Tévedés! 4 dolog, ami NEM pusztítja az agysejtjeidet

Mindannyian hallottunk már az agysejtek kapcsán történeteket arról, hogy mi pusztítja őket, képesek-e a regenerálódásra, tudnak-e osztódni, és újranőni… stb. A felnőtté válás során a szülők gyakran azzal az indokkal próbálják távol tartani a kamaszokat az alkohol fogyasztásától, vagy a marihuánától, hogy azok elbutítanak, mert „elpusztítják az agysejtjeidet”. A tudomány szerint viszont ez egy teljesen téves feltételezés.

Most négy, olyan elterjedten agysejtpusztító tévhitet szedtünk össze, amelyek a tudomány állításai szerint egyszerűen nem igazak.

Tévhitek az agysejt-pusztulásról

1. Az alkoholfogyasztás

Az ivászat agysejt-pusztulással járó tévhite egészen az amerikai alkoholtilalom idejére vezethető vissza. Az alkohol hatásai közé tartozó zavaros beszéd, a koordinálatlan mozgás, és a meggondolatlan cselekedetek miatt az emberek könnyedén elfogadták tényként, hogy igen, az alkohol képes elpusztítani az agysejteket. Ez egészen 1993-ig volt így, amikor a kutatók bebizonyították, hogy az alkohol nem öli meg az agysejteket.

A tudósok összehasonlították az absztinensek és az alkoholisták agysejtjeinek számát, és nem találtak számottevő különbséget.

2.Marihuána

A szülők sem bizonyított ténnyel próbálják elrettenteni a kamasz gyermekeiket a füvezéstől, akkor amikor azt mondják nekik: „ ha szívod akkor elhülyülsz, mert megöli az agysejtjeidet”. Nincsen semmilyen tudományos bizonyíték a marihuána neurotoxikus hatására, sőt egyes orvosi kutatások alapján többet használ, mint árt a felnőttek agyának. Ha ez nem is, illegalitása mégis visszatartó erővel bír.

3.Tüsszentés

A tüsszentés megnöveli a nyomást a koponyán belül, ám nincs ok az aggodalomra, egy-egy allergiás vagy megfázásos időszak nem pusztítja millió számra az agysejtjeinket. Ez a megnövekedett nyomás közel sem elég nagy ahhoz, hogy komoly károkat okozzon, állapította meg kutatásai során Dr. Richard Koller neurológus. A stroke esetében más a hatás, mert akkor a túlnyomás sokkal erősebb, ez már képes szignifikáns agysejt károsodást okozni. A tüsszentésről szóló tévhitnek talán ez az alapja.

Az öregedés és az agysejtek

4.Öregedés

A legtöbb ember úgy tudja, hogy a természetes öregedési folyamattal az agysejtek is pusztulnak, azaz romlik az agyunk, de ez egyszerűen nem igaz! Azoknak az időseknek, akiket nem érint valamilyen kognitív rendellenesség, például demencia, vagy az Alzheimer-kór, ugyanolyan jól működik az agyuk, mint a fiatalabbaknak, sőt még jobban, mint friss kutatások bizonyították. Kiderült, hogy bár a szervezet egyre inkább romlik az évek múlásával, az agy csak egyre élesebb lesz.Kutatások kimutatták, hogy minél idősebb egy agy, annál több információt vesz fel saját környezetétől, ezért az idősebbek például sokkal jobb problémamegoldók.

Forrás: Medical Daily, Cracked

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?