A hideg időszakban még nagyobb hangsúlyt kap a szervezetünk vitaminkészleteinek feltöltése. Bizonyos ételek jó szolgálatot tehetnek ebben. Mutatjuk, melyek azok az ételek, amikkel vitalizálhatod magad télen is.
Dobd fel fűszerrel a mindennapokat
A változatos étrendbe jól beilleszthetők azok az alapanyagok, amik igazi vitaminbombaként hatnak a szervezetre, és különösen jól jönnek a hidegben. Fűszerek között igazi aduász a kurkuma vagy a curry, amik szuper immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és megelőzhető velük a torokgyulladás, a megfázás is.
Antioxidánsra fel
A brokkoli remek zöldség, tele antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal, mindemellett A-, C-, E-vitamin tartalma és rosttartalma sem elhanyagolható. Ráadásul finom ételeket főzhetünk belőle, legyen szó krémlevesről vagy édesburgonyás brokkolis egytálételről.
Egy kis nyarat csempészhetsz a tányérodra, ha kaliforniai paprikából készítesz bársonyos krémlevest, ami háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és szuper béta-karotin-forrás is. Grillezve, sajtok, szendvicsek mellé szintén ízletes csemege.
A fentebb említett vitaminok mellett az immunrendszer szempontjából az E-vitamin is kulcsszerephez jut. A diófélék E-vitaminban gazdag nassolnivalók. Napi egyszer fél csésze mandula 100%-ban képes fedezni a szervezet E-vitaminszükségletét. A reggeli zabkását is feldobhatod vele.
Citromos tea, hal mellé citromos szósz, a citrom C-vitaminban gazdag remek téli eledel, ami változatosan beépíthető a mindennapi táplálkozási rutinunkba. A szervezeted meg fogja hálálni. Ha C-vitamin, akkor ne feledkezz meg a vasban, béta-karotinban és egyéb antioxidánsokban is gazdag spenótról sem. Utóbbit érdemes nyersen fogyasztani, akár fagyasztott eperből készült salátaformájában.
A gyömbérről már sokan ódákat zengtek, hiszen alig van nála hatásosabb immunerősítő a téli hónapokban. Jó tudni, hogy változatosan fogyaszthatjuk, nem csak tea formájában, de akár sárgarépakrémlevesben és egyéb keleti recept szerint elkészített módokon is gazdagíthatja szervezetünk vitalitását.
A fokhagyma nem csak remek fűszeralapanyag szinte bármihez, ami a magyar konyhához tartozik, de A-, B-, C-, E-vitamin forrás is. Szinte minden fogáshoz jól illik, és mindent egészségesebbé tesz.
Forrás: Femina