Figyelem: A túl sok koffein vetélést okozhat!

A fogantatás előtt, vagy a terhesség elején a napi kettőnél több koffeintartalmú ital fogyasztása megnöveli az elvetélés kockázatát – ám nemcsak az anya, hanem az apa koffeinfogyasztása is számít. A Fertility and Sterility című szaklapban mutatták be eredményeiket amerikai kutatók.

„A babát nemző férfi koffeinfogyasztása ugyanannyira összefügg a magzat elvesztésével, mint az anyáé” – nyilatkozta Germaine Buck Louis, az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH), illetve az Ohiói Egyetem által készített tanulmány vezetője.

Vetélést okozhat a túl sok koffein.

A vetélés esélyét természetesen az életkor is befolyásolja: idősebb pároknál, nagyobb a vetélés kockázata, amit részben a szervezetben felhalmozódó káros kémiai anyagok mennyisége is okoz. Ez a kockázat könnyen csökkenthető vitaminok szedésével.

A tudósok a termékenység és az életmód, valamint a környezetben megtalálható mérgek közötti összefüggéseket vizsgálták Michigan és Texas államban élő 501 pár bevonásával. A párok kérdőívek kitöltésével nyilatkoztak a koffein- és dohányfogyasztási, illetve a vitaminszedési szokásaikről.

344 párnál, amelynél a nő sikeresen teherbe esett, a kutatók összehasonlították a megtermékenyítés előtti 7 hétre és a terhesség első 2 hetére vonatkozó adatokat. 98 párnál, azaz 28%-nál következett be vetélés.

Az eredmények alapján azok a nők, akik napi több mint 2 koffeintartalmú italt isznak, 74%-kal növelik az elvetélés kockázatát. Amennyiben a férfi fogyaszt napi több mint 2 koffeines italt a megtermékenyítés előtti napokban, akkor 73%-kal nő meg a magzat elvesztésének az esélye.

A 35 évnél idősebb nőknél kétszer nagyobb a kockázat, mint a fiatalabbaknál. A megtermékenyülés előtt a napi rendszeres multivitamin szedése 55%-kal csökkenti a vetélés kockázatát. Ha a terhesség elején is folytatják a nők a vitaminok szedését, úgy 79%-kal csökken a vetélés esélye.

A kutatás a koffeinbevitel és a vetélés közötti kapcsolatot vizsgálta, ám nem tudta bizonyítani az ok-okozati viszonyt. Korábbi tanulmányok is hasonló eredményekre jutottak, viszont a folyamat háttere egyenlőre ismeretlen maradt.- írja az MTI.

Forrás: Index

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?