Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Irritábilis bélszindróma

Az emésztőrendszeri betegségek közül talán ez az egyik leggyakoribb kór, mivel 5 felnőttből egy szenved irritábilis bélszindrómától.

egeszsegugyelet-betegsegabc-irritabilis-belszindroma-nagy1

Ez a betegség, sok más kórképhez hasonlóan, élhető mederbe terelhető étrendi, életmódbeli és stressz-kezelési változtatások révén. Csak néhány beteg az, aki súlyosabb tüneteket is átél a betegség miatt.

Sokan tartanak attól, hogy ez a betegség a vastagbélrák kockázatát is megnövelheti. Ettől azonban azért sem kell félnie annak, aki irritábilis bélszindrómában szenved, mert ebben az esetben a bél nem gyulladt.

Mik az irritábilis bélszindróma tünetei?

Mint sok más esetben, úgy itt is betegenként változatos kórképet mutathat a betegség. Elmondható róla, hogy a leggyakoribb tünetei a következők:

  • Hasi fájdalom, görcsök
  • Fokozott szelesség, puffadás
  • Hasmenés, ami akár szorulással is váltakozhat
  • Esetenként nyákos széklet
  • Pszichés stressz hatására hasmenés, hasi görcsök 

A felsoroltakon túl, ritkán súlyosabb következmények is kialakulhatnak, amelyek a kezelésre sem reagálnak jól. Az irritábilis bélszindróma tünetei más kórképpel egyszerre is jelentkezhetnek, ezért a pontos diagnózis érdekében, ajánlott orvossal konzultálni a szimptómákról. Sok esetben a betegség hullámzó lefolyású és krónikus jellegű. Máig tisztázatlanok az irritábilis bélszindróma kiváltó okai.

egeszssegugyelet-betegsegabc-irritabilis-belszindroma-nagy3
Mit jelent pontosan az irritábilis bélszindróma?

Több réteg izomzatból áll a bélfal. Ezek az izmok segítik eljuttatni a belek tartalmát a gyomorból a végbél felé ritmusos összehúzódások és elernyedések során. Alapesetben megfelelő ritmusban zajlik minden, de, ha irritábilis bélszindrómával küzdesz erőteljesebb és hosszabb ideig tartó összehúzódásokkal számolhatsz, mint normálállapotban.

Ez az oka annak, hogy az elfogyasztott táplálék gyorsabban megy keresztül a beleken, ami együtt jár az olyan kellemetlenségekkel, mint a hasi fájdalom, puffadás, szelesség, görcsök, hasmenés. De az sem ritka jelenség a betegségben szenvedőknél, hogy éppen fordítva történik minden, lelassul a táplálék mozgása, száraz széklet, szorulás alakul ki.

A bélfal idegeinek rendellenességére gyanakszanak

Néhány kutató úgy véli, hogy ez állhat az irritábilis bélszindróma hátterében. Elméletüket azzal indokolják, miszerint a bélfalban található idegek szabályozzák az érzékelést és az ott található izmok összehúzódásait is.

A nők kétszer annyira érintettek, mint a férfiak

Más kutatók szerint a hormonális tényezőknek is köze lehet a betegséghez, és szerintük ez az oka annak, hogy a menstruációs ciklus idején az irritábilis bélszindrómától szenvedő nők súlyosabbnak érzik a tüneteket.

egeszsegugyelet-betegsegabc-irritabilis-belszindroma-nagy2
A következők miatt (is) jelentkezhet

Rendszerint irritábilis bélszindrómára gyanakodhat az, aki olyan ingerekre is intenzív emésztőrendszeri (hasmenés, görcs, puffadás) panaszokkal reagál, melyek másoknál nem okoznak problémát. Ilyen kiváltó impulzus lehet a hirtelen sok elfogyasztott étel, a stressz, vagy egyes élelmiszerek (pl. szénsavas üdítők, tej, csoki, alkohol), de bizonyos gyógyszerek is okozhatnak érzékenységet.

Ha a nyers alapanyagokból otthon elkészített ételektől semmi bajod sincs, viszont a feldolgozott vagy félkész ételek után rosszul vagy, még, ha csak egy cukormentes rágógumiról van is szó, akkor nagy valószínűséggel mesterséges édesítőszer vagy adalékanyag okozhatja a problémát.

A legtöbben azonban, akiknek irritábilis bélszindrómájuk van, stresszes helyzetekben érzik rosszabbul magukat és erőteljesebbnek a tüneteket. De előfordul, hogy egy átmeneti, vírusos megbetegedés fokozza a szimptómáikat.

Fordulj orvoshoz! Az irritábilis bélszindrómát sokan nem veszik komolyan, és a tüneteit nem érzékelik betegségként. Ez lehet az oka annak, hogy a betegek mintegy 20%-a fordul orvoshoz vele, holott biztonságosabb lenne szakemberrel megvitatni a panaszokat, mert azok más betegséggel is összefügghetnek, és időben felismerve, akár ki is kezelhetők. Ilyen betegség lehet a fertőzéses bélbetegség, ami, ha nem kezeljük, krónikussá fajulhat, de a Crohn.-betegség és a vastagbélrák is ide sorolható.

Ha bármelyik szimptómát észleled, fordulj szakemberhez, és adj esélyt a gyógyulásnak, bármi is okozza a tüneteidet!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

6 probléma, amit gyömbérrel is kezelhetsz

A gyömbér alkalmazása végigkíséri a történelmet, többféle egészségügyi problémát is lehet vele gyógyítani. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitamint, magnéziumot, kalciumot, vasat, foszfort, nátriumot, káliumot, szilíciumot, cinket, mangánt, béta-karotint, és rezet is, ami vörösvérsejtek, és a kollagén képződését is segíti. Széles hatóanyag tartalmának, antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságának köszönhetően akár önmagában is képes gyógyítani, de egyéb gyógynövényekkel, mézzel vagy méhpempővel kombinálva még erőteljesebb a hatása. Nézzük milyen problémák ellene vetheted be.

Egy hozzászólás

  1. Pingback: jwjshgsgshjs