Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Ne tedd: Dohányzás a terhesség alatt!

A várandósság alatti dohányzás elítélt, megvetett szokás, a tudomány azonban még vizsgálja, hogy pontosan mekkora mértékben érinti az anya dohányzása a magzatot, és hogyan befolyásolja egészségét.

Sokan egyetértenek azzal, miszerint a nikotin káros a babára, és azoknak az újszülötteknek, akiknek édesanyjuk dohányzik a terhesség idején, több problémával kell megküzdeniük, mint a nem dohányzó édesanyák gyermekeinek. Ami a további vizsgálódások tárgyát képezi az, hogy pontosan milyen módon befolyásolja a cigarettázás a magzati fejlődést és a kisgyermekkori egészségi állapotot.

Dohányzás a terhesség alatt.Szintén kérdések elé állítja az orvostudományt, az anya nikotinéhségének leküzdése. Sok dohányzó nő ugyanis, amint megtudja, hogy babát vár, azonnal leteszi a cigarettát, ám a nikotinhiány először rossz közérzethez vezet, amit szintén megérezhet a baba.

Hogyan hat a dohányzás a kisbabára

Emma Tominey, brit kutató vizsgálatai szerint bő egy nappal rövidíti a terhesség idejét a cigi, az újszülött testsúlya pedig körülbelül 20 grammal lesz kisebb a hatására.

Ez a kutatás azonban csak a terhességi időszakra és az újszülöttek súlyára koncentrál, azokra az esetekre nem tér ki, hogy koraszülés vagy egyéb betegségek, úgy mint légúti betegségek, bölcsőhalál, milyen mértékben függnek össze az anya káros szenvedélyével.

Más kutatások szerint viszont akár évekig is nyoma maradhat a gyermek szervezetében az őt ért méhen belüli káros hatásoknak.

Ne felejtsük el azonban azokat az egyértelmű szervezeten belüli változásokat, amelyeket a dohányzás idéz elő és a magzat is megérezhet. Először is a dohányzás befolyásolja a véráramlást, amely miatt a baba is lassabban jut hozzá a szükséges anyagokhoz, például a tápanyaghoz.

Ez a fejlődését is lassíthatja, vagy legrosszabb esetben meggátolhatja, és fennáll a rizikó arra is, hogy a gyermek halva születik.

Nem csak tápanyag, de oxigén sem jut megfelelő mértékben az anyaméhbe, így a méhlepény idő előtt leválhat és beindulhat a korai szülés. A koraszülött babáknak pedig sem tüdejük, sem emésztőszerveik, sem idegrendszerük nem elég fejlett a külvilághoz.

A várandósság alatti dohányzás hatása a gyermekre.

Clinton J. Alverson, amerikai kutatóorvos vizsgálatai alapján pedig szoros összefüggés van a terhesség első harmadában történő dohányzás, és a gyermeknél kialakult esetleges szívelégtelenségek között, ami vezethet a baba halálához, koraszüléshez vagy egy életen át tartó szívbetegséghez is.

A magzat fejlődő tüdejét is befolyásolja a cigaretta és gyengébb tüdővel születhet, amely miatt akár egy életen át tartó asztmája lehet.

Nem utolsó sorban pedig az egészségtelen körülmények között fejlődő babák nagyobb mértékben vannak kitéve a különböző allergiás reakcióknak is.

A tudomány és a társadalom is egyértelműen elutasítja a kismamák dohányzását, azonban vannak orvosok, akik azt tanácsolják, hogy abban az esetben, ha egy erősen láncdohányos nő lett várandós és a cigaretta hiánya stresszel, rosszullétekkel jár, akkor egy-két szál kevésbé káros mint a hiány okozta feszültség, idegesség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Endometriózis ellen segít a teherbeesés.

Szövetek tévúton – az Endometriózis

A terhesség megoldás lenne, de emiatt nem eshetsz teherbe? Az endometriózis elnevezést egyre gyakrabban kapcsoljuk össze a teherbeesés …

Vélemény, hozzászólás?