Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Ismerd meg az ép fogak új ellenségét!

Egy kutatás arra világított rá, hogy a tátott szájjal alvás legalább annyira ártalmas a fogainknak, mint amikor közvetlenül alvás előtt szénsavas üdítőt iszunk.

Ennek oka, hogy a szájon át való légzés kiszárítja a száj nyálkahártyát, ezáltal a szájüregben lévő savképző baktériumok nyugodtan tudnak „munkálkodni” , és ez a megváltozott kémhatás pedig szuvasodáshoz vezethet. Csukott szájnál a nyál védi meg a szájüreget az említett baktériumoktól.

A fogak újabb ellensége.

A száj egészséges, normál pH-értéke 7.7, a tátott szájjal alvásnál ez csak átlagosan 6.6, de akár lecsökkenhet 3.6-os értékre is. Hasonló hatása van annak is, ha lefekvés előtt egy pohár szénsavas üdítőt, vagy narancslevet iszunk.

Ez különösen rossz hír az asztmásoknak, illetve az alvási apnoéban szenvedőknek, ugyanis ők többnyire a szájukon veszik a levegőt éjszakánként.

Érdekes adat: a felmérések szerint a férfiak harmada, míg a nőknek mindössze öt százaléka alszik tátott szájjal. A jelenség kártékony hatása gyakran először a hátsó fogakat támadja meg, mert a száj hátsó része egyébként is hajlamosabb arra, hogy szárazabb legyen, mint az elülső rész.

A kutatás

Joanne Choi, az új-zélandi Otago Egyetem alváskutatója munkatársaival egy olyan műszert fejlesztett ki, amely a fogakra erősítve folyamatosan méri a száj pH-értékét, és a kapott adatokat továbbítja egy számítógépbe. A kísérletben 10 önkéntes vett rész, akiknek éjszaka orrcsipesszel kellett aludniuk, hogy kénytelenek legyenek a szájukon keresztül venni a levegőt egész éjszaka.

Másnap megismételték a mérést úgy, hogy már orrcsipesz nélkül aludtak, a 25 év átlagéletkorú alanyok. Ez a műszer tette lehetővé először, hogy olyan kísérleteket hajtsanak végre, ahol nem kellett felkelteni a résztvevőket a savasság méréséhez, ami azért nagyon fontos, mert így nem avatkoztak bele a szervezet természetes ritmusába, azaz megbízható eredmények születhettek.

„Ez a tanulmány az első, amely több napon át folyamatosan figyelemmel kísérte az egészséges egyének intraorális pH változását. Az eredmények alátámasztják azt az elképzelést, hogy a szájon keresztüli légzés valóban oki tényezője lehet olyan fogászati betegségeknek, mint a fogzománc erózió, és a fogszuvasodás.” – Támasztotta alá az eredményeket a kutató.

Forrás: Dailymail.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így csillapíthatod az éjszakai köhögést

Kellemetlen, és kimerítő, éjszaka ráadásul még aludni sem lehet tőle rendesen. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa tanácsokkal segít a köhögések csillapítására.

Vélemény, hozzászólás?