Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Az már köztudott, hogy a természeti környezet nyugtató hatású, ám ezidáig kevés tudományos tanulmány látott ezzel kapcsolatban napvilágot. Például, azt egy kutatás már bizonyította, hogy egy séta fákkal szegélyezett úton, még ha a város kellős közepén történik is, jelentősen csökkenti a stressz-szintet, sőt minél több a fa, annál jobban csökken a stressz.

Azt, hogy mennyi időt kell a természetben eltölteni a jótékony, egészséges hatásaihoz, eddig nem sikerült számszerűsíteni. Ennek a kiderítésén dolgozott a Dr. Mathew White szociálpszichológus által vezetett kutatócsoport.

A nagyszabású longitudinális vizsgálat (ugyanazon emberek hosszú időn keresztüli megfigyelése, gyakran több évtizedes után-követéssel) több mint 20 ezer fővel zajlott, és a heti 2 óra természetben eltöltött idő rajzolódott ki egészségügyi választóvonalnak.

Akik minimum heti 2 órát, vagy akár ennél több időt töltöttek természeti környezetben (városi parkban, tóparton, erdőben,…), jobb lelki és fizikai állapotban voltak, és általánosan jobb egészségnek örvendtek, mint azok, akik ennél kevesebbet időztek a természetben.

Ez az összefüggés fiataloknál és időseknél, férfiaknál és nőknél, teljesen különböző foglalkozásokat űzőknél, eltérő egészségi állapotban és gazdasági helyzetben lévőknél, tehát mindenkinél kimutatható volt.

Ráadásul az is mindegy, hogy valaki a természetben eltöltendő heti 2 órát egyszerre, egy alkalommal, vagy több rövidebb látogatással teljesíti, úgyis eredményes lesz.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A vérképzés serkentésének 6 módja

A vérünk feladata az oxigén, a szén-dioxid, a tápanyagok, a víz, az oldott anyagcseretermékek szállítása, és fontos szerepe van az immunreakcióknál, a hormonok szállításában, továbbá a testhőmérséklet-szabályozásban. A vörösvértestjeink felelősek az oxigén szállításért, hiányukat vérszegénységnek, anémiának nevezzük. A hiány kialakulhat nagyobb vérveszteség következtében, örökletesen, betegség hatására, helytelen étkezési szokások miatt, stb. Amennyiben nincs elég vörösvértestünk bágyadtnak, erőtlennek érezhetjük magunkat, szédülést, fejfájást, légszomjat is tapasztalhatunk. Hosszútávon súlyos károkat okoz a szívnek, az agynak, életveszélyt okozhat. Az anémia elkerülésére az alábbi dolgokat tehetjük:

Vélemény, hozzászólás?