Az egészséges terhesség tízparancsolata

Az áldott állapotban töltött hónapok alatt igyekszünk minél egészségesebben élni, és biztosítani a szükséges tápanyagokat a születendő baba számára is. És persze a szülés utáni regenerációt is szeretnénk megkönnyíteni az odafigyeléssel. Ha így cselekszünk, akkor valóban rengeteget tehetünk azért, hogy egészségesen jöjjön világra a gyermekünk és a szervezetünk is gyorsabban épülhessen újra a szülést követő időszakban. Az olyan alapvető szabályokon túl, hogy ne igyál, ne dohányozz, mutatunk még néhány tanácsot, ami a javadra, javatokra válhat ebben az időszakban.

Gondoskodj a szükséges vitaminbevitelről

A patikapolcok csak úgy roskadoznak a különböző terhességi vitaminoktól, mielőtt azonban választanánk ezek közül, érdemes kikérnünk a terhesgondozásunkat végző nőgyógyász tanácsát erről. Így a javaslata alapján valóban azt a vitaminkoktélt választhatjuk, ami a leginkább támogatja a magzat fejlődését, egészségét.

A terhesség nem ok a lustaságra

Ahogy általában véve, úgy a terhesség alatt is létfontosságú a mozgás. Nem csak az ideális terhességi testsúlykontrollban segít, de a stressz-szintet is egészséges keretek között tartja. A megerőltető mozgásformák helyett érdemes kímélő megoldásokat választanunk, ez jelenthet akár napi 20-30 perc sétát vagy terhestornát is. A legfontosabb az, hogy az adott mozgásformától ne váljon szaporává a légzésünk és ne emelkedjen meg a pulzusunk. Hallgassunk végig a testünkre közben.

Felkészülni, vigyázz, kész, rajt

A szülésre való felkészülés testben és lélekben egyaránt kulcsfontosságú. Egy alaposan átgondolt, ugyanakkor rugalmas szülési terv sokat segíthet önmagunk megnyugtatásában. A segítségével pontosabb kérdésekkel fordulhatunk a szülész-nőgyógyász szakorvosunkhoz is. Ebben érdemes megfogalmazni azokat a pontokat, amiket szeretnénk elkerülni (pl. epidurális érzéstelenítés, gátmetszés stb.), illetve, hogy milyen eszközöket szeretnénk igénybe venni a szülés során. A szülési tervet érdemes átbeszélni az orvosunkkal, aki tájékoztat arról, hogy az elképzeléseinkből mi valósítható meg.

Szülésfelkészítő tanfolyam

A szülésfelkészítő tanfolyam szintén nagyon hasznos lehet a félelmeink leküzdésében, a nyugalmunk megőrzésében a terhesség során. Már csak annál az egyszerű oknál fogva is jelentős szerepe lehet, hogy felkészültebbnek érezzük magunkat tőle. Jó előre megismerkedhetünk a környezettel, ahol a szülés lezajlik majd, feltehetjük a kérdéseinket közvetlenül azoknak, akik segítenek világra hozni a gyermekünket.

Izomerősítő, szülést megkönnyítő Kegel-gyakorlat

A Kegel-gyakorlat –gátizomtorna – nem csak a szülés megkönnyítésében lehet a segítségünkre, de az azt követő regenerálódásban is azáltal, hogy erősíti az érintett izomzatot, fokozza a szövetek rugalmasságát. A gyakorlatsorozat Dr. Arnold Kegel amerikai nőgyógyász professzor nevéhez fűződik, lényege a medencefenék izmainak edzése. Az egyik legismertebb ilyen gyakorlatot otthon is végezheted: pisilés közben állítsd meg a vizeletsugarat, tartsd három másodpercig, majd engedd ki három másodpercig – ezt ismételd tízszer.

Ki a mérgekkel

Az alkohol, a cigi, a drogok természetesen tiltólistás szerek a terhesség ideje alatt. Ezek számtalan problémát okozhatnak a magzatnak, nem beszélve arról, hogy vetélést idézhetnek elő. Ezeken kívül az olyan mérgekre is érdemes odafigyelni, melyekre talán nem is gondoltunk eddig veszélyforrásként. Ilyen például az acetonos körömlakklemosó, dezodorok, a hipó, festékek, vegyszerek stb. A házipatikánkat is javasolt górcső alá venni, alaposan elolvasni a gyógyszerek tájékoztatóit, mert sok közülük nem ajánlott a várandósság során.

Osztozzatok a házimunkán

Már a pozitív terhességi tesztet követően érdemes újra szervezni a házimunkát, és az erősebbik nem képviselőjére testálni a vegyszerekkel járó házkörüli tennivalókat, ahogy a nehezebb tárgyak mozgatását is, illetve mindent, ami bármi módon veszélyt jelenthet a magzatra nézve. Várandósan tilos létrára mászni, függönyt feltenni, macskaalmot cserélni, nehezet emelni, vegyszerezni, nyers húst kockázni, vagy sokáig ácsorogni a forró tűzhely mellett.

Fontos a súlykontroll

A kettő helyett evés mítosza már rég megdőlt. Az viszont tény, hogy várandósként igazi hormondömpingnek vagyunk kitéve és sokszor vagyunk kívánósak az ételek terén. Ilyenkor mértékkel érdemes engednünk a kívánósságunknak, de érdemes minimális szinten tartani a cukros és hizlaló, tápanyagban kevés, energiában sok típusú ételeket.
Elméletileg 10-12 kiló felszedése megengedett, ám egy tanulmány szerint a hízás mértékét inkább a terhesség előtti

BMI-indextől kell függővé tenni:

  • 30 vagy nagyobb BMI: 5–9 kg hízás
  • 25–29 BMI: 7–11 kg hízás
  • 18,5–25 BMI: 11–16 kg hízás
  • 18,5 BMI alatt: 12–18 kg hízás

Figyelj oda a hidratálásra

Hidratálás alatt ebben az esetben elsősorban az elegendő folyadékbevitelt értjük. A várandósság során fokozottan megnövekszik a szervezetünk folyadékigénye, mert a hormonváltozás okán a sejtek, szövetek, szervek vízérzékenysége is nagyobb. Természetesen a bennünk növekvő életnek is van folyadékigénye, és a székrekedés, aranyér kialakulás megelőzés érdekében sem mindegy, mennyit iszunk. A terhesség alatti vízpótlás az ajánlás szerint napi 8-10 pohár tiszta víz, illetve rosszullétek esetén ugyanez pár csepp citromlével. A gyömbérből készült tea is segíthet a rosszullét enyhítésében.

Komplett mikrobiológiai vizsgálattal a magzatért

Nem baj, ha nem éred be az alappal, és az ilyenkor szokásos vizsgálatokon túl egy komplett mikrobiológiai vizsgálatra is benevezel. Ezáltal kiszűrhetők a magzatot közvetlenül károsító kórokozók, így az esetleges fertőzés megelőzésére is több lehetőség nyílik. Olyan kórokozókról van itt szó, amik egészséges szervezetben akár tünetmentes fertőződést okozhatnak, de egy fejlődő magzatnál akár visszafordíthatatlan károsodást is. A várandósság során kialakult fertőzések okozhatnak vetélést, méhen belüli elhalást, koraszülést, fejlődési rendellenességeket. A vizsgálat révén a fertőzés megelőzésére kerülhet sor. Ezek a kórokozók egészséges emberben akár tünetmentes fertőződést okozhatnak, míg egy fejlődő magzatnál súlyos, néha visszafordíthatatlan károsodással járó állapotot idézhetnek elő. A terhesség alatt bekövetkezett fertőzések eredménye lehet vetélés,de akár tünet nélküli hordozást is. Célzott vizsgálatokkal mindezek megelőzhetőek. Ne vedd őket félvállról!

Forrás: Nlc

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Veszélyben a baba: 7 betegség, amivel vigyázni kell a terhesség alatt

Sajnos az áldott állapot nem óv meg a betegségektől. Vannak olyan vírusok, baktériumok, amikre nem árt jobban odafigyelnünk a terhesség alatt, mert ezek a magzat épségét veszélyeztethetik. Mutatjuk, mely betegségek esetén érdemes nőgyógyász segítségével nyomon követni magzatunk állapotát is a gyanúsabb tünetek esetében.

Vélemény, hozzászólás?