Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

5 tünet, amiről észreveheted a D-vitamin hiányt

Az utóbbi időben kiemelt figyelmet kapott a D-vitamin szerepe, mert kiderült, hogy hatása nem korlátozódik kizárólag a csontanyagcserére, ahogy előtte gondolták. A friss kutatások már bebizonyították a fontos funkcióit az immunfolyamatokba, emiatt pedig az egész szervezetre hatással van. Milyen jelek hívhatják fel a figyelmed, hogy nincs elég belőle benned?

Fokozott izzadás

Amennyiben azt veszed észre, hogy folyik a víz a hátadon, a homlokod gyöngyözik, akkor is, ha a hőmérséklet nem indokolja, és a fizikai terhelésed sem változik közben, az a D-vitamin hiány egyik első tünete lehet. A testhőmérsékleted még úgy is jelezheti, ha az átlagnál magasabb (még nem lázas) a hőmérsékleted normál hőfokú környezetben.

Váratlan gyengeség

Az energikussághoz, az izomerőhöz nem csak fehérjére, vagy szénhidrátra van szükséged, amennyiben nincs a szervezetedben elegendő D-vitamin, akkor érezheted magad fokozottan kimerültnek, még akkor is, ha eleget alszol, és más sem indokolja ezt.

Krónikus fájdalom

Ha indokolatlanul állandóan fájnak a csontjaid, és az izmaid, az jelezheti a D-vitamin-hiányt. Megfelelő D-vitamin szint esetén, fizikai megterhelés után is kevésbé fájnak az izmok, és gyorsabb a regenerálódás is.

Törékeny csontok

A csontállomány 30 éves korodtól már nem épül tovább, a D-vitamin hiánya pedig sajnos felgyorsíthatja a csontritkulás folyamatát.

Érdemes tudni, hogy napozás nélkül, ennek a vitaminnak a megfelelő mennyiségű bevitele csak élelmiszerekkel szinte nem is lehetséges. Ezért ha a napi D-vitamin szükséglethez nem tudsz elég időt tölteni a napon, amihez körülbelül fél óra kell, és persze nem a magas UV sugaras időszakban, akkor tabletta formájában érdemes szedni. Például ősztől-tavaszig.

Egészséges felnőttek esetében napi 2000 NE (Nemzetközi Egység) a szükséges, de ha valaki többet szedne, a napi 4000 NE az a mennyiség, ami még biztosan nem okoz gondot a szervezetben.

Hangulatingadozás

Az alacsony D-vitamin-szint depresszióra, morózus hangulatra is hajlamosít. A tudomány jelen állása szerint ez azért van, mert ilyenkor az agy nem tud elegendő mennyiségben termelni a kiegyensúlyozott, pozitív hangulathoz szükséges hormonokat, például szerotonint.

Forrás: HaziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

6 agyködoszlató tápanyag

Előfordul, hogy képtelen vagy összpontosítani a feladatodra, nehezebben fogadod be az információkat, lassul a gondolkodásod, esetleg szétszórtabb vagy? Ezt nevezik az agyköd állapotának. Gyakran olyan problémákkal karöltve fordul elő, mint a krónikus fáradtság, depresszió, lisztérzékenység, autizmus spektrumzavar, neuropszichiátriai betegségek, fibromyalgia, Hashimoto-betegség, ám jelentkezhet egyes tápanyagok hiánya miatt is. Nézzünk 6 agyködoszlató tápanyagot.

Vélemény, hozzászólás?