15 tudnivaló + 1 tévhit a lisztérzékenységről

 1. A lisztérzékenység krónikus autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy nem lehet kinőni.
 2. A kalászos gabonafélékben (árpa, búza, rozs) lévő glutén egyik fehérje csoportja váltja ki.
 3. A világon minden 100 emberből 1 lisztérzékeny.
 4. Több mint 300 tünet társulhat a lisztérzékenységhez!
 5. A cöliákiás betegek 80%-át nem diagnosztizálják (így csak szenvednek a tünetektől).
 6. A lisztérzékenység hatással van a szervezetünk valamennyi szervére.
 7. Az egyetlen kezelésmód a gluténmentes diéta élethosszig tartó betartása.
 8. Két megoldás van a lisztérzékenység diagnosztizálására: a vérvizsgálat, és az endoszkópia.
 9. Diagnózis nélkül a lisztérzékenység bélrendszeri daganatokhoz, 1-es típusú cukorbetegséghez, csontritkuláshoz, pajzsmirigybetegséghez, szklerózis multiplexhez, vérszegénységhez, meddőséghez, vetéléshez, epilepsziához, stb. vezethet.
 10. A lisztérzékeny személyek kb. 20% -a tünetmentes, azaz egyáltalán nem tapasztal semmilyen külső tünetet, ettől függetlenül a lisztérzékenység szövődményei őket is veszélyeztetik.
 11. A lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat, de a felnőtt korban jelentkező cöliákia esetén nagyobb esélye van a súlyosabb szövődményeknek (kezeletlenül).
 12. A lisztérzékenységben szenvedő betegeknél a mikroszkopikus vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség, és a fekélyes vastagbélgyulladás előfordulási gyakorisága nő.
 13. A cöliákiában szenvedő személyek laktóz és/vagy fruktóz intoleranciát is mutathatnak.
 14. A lisztérzékenyek szervezete általában hiányt szenved vas, kalcium, magnézium, cink, folsav, niacin, riboflavin, B 12- vitamin és D-vitaminból, mert a tápanyagfelszívódás nem működik megfelelően.
 15. A gluténmentes élelmiszerek nem tartalmazhatnak több mint 20 ppm glutént, amely a gluténfogyasztás biztonságos küszöbértéke a lisztérzékenységben szenvedők számára.

+ 1 gyakori tévhit: A gluténmentes diéta egyoldalú, és ízetlen

Néhány alapanyag cseréjével (pl. a búzalisztet lenmaglisztre), lehet ízletes ételeket készíteni. Valamint a gyümölcsök, a zöldségek, a tőkehúsok, a száraz hüvelyesek, a natúr tejtermékek, és számtalan gabona eleve mentesek a gluténtól, ugyanakkor változatos étrendet tesznek lehetővé.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A gluténérzékenység 5 váratlan tünete

A gluténérzékenységnél 300 fizikai, és neurológiai tünet jelentkezhet különböző kombinációkban. Ezek közül mutatjuk azt az 5 leggyakrabban előforduló tünetet, amikről nem gondolnád, hogy a lisztérzékenység is okozhatja.

Vélemény, hozzászólás?