Hazánkban az egészséges életmódot élők még mindig jóval kevesebben vannak azoknál, akik nem törekszenek erre, holott az egészséget választani minden nap, nem is olyan nehéz feladat. A hazai konyha se nem zsírszegény, se nem sószegény, utóbbi fogyasztása esetében top helyet foglalunk el Európában. Alapvetően az olyan ételeink okozzák a problémát, amik zsír- és sótartalma magas. Ilyen például a töltött káposzta, a rántott hús stb.
Jó tudni, hogy az igazán egészséges étrendet nem a tiltások határozzák meg. Az egészséges életmódra törekvés nem azt jelenti, hogy bármiről le kellene mondanunk, csupán a mennyiségeket kell újra gondolnunk. Megmutatjuk, hogyan mondhatsz búcsút a tiltólistáknak, a szélsőséges fogyókúráknak, amik az egészséges mindennapok helyett leginkább csak hiánybetegségekhez vezetnek.
Először is felejtsd el azt a tévutat, ami szerint a nagyon egészséges ételeket mértéktelenül, az egészségteleneket pedig egyáltalán nem fogyaszthatjuk. Törekedj az egyensúlyra és a változatosságra az étrendedben is.
A hagyományos magyar fogásokat is elkészítheted szervezetkímélőbb praktikákkal, ha a fehér liszt helyett teljes kiőrlésűt, a zsíros hús helyett sovány húsokat, a rizsből fehér helyett barnát választasz.
Okostányér: Mit pakoljunk a tányérunkra?
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dolgozta ki az úgynevezett Okostányér táplálkozási ajánlást. Eszerint a tányérunkra kerülő étel fele zöldség, illetve gyümölcs legyen, 30 százalék gabonafélékből származzon, 20 százalék pedig az állati fehérjéből (hús, tejtermék, tojás) kerüljön ki. A napi minimum nyolc pohár víz fogyasztására is felhívják a figyelmet, valamint a lehető legkevesebb cukor, só és zsír fogyasztására.
Szuper megoldás: A mediterrán étrend
A spanyolok és olaszok étrendjének egészségre gyakorolt hatását kutatások is igazolják. A mediterrán konyha extra szűz olívaolajjal és csonthéjas magvakkal egészül ki. Ezeknek a jellemző összetevőknek, friss kiegészítőknek hála kisebb kockázattal számolhatnak a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával.
A mediterrán étrend elsajátítása nem jár különösebb megerőltetéssel, arra érdemes odafigyelni, hogy a főétkezések három alapelem köré csoportosulnak, úgy mint: a gabonafélék, zöldség és gyümölcs, valamint tejtermékek. Az étrendhez ezen kívül még napi 1,5-2 liter víz fogyasztása tartozik.
Zsír helyett olívaolaj, a minőségi állati fehérjék pedig elsősorban a halakból, sovány húsokból, tojásból származnak. Ez az étrend nem tilt semmit, de bizonyos ételcsoportok fogyasztását mérsékli, ilyenek a cukor, édességek, sütemények vagy a cukrozott italok.
Ezeket tedd a kosaradba a mediterrán étrend követéséhez
- Hal, zsírszegény hús, tej, tojás, joghurt, kefír, sajt, tenger gyümölcsei;
- durum tészta, basmati rizs, teljes kiőrlésű pékáruk;
- hüvelyesek: lencse, bab, zöldbab
- zöldségek: cékla, brokkoli, karfiol, répa, saláta, paprika, paradicsom stb.
- gyümölcsök: bogyós gyümölcsök, citrusfélék;
Forrás: Nlc