10 ok, hogy ne próbáld ki a szénhidrát nélküli diétát

A gyors fogyás reményében sokan még mindig kipróbálják a szénhidrátmentes diétát. Pedig a szénhidrát a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag. Mi történik a testünkkel, ha teljesen elhagyjuk a szénhidrátot? 10 pontban összeszedtük miért ne próbáld ki.

 1. Csökken a testsúly, csak nem a megfelelő módon
  A szénhidrátbevitel csökkentésével az elsők között vehetjük észre, hogy milyen gyorsan fogyunk. Viszont, ami roppant lényeges: nem zsírt, hanem vizet veszítünk. A testünkben a szénhidrátok glikogén formájában raktározódnak el, főként a májban, és az izmokban, ezeknek a tárolására pedig vízre van szükség. Ezért, amikor a szervezetünk az energiát nem tudja fedezni bevitt szénhidrátból, akkor a szénhidrát raktárakból kezdi el felhasználni, emiatt pedig sok vizet fogunk veszíteni.
 2. Mintha az influenza tünetei jelentkeznének, láz nélkül
  A szénhidrát az agyunk fő energiaforrása. Ezért miután megszüntetjük a bevitelét, és a glikogén raktárak elkezdenek lemerülni, az agyunk kevesebb energiához fog jutni. A glikogén raktárak lemerülése után, a szervezetünk elkezdi lebontani a zsírt, majd ketonokkal, és apró szénhidrát-töredékekkel tartja fenn magát. Ezeknek a folyamatoknak olyan külső tünetei lesznek, mint: a rossz lélegzet, a szájszárazság, a kimerültség, a gyengeség, a szédülés, az álmatlanság, a hányinger, a ködös agy. Tulajdonképpen, mintha láz nélküli influenzásak lennénk. A szervezet egy idő után alkalmazkodik ahhoz, hogy ketonokkal tartsa fenn magát, de akármilyen jól is tud ezekkel működni, nem ezeket szeretné üzemanyagnak használni.
 3. Étvágybeli változások
  A feldolgozott szénhidrátokról tudvalevő, hogy mennyire tudják lifteztetni a vércukrot, először hirtelen megugrasztják, ami utána le is zuhan. Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint, ez az ugrás-zuhanás működésbe hozza az agy függésközpontjait, ami miatt elkezdjük jobban kívánni az ételeket. Viszont, ha csak rostdús, és teljes kiőrlésű gabonaféléket eszünk, az nem dobja meg a vércukor-szintünket, ez a kielégítetlen vágy egy idő után átcsaphat étvágytalanságba.
 4. Változik betegségek kockázati tényezője
  A Nobel díjas Harold E. Varmus alapította PLOS ONE szaklapban jelent meg egy tanulmány, ami szerint a feldolgozott szénhidrátok megemelik a szervezet palmitolsav-szintjét, ami növeli olyan betegségek kialakulásának az esélyét, mint a kettes típusú cukorbetegség, vagy más szív- és érrendszeri betegségek. Ezzel szemben az American Heart Association kutatása pedig arra az eredményre jutott, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék javítják a vér koleszterinszintjét, valamint csökkentik a szív-és érrendszeri problémák, a stroke, az elhízás, és a kettes típusú cukorbetegség esélyét. Szóval nem is kérdés, hogy érdemes-e bevinni szénhidrátot.
 5. Energiaszint csökkenés
  A szénhidrát a szervezet előnyben részesített üzemanyaga, ezért ha nem viszünk be belőle eleget, a sejtjeink működése kimondottan lelassul. A korábban említett glikogén raktárak kimerülése is az energiaszint csökkenéshez vezet. A teljes kiőrlésű gabonafélék sok vasat, magnéziumot, és B-vitaminokat tartalmaznak, amelyek fenntartják a normál energiaszintet.
 6. Székelési problémák
  A szénhidrátmentes diéta nem biztosítja az optimális rostbevitelt, amely emésztési rendellenességekhez, székrekedéshez, továbbá a felhalmozódó salakanyagok miatt hosszútávon akár a bélrendszert érintő daganatos megbetegedések kialakulásához is vezethet. Emiatt nem szabad kihagyni az étrendünkből a teljes kiőrlésű gabonákat, a zöldségeket és gyümölcsöket, illetve a hüvelyes növényeket.
 7. Hangulatváltozások
  A szénhidrátok hatására növekszik a szervezet szerotonin-szintje. A szerotonin pedig az a neurotranszmitter, ami többek között a jó hangulatunkért felelős. Ha elhagyjuk az egészséges szénhidrátokat, akkor azt a mentális egészségünk is megsínyli. Ahogyan a 2. pontban írtuk, a szénhidrát az agyunk fő energiaforrása, ezért a hiányára ködössé, tompává váló aggyal, nem fogjuk túl jól érezni magunkat a bőrünkben.
 8. Állóképesség hanyatlása
  Ha elhagyjuk a szénhidrátokat az energiaszintünk zuhanni kezd, emiatt gyengébbekké válunk, az állóképességünk pedig sokkal rosszabb szintre süllyed.
 9. Ízületi gyulladás
  Az ízületi gyulladások egyik legfájdalmasabb típusa, a köszvény többek közt a szervezet magas húgysavszintje következtében alakul ki. A felesleges húgysav az ízületekben kristályosodik ki, ami gyulladással, és erős fájdalommal jár. A húgysav a szervezet fehérje-anyagcseréjének végterméke, amely a túlzott fehérjebevitel következtében halmozódik fel, és kerül az ízületekbe. A szénhidrátmentes diéta miatti energiaveszteséget a leggyakrabban túlságosan sok fehérjebevitellel próbálják pótolni, amely felborítja tápanyagegyensúlyt, ez pedig legalább olyan káros, mint egy fehérjében szegény diéta.
 10. Vesekő
  A vesekő kialakulását szintén okozhatja a húgysav, de főleg a kalcium kikristályosodása miatt jön létre. A túlzott kalcium bevitele, és felszívódása is káros, ezt a rostokban gazdag táplálkozással lehet megakadályozni. A természetes a szénhidrátforrásokban, például a zöldségekben, a gyümölcsökben, és a gabonákban megtalálható oldhatatlan rostok a bélrendszerben magukhoz vonják a felesleges kalciumot, ami így nem a vizeletbe kerül vesekövet okozva, hanem a szilárd salakanyagokkal együtt távozik a szervezetből.
Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tökéletes ételek éhgyomorra

Egészségünk érdekében fontos minden nap reggelizni, a szakértők még azt is megkockáztatják, hogy a egészségtelen reggeli is jobb, mint a semmi. De! Amikor alvás, után pihen, és még üres a gyomor, nem mindegy, hogy mivel indítjuk a terhelését. Ébredés után először is érdemes egy pohár vizet meginni ébresztésnek, kutatások alapján például éhgyomorra egy fél liter víz megivása, felgyorsítja az anyagcserét.

Vélemény, hozzászólás?