Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Hosszabb életet szeretnél? Olvass könyveket!

Egy fejezet egy nap, azaz az olvasás megnöveli az élettartamot

Az összefüggésre a Yale Egyetem Közegészségügy szakának három tudósa, Becca Levy , Avni Bavishi, és Martin Slade jött rá, több mint 10 éven át tartó munka eredményeképpen.

Az olvasás növeli az élettartamot

Kutatásuk során 3635 ötven év fölötti személy olvasási szokásait elemezték. Három csoportba sorolták őket:

  • Heti 3,5 óránál többet olvasók (Napi félórányi).
  • 3,5 óránál kevesebbet olvasók.
  • Egyáltalán nem olvasók.

Többek között figyelembe vették még a nemet, és az iskolai végzettséget is. 12 évnyi vizsgálat alatt arra jutottak, hogy azok, akik heti 3,5 óránál többet olvasnak 23% -kal kevesebb valószínűséggel halnak meg idejekorán, azok akik 3,5 óránál kevesebbet, ám azért olvasnak, 17% -kal.

Az eredmény összegezve: az olvasás átlagosan 23 hónappal nyújtotta meg az élettartamot.

Olyan összefüggés is kiderült, hogy egyenes arányosság van a több olvasási idő, és a hosszabb élet között, ám már a napi félóra olvasás is számottevően megnyújtja az élettartamot.

A tanulmányban külön kiemelik, mert különösen fontos, hogy az eredmények könyvekre, és nem folyóiratokra, vagy egyéb rövidebb írásokra vonatkoznak. „Azt találtuk, hogy a könyvek olvasása nagyobb hasznot jelentett az újságok, és magazinok olvasásától. A könyvek (hosszabb írások) iránti elköteleződésnek a hatása olyan kognitív előnyökkel járhat, amely megnövelheti az élet hosszát.” – nyilatkozta Bavishi.

Olvass és élj tovább

Két ilyen jelentős agyi kognitív folyamatról van szó, ami segíthet megnyújtani az élettartamot:

  • Az egyik a mély, értő olvasás gyakorlása, mely során elmerülünk egy könyv világában, megismerjük a részleteket, összefüggésekre jövünk rá, kérdések merülnek fel, kivetülnek a világunkra.
  • A másik pedig a könyveknek az a képessége, hogy fejlesztik az érzelmi intelligenciát, az empátiát, a szociális érzékelést. Ezek az agyi folyamatok pedig segíthetik az életben maradást.

A kutatók a jövőben tervezik, hogy pontosabban megvizsgálják azt is, hogy például vannak-e a műfajok között hatásosabbak, illetve hogy az e-könyveknek, és az audiokönyveknek is van-e ilyen hatásuk.

Forrás: Guardian, Social Science & Medicine, 444.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Visszaesést mutat a várható élettartam az Európai Unióban

Az adatok szerint 0,9 évvel csökkent, 81,3-ról 80,4 évre esett vissza 2020-ban a születéskor várható élettartam az Európai Unióban. A nem túl nagy, mégis visszaesésként fellépő élettartam-csökkenést összefüggésbe hozzák a Covid miatt megugrott halálozási aránnyal- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) 2022. április 27-én.

Vélemény, hozzászólás?