arra, hogy párként együtt legyünk, és olyan dolgokat csináljunk, amik szórakoztatnak, kikapcsolnak, kritikus fontosságú egy házasság sikere szempontjából” – teszi hozzá Lesli M. W. Doares házassági tanácsadó.

Nem lépünk a változás irányába

Egy elromlott házasság nem feltétlenül menthetetlen, abban az esetben, ha mindkét fél kész változtatni a jobb együttműködés érdekében. Ha nincs meg ehhez a kölcsönös motiváció, a közös erőfeszítés, az arra utal, hogy már nem cél a megoldás.

A tisztelet hiánya

A házassági tanácsadó szerint az egyik legsúlyosabb jele a kapcsolat kiürülésének, ha a felek nem tisztelik egymást. Ilyenkor a panaszok kritikává válnak, a kritika személyeskedésbe torkoll, és mindezt követi a destruktív érzelmi lavina. Ilyenkor szinte biztos, hogy nincs visszaút a felgyűlt sérelmek miatt. „Nem tudjuk szeretni azt, akit nem tisztelünk. De még az is kétséges, hogy kedvelhetjük-e valamennyire ilyen esetben a másikat” – magyarázza Doares.

Sorozatos hűtlenség

Talán egy alkalmi megcsalást még túl tud élni egy házasság, de ha a hűtlenség sorozatos egyik és/vagy a másik félnél, az olyan problémára utal, amit nem feltétlenül tudunk már megoldani. „Amikor megcsaljuk a párunkat, csak úgy szerezhetjük vissza a bizalmát, ha megfogadjuk, hogy többet nem teszünk ilyet – és persze meg is tartjuk az ígéretünket. Ellenkező esetben véget érhet a kapcsolat” – mutat rá Feuerma pszichoterapeuta.

A szex eltűnése a kapcsolatból

Értelemszerűen több együtt töltött hullámhegyekkel-völgyekkel tarkított év után, nem fogunk úgy összeborulni, mint a kapcsolatunk hajnalán, és idővel csökken a szeretkezések száma a házasságban. Ugyanakkor a kölcsönös szereteten, megbecsülésen, tiszteleten alapuló házasságban az intimitás örök. Megeshet, hogy átmeneti problémával állunk szemben fokozott stressz vagy egészségügyi probléma miatt. Ez még nem ad okot az aggodalomra, mert ahogy megszűnik a terhelés és megoldódik az egészségügyi probléma, valószínűleg a szex is visszatér a házasságba. Ha viszont napoknál, heteknél tovább és tartósan fennáll a probléma, az szintén a házasság, kapcsolat végét vetíti elő. „A párok ilyenkor megszűnnek szeretők lenni, és lakótársakká, üzleti partnerekké válnak. De valljuk be: nem ezért házasodunk össze valakivel” – mondja a szakember.

Mindig ugyanaz a vitatéma

A pszichoterapeuta szerint gyakran fordul elő házasságban, hogy a két fél újra és újra ugyanazon különbözik össze. „Ha hagyjuk, hogy az ismétlődő veszekedések elfajuljanak, ha nem vagyunk tisztességesek vita közben, vagy, ha folyamatosan a másikat hibáztatjuk, az könnyen váláshoz vezethet” – vallja a szakember. Annak érdekében, hogy ez a helyzet feloldódjon, kompromisszumot kell kötniük egymással a feleknek, amennyiben még szeretik egymást és szeretnék megmenteni a kapcsolatukat.

Forrás(ok): Healthy magazin, Házipatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Vélemény, hozzászólás?