Szexuális élet állapotosan? Miért ne!

Kényes kérdésnek számít és természetesen az egyéni állapottól és igénytől függ a terhesség alatti szexuális élet. A nők többsége gyakran zavarban van ettől a kérdéstől, holott normál esetben nem kell lemondani az intim együttlétekről a gyermekvárás ideje alatt.

Az áldott állapot önmagában nem indok a szexuális élet felfüggesztésére. A terhesség egy természetes állapot, amelyre a szex nem jelent veszélyt, a hormonális, testi és lelki változások miatt azonban befolyásolhatja a pár hozzáállását. A hormonváltozások miatt a kismama libidója, vagyis szexuális vágya csökkenhet.

Szexualitás áldott állapotban

Ehhez párosul az első hónapban a fáradékonyság, megnövekedett alvásigény, rosszullétek, hányás. Az apa részéről ilyenkor megértésre és támogatásra van szüksége a kismamának, és ezek a folyamatok teljesen normálisak. A második trimeszterben a rosszullétek elmúlnak és a kismamák szexuálisan aktívabbá válhatnak. Párjuk ezt általában örömmel fogadja, viszont vannak férfiak, akik inkább óvni akarják kedvesüket.

Ilyenkor feltétlenül meg kell beszélni az igényeket és félelmeket, majd egyeztetni az orvossal, hogy közösen eloszlassák a tévhiteket. Az idő előrehaladtával a női test fizikai változásait is figyelembe kell venni, a megnövekedett mellek érzékenyebbek, a bőr is érzékenyebbé válik, valamint a növekvő pocak miatt egyes pozitúrák inkább kellemetlenek lehetnek, mint élvezetesek.

Ki kell alakítani az új játékszabályokat és felfedezni, hogy a jelenlegi állapotban mi okoz örömöt mindkét félnek.

A szülés közeledtével gyakran a koraszüléstől való félelem miatt inkább hanyagolják a szexet, egészséges, komplikációmentes terhesség alatt azonban kevés az esélye, ebben is az orvos véleménye legyen a mérvadó.

Ha valami miatt az orvos úgy véli, hogy biztonságosabb a tartózkodás, arra minden esetben felhívja a szülők figyelmét. Ilyen okok lehetnek:

  • ha egy előző terhesség váratlan vetélés miatt megszakadt,
  • az előző gyermeknél koraszülés fordult elő,
  • esetleg fennáll valamilyen hüvelyi fertőzés,
  • vérzést tapasztal a kismama, hasi görcsöket,
  • netán a méhszáj nyitott vagy a magzatburok megrepedt és szivárog a magzatvíz.

A terhesség azonban ritka pozitív élményeket is tartogathat, hiszen ilyenkor a nő szeméremajkai duzzadtabbak, a vérellátás is bőségesebb, ezáltal ismeretesek olyan beszámolók is, amikor a hölgyek életük legörömtelibb szexuális együttléteiket várandósságuk alatt élik át. A tévhiteket számba véve pedig a baba sem fizikailag, sem lelkileg nem érez semmit az egészből. Testileg erősen védett helyzetben van.

Mit szabad és mit nem a szexben terhesen?

Természetesen a durva szexet kerülni kell, mert az anyának is fájdalmat okozhat, de a meghitt együttlétekből semmit nem érez a baba.

Idegrendszere pedig még egyáltalán nem elég fejlett ahhoz, hogy tudatosan ebből bármit is megértsen. Az orgazmus során keletkező izom-összehúzódásokat érezheti, de ennek ő még semmilyen jelentőséget nem képes tulajdonítani. Amikor pedig már az utolsó napok következnek, egy kis szeretkezés segíthet a szülés beindulásában, ami gyakran pozitív, hiszen elkerülhető a szülés mesterséges beindítása egy túlfutó terhesség esetében.

Nagyon fontos a kommunikáció a várandósság ideje alatt, hiszen a pár így tudja teljes harmóniában, kételyek nélkül várni a születendő gyermeket és kapcsolatuk sem sínyli meg az aggodalmakat.

A hölgyek bátran kérjék ki orvosuk véleményét minden kétségükkel kapcsolatban, hiszen a szakemberek nem jönnek zavarba ezektől a kérdésektől. Ha mindkét fél nyugodt és magabiztos, akkor nem marad ki az intimitás sem a legcsodálatosabb kilenc hónap alatt, így téve teljessé azt.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Veszélyben a baba: 7 betegség, amivel vigyázni kell a terhesség alatt

Sajnos az áldott állapot nem óv meg a betegségektől. Vannak olyan vírusok, baktériumok, amikre nem árt jobban odafigyelnünk a terhesség alatt, mert ezek a magzat épségét veszélyeztethetik. Mutatjuk, mely betegségek esetén érdemes nőgyógyász segítségével nyomon követni magzatunk állapotát is a gyanúsabb tünetek esetében.

Vélemény, hozzászólás?