Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Az már köztudott, hogy a természeti környezet nyugtató hatású, ám ezidáig kevés tudományos tanulmány látott ezzel kapcsolatban napvilágot. Például, azt egy kutatás már bizonyította, hogy egy séta fákkal szegélyezett úton, még ha a város kellős közepén történik is, jelentősen csökkenti a stressz-szintet, sőt minél több a fa, annál jobban csökken a stressz.

Azt, hogy mennyi időt kell a természetben eltölteni a jótékony, egészséges hatásaihoz, eddig nem sikerült számszerűsíteni. Ennek a kiderítésén dolgozott a Dr. Mathew White szociálpszichológus által vezetett kutatócsoport.

A nagyszabású longitudinális vizsgálat (ugyanazon emberek hosszú időn keresztüli megfigyelése, gyakran több évtizedes után-követéssel) több mint 20 ezer fővel zajlott, és a heti 2 óra természetben eltöltött idő rajzolódott ki egészségügyi választóvonalnak.

Akik minimum heti 2 órát, vagy akár ennél több időt töltöttek természeti környezetben (városi parkban, tóparton, erdőben,…), jobb lelki és fizikai állapotban voltak, és általánosan jobb egészségnek örvendtek, mint azok, akik ennél kevesebbet időztek a természetben.

Ez az összefüggés fiataloknál és időseknél, férfiaknál és nőknél, teljesen különböző foglalkozásokat űzőknél, eltérő egészségi állapotban és gazdasági helyzetben lévőknél, tehát mindenkinél kimutatható volt.

Ráadásul az is mindegy, hogy valaki a természetben eltöltendő heti 2 órát egyszerre, egy alkalommal, vagy több rövidebb látogatással teljesíti, úgyis eredményes lesz.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

11 perc az ülőmunka hátulütőinek kompenzálására

Reggel beülünk az autóba, vagy valamelyik tömegközlekedési járműbe, hogy aztán 8-10 órát ülhessünk az irodában a számítógépünk előtt, majd este leülünk a televízió elé még néhány órára. Az egyre nagyobb teret hódító home office szintén nem kedvez a mozgásigényünknek. Ha így belegondolunk, gyakorlatilag egész nap ülünk, mielőtt lefeküdnénk. A testünk és az izmaink ennél többre hivatottak.

Vélemény, hozzászólás?