19 mód, ahogy a tested szerelmet jelez

Jön a tavasz, és nem túlzás, hogy ez az évszak sokaknak szerelmet hoz. Amikor a pillangók már a gyomrodban zsibonganak, és nem csak a fejed zsong tőlük, csak úgy dübörög a szív… Talán még Te is emlékszel az első szerelemre, és az első szívfájdalomra. A kapcsolatok elején a szerelem valóban nyomot hagy a testen, egy sor kémiai reakció indul útjára, ami eléri az egész idegrendszert és a hormonháztartás is. Cikkünkből megtudhatod, mi történik a testedben, amikor beleszeretsz valakibe.

A szerelem olyan, mint a kábítószer

Egy 2010-es tanulmány kapcsán a Rutgers Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, miszerint a szerelem a kábítószerhez hasonló eufóriát okoz. Hatására az agyban dopamin, oxitocin, adrenalin, vazopresszin szabadul fel. Kat Van Kirk, klinikai szexológus, házasság és családterapeuta szerint ezek a vegyi anyagok szerepet játszanak a vonzalom kialakulásában és a partner megtartásában is. Minél több időt töltesz a szerelmeddel, annál jobban ragaszkodsz hozzá.

Olyan ez, mint a részegség

A Birminghami Egyetem tanulmánya szerint az oxitocin olyan hatással van a szervezetünkre, mint a túl sok bor. A kutatók korábbi kutatások hatásait tanulmányozták az alkohol és az oxitocin kapcsán, és az eredmények hasonló képet mutattak mindkét vizsgálati tárgy kapcsán.

A szerelem testi jelzései.

Pirulás, izzadó tenyér, heves szívverés

A találkák előtt izzad a tenyered, vörösödsz és a szíved is szaporábban ver? Mindez a felszabaduló adrenalinnak tudható be, amit a fizikai vágy is kiválthat benned, miközben minden idegszáladdal a szerelmedre összpontosítasz.

Kitágult pupillák

Ha vonzódsz valakihez, az stimulálóan hat a szimpatikus idegrendszeredre, ami hatására a pupilláid kitágulnak.

Kicsit betegnek érezheted magad tőle

Ha szerelmes vagy, van, hogy az érzés magával viszi az étvágyadat. Az étvágytalanság egyfajta nyugtalansággal is párosulhat, miközben alig város, hogy újra láthasd vonzalmad tárgyát. Az úgynevezett „szerelembetegség” normális, és a kortizol stressz-hormonnak tudható be. Van, aki a szerelem hatására fogyni is képes. Ez az érzés a gyomorban, amitől úgy gondolod, nem bírsz enni, idővel elmúlik.

A szerelem erősebbé tesz

Hallottál már olyan anyukákról, akik pánikba esve emeltek fel egy autót a gyermekükről? A szeretet és a félelem kombinációja emberfeletti erővel képes felruházni minket a vészhelyzetekben. Ugyanez igaz a szerelmes emberre is, amikor beleszeretsz valakibe oxitocin szabadul fel szervezetedben, ami növeli a fájdalomküszöbödet is. Így valóban igaz, hogy a szerelem erősebbé tesz.

A szerelem fizikai tünetei

Nem tudod levenni a szemed róla

Tudományosan bizonyítható oka van annak, miért a párod képe az okostelefonod háttere. Amikor szerelmes vagy, akkor a szerelmed arcának puszta látványa dopamint szabadít fel az agyadban, amitől jobban érzed magad.
A hang is nagyobb hangsúlyt kap
Ha már elmélyült a kapcsolatotok, és erősebb köztetek az elköteleződés, akkor más furcsa változásokat is észrevehettek magatokon, beleértve a hangszínt is, ahogyan a partneretekkel beszéltek. Egy 2011-es tanulmány szerint, ami a Journal of Evolutionary Psychology-ban jelent meg, kutatók megállapították, hogy amikor a nők a társukkal beszéltek a hangjuk lágyabb lett és nőiesebb, mintha egy számukra közömbös emberhez szóltak.

Aggodalommal tölt el, ha nincs a közeledben

Amikor a kötelesség elszólít a párod mellől, az olyan érzés, mint, amikor a kábítószerfüggőtől vonják meg a napi adagot. Ez annak köszönhető, hogy a szervezetben a kortikotropin felszabadulása miatt stressz-reakció lép életbe, ami miatt nő bennünk a szorongás és a depresszív hajlam. Azok a párok, akik már egy ideje együtt vannak, és kénytelenek több időt külön tölteni, hozzászoknak ehhez az érzéshez, és már pusztán a társuk hangja is megnyugtatóan hat rájuk. megegyezik.

A szerelem összezavarja a hormonjaidat

A feniletilamin, más néven szerelemhormon, az agy által termelt, ingerületátvivő anyag, mely a tudósok szerint közrejátszik abban, hogy szerelembe essünk. Szexuális izgalom esetén az amfetamin természetes formája árasztja el az agyat. Tanulmányok támasztják alá, miszerint az egymást azonos szenvedéllyel szeretők feniletilamin szintje

Megszakadhat-e a szív

Egy amerikai tanulmány szerint igen. Létezik egy tudományos kifejezés is erre:”stressz által kiváltott kardiomiopátia”. Ez a szerelem kapcsán szakításnál, válásnál, a társ elvesztésekor következhet be, amikor a stressz-hormon szintje megugrik a szervezetben. Ilyenkor a tünetek hasonlóak a szívroham szimptómáihoz: légszomj, szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom. A megtört szív szindrómaként ismert betegség során a szív egy része átmenetileg megnagyobbodik. Ez az állapot egy hét alatt kikezelhető, azonban ritka esetekben halált is okozhat.

Megszakadt szív szindróma.

A legelején tombol a nemi vágy

Egy kapcsolat elején a párok képtelenek levenni egymásról a kezüket, és szinte vibrál körülöttük a levegő. Ez a hormonok játékának is köszönhető, idővel azonban mérséklődik. Ha továbbra is szeretnéd intenzíven tartani ezt a vágyat, különféle libidónövelő taktikákkal fokozhatod.

Felszedhetsz néhány kilót

Elhagyta magát – mondjuk viccesen, ha valaki egy boldog kapcsolatban meghízik. Ebben a sztereotípiában van némi igazság. Egy 2012-es tanulmányban kutatók megállapították, hogy az emberek rendezett házasságban hajlamosak a hízásra. Egy másik tanulmány megállapítása szerint a férfival való összeköltözést követően a nők több magas zsír-, és cukortartalmú ételt esznek. A szingliség során mindkét nem, de elsősorban a nők, jobban odafigyelnek arra, hogy „versenyképes” formában legyenek, míg egy boldog párkapcsolat biztonsága elkényelmesít.

Ha férjhez mész, hosszabb, egészségesebb életed lehet

A Duke University Medical Center tanulmánya szerint, azok, akik beléptek a 40-es éveikbe és házasok, kisebb eséllyel halnak meg idő előtt, mint azok, akik elváltak, vagy soha nem mentek férjhez. Egy másik tanulmány megállapítása szerint a házas férfiak és nők szíve erősebb, valamint azoknál a férfiaknál, akik tartós házasságban élnek 5% -kal alacsonyabb az esélye bármilyen érbetegség kialakulásának.

A férfiak csontját erősebbé teszi

További jó hír a férfiak számára, miszerint a férfiak stabil párkapcsolatban vagy házasságban, 25 éves koruk után erősebb csontokkal rendelkeznek. Bármily furcsa, ezt a tényt szintén kutatás támasztja alá.

Rosszabbul alhatsz

A szerelem eufóriával, izgatottsággal jár, hiszen eleve egy felfokozott lelkiállapot. Emiatt nem csoda, ha szinte aludni sem bírsz. (Különösen igaz ez serdülőkorban.)

Felébreszti a kreativitásodat

Számtalan híres író példája támasztja alá, miszerint a szerelem inspirál. Egy 2015-ös tanulmány szerint egy jól működő kapcsolat a kreativitás gyújtópontja lehet. Hogy miért? A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy amikor szerelembe esünk a rövid távú célok helyett a hosszú távúakra koncentrálunk.
Ez egy holisztikus megközelítést ad a különböző projektjeinkhez, és máshogy dolgozzuk fel a minket ért hatásokat is.
Más szóval, ha randizol, akkor hajlamos vagy a túlelemzésre, de ha már szerelmes vagy, akkor átadod magad az impulzusoknak.

A test és a szerelem.

Szexuális értelemben kalandvágyóbbá válsz

Amerikai szociológusok kiderítették, hogy a szerelmes nők sokkal szívesebben próbálnak ki új dolgokat az ágyban, és nyitottabbak az élményszerzésre.

Enyhíti a krónikus fájdalmat

A szenvedélyes, mindent felemésztő szerelem, működhet úgyis, mint egy fájdalomcsillapító – állítja egy Stanford Egyetemen végzett 2010-es kutatás. Az intenzív érzelmek, a szeretet, aktiválja azokat a területeket az agyban, amiket a fájdalomcsillapítók. Bár az orvosok még nem állnak készen arra, hogy a receptre gyógyszer helyett a szerelmet írják fel, ez mindenképpen jó hír.

„Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem.”- Vagy áldott? Nehéz eldönteni, de a fent leírtak alapján, inkább az utóbbi igaz. Nem csoda, ha már alig várjuk a tavaszt.

Forrás: health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tipp az intim szexért

Éleszd újra az intimitást!

Egy tanulmány szerint férfiak és nők ugyanarra a dologra vágynak a szexualitásban… Napjainkban járványként zúdul végig …

Vélemény, hozzászólás?