Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Figyelem: A túl sok koffein vetélést okozhat!

A fogantatás előtt, vagy a terhesség elején a napi kettőnél több koffeintartalmú ital fogyasztása megnöveli az elvetélés kockázatát – ám nemcsak az anya, hanem az apa koffeinfogyasztása is számít. A Fertility and Sterility című szaklapban mutatták be eredményeiket amerikai kutatók.

„A babát nemző férfi koffeinfogyasztása ugyanannyira összefügg a magzat elvesztésével, mint az anyáé” – nyilatkozta Germaine Buck Louis, az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH), illetve az Ohiói Egyetem által készített tanulmány vezetője.

Vetélést okozhat a túl sok koffein.

A vetélés esélyét természetesen az életkor is befolyásolja: idősebb pároknál, nagyobb a vetélés kockázata, amit részben a szervezetben felhalmozódó káros kémiai anyagok mennyisége is okoz. Ez a kockázat könnyen csökkenthető vitaminok szedésével.

A tudósok a termékenység és az életmód, valamint a környezetben megtalálható mérgek közötti összefüggéseket vizsgálták Michigan és Texas államban élő 501 pár bevonásával. A párok kérdőívek kitöltésével nyilatkoztak a koffein- és dohányfogyasztási, illetve a vitaminszedési szokásaikről.

344 párnál, amelynél a nő sikeresen teherbe esett, a kutatók összehasonlították a megtermékenyítés előtti 7 hétre és a terhesség első 2 hetére vonatkozó adatokat. 98 párnál, azaz 28%-nál következett be vetélés.

Az eredmények alapján azok a nők, akik napi több mint 2 koffeintartalmú italt isznak, 74%-kal növelik az elvetélés kockázatát. Amennyiben a férfi fogyaszt napi több mint 2 koffeines italt a megtermékenyítés előtti napokban, akkor 73%-kal nő meg a magzat elvesztésének az esélye.

A 35 évnél idősebb nőknél kétszer nagyobb a kockázat, mint a fiatalabbaknál. A megtermékenyülés előtt a napi rendszeres multivitamin szedése 55%-kal csökkenti a vetélés kockázatát. Ha a terhesség elején is folytatják a nők a vitaminok szedését, úgy 79%-kal csökken a vetélés esélye.

A kutatás a koffeinbevitel és a vetélés közötti kapcsolatot vizsgálta, ám nem tudta bizonyítani az ok-okozati viszonyt. Korábbi tanulmányok is hasonló eredményekre jutottak, viszont a folyamat háttere egyenlőre ismeretlen maradt.- írja az MTI.

Forrás: Index

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A legjobb és legrosszabb ételek alváshoz

Nem tudsz aludni? Vizsgáld meg, mit ettél alvás előtt. Az esti étkezés során elfogyasztott élelmiszerek és tápanyagok nagyban befolyásolhatják az alvásminőséget. Mutatjuk, mit érdemes, és mit nem ajánlott fogyasztanod mielőtt ágyba bújsz.

Vélemény, hozzászólás?