Így változik a tested az utolsó cigarettád után

Ez történik a testeddel percről-órára-hétre-hónapra-évre. A dohányzással számtalan egészségre káros vegyi anyag kerül a szervezetbe, ám leszokás után már egészen rövid idő alatt érzékeli a tested a pozitív hatásokat.

20 perccel az utolsó cigarettád után

A pulzusod, és a vérnyomásod normalizálódása megkezdődik, plusz a tüdőd is elkezd tisztulni.

72 órával az utolsó cigarettád után

Már könnyebben fogsz lélegezni, mert a tüdőhörgőid jobban kinyílnak, a tüdőkapacitásod növekedni kezd, emiatt több oxigén jut a szervezetedbe.

1 héttel az utolsó cigarettád után

Jelentősen megnő az esélyed arra, hogy ne szokj vissza – tudósok pontosan kiszámolták, egy hét után kilencszer nagyobb eséllyel teszed le végleg.

2 héttel az utolsó cigarettád után

Javul a fizikai teljesítményed a tested jobb oxigénellátásának köszönhetően. Eddigre akár 30%-kal is nőhet már a tüdőkapacitásod.

1 hónappal az utolsó cigarettád után

Számos egészségügyi javulást fogsz tapasztalni. Érezhetően több lesz az energiád, javul az állóképességed (sport teljesítményed), megszűnnek a légzésproblémáid. A tüdődben olyan rostok kezdenek el visszanőni, amelyek feladata a felesleges nyálkalerakódás megakadályozása, továbbá védik a szervet a bakteriális fertőzésektől.

3 hónappal az utolsó cigarettád után

Javul a termékenységed, és csökken a koraszülött gyermek születésének a kockázata.

6 hónappal az utolsó cigarettád után

Stresszhelyzetben is már csak ritkán jut eszedbe, hogy de jó lenne rágyújtani. Sokkal kevesebb nyálkát, és váladékot köhögsz majd fel, mert a légutak már nem lesznek gyulladásban.

1 évvel az utolsó cigarettád után

Egy év után tüdőd jóval egészségesebb lesz, szebb lesz a bőröd, teljesen megszűnik a cigizés miatti köhécselés. És az sem elhanyagolható, hogy rengeteg pénzt spóroltál meg: ha napi egy dobozzal elszívtál korábban, akkor minimum 500.000 Ft-ot!

3 évvel az utolsó cigarettád után

Jelentősen lecsökken az esélye, hogy a dohányzás miatt szívrohamot kapj. A dohányzás nem csak a szíved oxigénellátását korlátozza, hanem az artériák falát is károsítja. Érszűkület jöhet létre, ami szívrohamot, vagy stroke-ot okozhat. A leszokás elősegítheti, hogy ezek a negatív hatások visszaforduljanak benned, és egészségesebbé válljon a szived.

5 évvel az utolsó cigarettád után

A tüdőrák kialakulásának esélye a felére csökken!

15 évvel az utolsó cigarettád után

A szívroham, és a stroke, és más szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázata annyira lecsökken, mintha sose dohányoztál volna.

Forrás: healthline.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Vélemény, hozzászólás?