10 mód, hogy egészségesebb legyél 60 után

A kor előrehaladtával még nehezebb egészségtelen életmódról egészségesre váltani, pláne 60 felett. Most nézzünk tíz fontos tanácsot, amelyek betartásával jobban érezheted magad a bőrödben még a hatodik ikszen túl is.

 1. Fejleszd az egyensúlyérzéked
  Jobb egyensúlyérzékkel biztosabb lábakon állsz, csökken az esések lehetősége, megelőzöd az ezekkel járó sérüléseket. Egyensúlyérzék javításra egyszerű, kiváló gyakorlat, ha rendszeresen, naponta párszor 30 másodpercig behunyt szemmel próbálsz az egyik lábadon megállni.
 2. Reggelizz
  Semmiképp sem szabad kihagyni a reggelit, csak egy kávé megivása nem elég. Egyél hozzá pirítóst, tojást, gyümölcsöket, szinte bármit, mert még az egészségtelen reggeli is jobb, mint a kihagyása (azért persze az egészségtelen ételeket, és a cukrot ajánlott kerülni).
 3. Sétálj, húzz sportcipőt
  A gyaloglás sok más mozgásformánál is kiválóbb aktivitás, és akár napi 10 perccel is elég elkezdeni, majd fokozatosan növelhető az időtartam, és a tempó is. Az ideális a heti háromszor 30 perc elérése, de aki csak kevesebbet bír, annak kevesebb is megteszi. A sportcipő vétel annyiban lehet fontos, hogy motiváltabbá tehet, már csak azzal is, ha meglátod a többi lábbelid között.
 4. Szabadulj meg a stressztől, de csak egészségesen
  Nem szabad káros szokással, alkohollal, dohányzással vagy sok evéssel próbálni megszabadulni a hétköznapok stresszétől. A stressz levezetéshez kitűnő az előző pontban említett séta, pláne zöld környezetben, vagy nyugtató gyógynövényes teázás, B-vitamin komplex szedése is segít, vagy egy kellemes lazító fürdés.
 5. Dolgoztasd az izmaidat
  Amennyiben nem használod gyorsan elveszítheted őket, az izmok sajnos hamar leépülhetnek. Kis súlyokkal, vagy ezeket helyettesítő háztartásban elérhető eszközökkel (pl. egy literes flakon, teli vízzel) hetente párszor érdemes kicsit átmozgatni az izmokat.
 6. Állj fel a padlóról
  Erő, izom és mozgékonyság javítása, megőrzése érdekében egy gyakorlat: feküdjünk le a földre, majd keljünk fel! Ezt ajánlott naponta megismételni.
 7. Játssz
  Lehet ez akár olyan sport, mint a pingpong, tenisz, vagy baráti kártyaparti, vagy lehet keresztrejtvény, sudoku, de a játék fontos a szellemi egészség minél további megőrzésében, fejlesztésében.
 8. Csak pozitívan
  A hatvanas éveire a legtöbb ember már sok komoly nehézséget átélt, sok problémával szembenézett az életben, ám rendkívül fontos megőrizni, vagy törekedni a pozitív szemléletre. Ha valaki pozitív, akkor az ismerősei, a rokonai is sokkal szívesebben fogják keresni a társaságát.
 9. Tűzz ki célokat
  Egyszerűbb hétköznapiak is lehetnek, például a heti 3 alkalommal 30 perces séta teljesítése, vagy olyan szervezet munkáját támogatni, ami sokat jelent neked! A célok elérése sikerélményt nyújt, több értelmet nyernek velük a hétköznapok, feltöltenek energiával, élettel telibbé tesznek.
 10. Tanulj
  Az egészséghez az önfejlesztés is hozzátartozik, ami jelenthet olvasást, egy új hobbit, vagy akár egy idegen nyelv elsajátítását is. Mindennap lehetőséged van rá, hogy elkezdj, megtanulj olyat, amit szeretnél tudni.

Forrás: cnn.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?