Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Kávéval betegségek ellen

Az elmúlt évek számtalan kutatási eredményei alapján, mára már biztossá vált, hogy a rendszeres, mértékletes kávéfogyasztás egészséges. Ízületeink, májunk, szívünk védelme mellett még bizonyos rákfajták kialakulását is akadályozza.

Az egészségünket napi 3-4 csészényi, azaz max 400 milligramm koffein elfogyasztása segíti hatékonyan, természetesen nem agyoncukrozottan, mert akkor ez utóbbi miatt talán többet árthat, mint használ. Ez a mennyiség változhat terhesség, alvásproblémák, diabétesz, Parkinson-kór, vérnyomásproblémák, és persze koffein-érzékenység esetén. Nézzük mi minden ellen védhet meg.

A stroke kialakulási esélyét csökkenti

Régebben az volt elterjedve a kávéról, hogy növeli a stroke kockázatát, ám 11 tanulmányt áttekintő kutatás nem talált káros kapcsolatot a kávéfogyasztás, és a stroke kialakulásának esélye között, MITÖBB: azt találták, hogy a mérsékelt, napi 3-4 csészés kávéfogyasztás csökkentette is a stroke kockázatát.

Az egész téves elmélet, amely még 2010-ben is érvényben volt azon alapult, hogy a kávé növeli a szervezet koleszterin szintjét, és emeli a vérnyomást. 2014 született meg az áttörés egy 500.000 részvevőt vizsgáló kutatásban, mely bizonyította, hogy azoknál, akik nem isznak kávét, a koffein hatására csak 10 mm Hg vérnyomás növekedést lehet tapasztalni, a rendszeres kávézóknál pedig a koffeinnek semmilyen hatása sincs a vérnyomásra. Egy friss japán kutatás eredménye pedig az mutatja, hogy 20%-kal csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát a napi kávézás.

Szívvédő

A napi maximum 4 csésze elfogyasztása védi a szívet, mert például tele van antioxidánssal, azzal pedig, hogy közismerten szívdobogtató hatása van, még edzi is azt. Régebben, emiatt a szívdobogtató hatása miatt is hitték károsnak (a koleszterin, és a vérnyomás mellett), ám a negatív hatáshoz legalább napi 10 csészét kellene meginni.

Az ízületi fájdalmakat enyhíti

Kiváltképpen a csuklók, a kéz, a hát, és a nyak fájdalmaira. A magas húgysavszint a köszvény egyik előjele, mely például a felnőtt férfiak körében a leggyakrabban előforduló ízületi gyulladás. Az Arthritis Care & Research című folyóiratban publikált tanulmány eredményeiből kiderül, hogy a kávébevitel növelésével a húgysav szintje jelentősen csökken, azonban nem a kávé koffein tartalma játszik szerepet, hanem a kávé más alkotóelemei okozzák a kávé, és a húgysavszint között megfigyelt fordított összefüggést. Szóval a koffeinmentes kávé is csökkenti az izületi fájdalmakat.

Véd az Alzheimer-kór ellen

65 és 88 év közötti részvevőkkel végzett felmérés eredménye alapján, azoknál nem volt jele a demenciának, és azokat érintette kevésbé a korai Alzheimer-kór, akik rendszeresen kávét fogyasztanak. Napi 3 csészényi már elegendő hozzá a kutatás eredménye szerint.

Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét

Azoknál akik naponta 3-4 csésze hagyományos, vagy koffeinmentes kávét fogyasztanak, 30%-kal kisebb lesz a 2-es típusú cukorbetegség kifejlődésének az esélye. A klorogénsav segíthet megelőzni az inzulinrezisztenciát, ami a diabétesz egyik előjele.

Csökkenti a májrák kockázatát

Több kutatás is megközelítőleg 40%-os csökkenést mért a májrák kialakulásának esélyében, már napi 2 csésze kávé elfogyasztása esetén is. Tanulmányok arra is rámutatnak, hogy rendszeres kávéfogyasztás esetén, más májproblémák is nagyobb eséllyel kerülnek el bennünket.

Véd a prosztatarák ellen

Már egy 2011-es tanulmány egyértelmű összefüggést talált a kávéfogyasztás, és a prosztatarák kialakulásának kisebb esélye között. Ebben az esetben sem elsősorban a kávé koffein hatása számít, hanem a kávébab egyéb összetevői, úgymint a fenolsavak, és az antioxidánsok. Szóval a prosztatarák megelőzésére is tökéletes a koffeinmentes kávét fogyasztása is.

Segít a bőrrák megelőzésben

Egy nemrégi bostoni tanulmány szerint a rendszeres kávéfogyasztóknak kisebb az esélye a bazálsejtes karcinóma kialakulására, amely a leggyakoribb nem festékes bőrrák-típus. Ez a ráktípus a melanomával ellentétben nem a bőr pigmentsejtjeiből, hanem a hámsejtekből indul ki. Ennek az ártalmatlannak tűnő daganat típusnak a fő ismérve, hogy egyszerűen csak megjelenik, és csak nagyon lassan növekszik. A napártalmat, a bőr alapos védelmét a leégéstől természetesen nem váltja ki a kávéfogyasztás, „csak” 17%-kal csökkenteni tudja a baj kialakulásának az esélyét.

Gátolja a mellrák kialakulását

Egy japán kutatás eredménye mutatott rá erre, amelyet egy svéd is igazolt, sőt tovább is vitt. A tanulmányok szerint, azoknál a nőknél, akik menopauza előtt állnak, és naponta 4 csésze kávét isznak, 38%-kal csökkent a mellrák kialakulásának rizikója. A kávébab fitoösztrogéneket, és flavonoidokat szabadít fel, amelyek gátolhatják a daganatok kifejlődését.

Növeli az élettartamot

Több mint egymillió ember adatait kielemző tanulmány szerint a kávéfogyasztók általános halálozási kockázata alacsonyabb, így ők potenciálisan hosszabb életet élhetnek. A jelenséget a kávébabban található antioxidánsok okozzák, amelyek rendkívül hasznosak a sejtjeink számára.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?