A diabétesz kezelése

A cukorbetegség kezelése típusonként eltérő lehet. Írásunkból megtudhatod, hogy melyik hogyan kezelhető, illetve melyik típus hogyan tehető élhetőbbé azok számára, akik küzdenek vele.

diabetesz-kezelese-egeszsegugyelet-nagy

Rendszeres testmozgás és megfelelő étrend

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésének alapját a diéta és a rendszeres testmozgás adja. Elsődleges cél a testsúly normalizálása ideális étrend segítségével, amiben a zsírok, fehérjék és szénhidrátok megfelelő arányban szerepelnek.
Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a diétát mindenképpen össze kell hangolni az inzulinkezeléssel.

Szájon át szedhető antidiabetikumok

A 2-es típusú cukorbetegség kapcsán jöhetnek szóba. Van, amelyik az inzulinérzékenységet fokozza; van, amelyik a termelését, és olyan típus is létezik, ami a szénhidrátok felszívódását lassítja le.

Inzulinkezelés

Mindenképpen szakorvosra kell bízni a beállítását. Ez a kezelésmód egyet jelent a bőr alá injekciózott inzulin bejuttatásával napjában többször.

Ezeket tartsd szem előtt, ha cukorbeteg vagy

 • Cukor-kóma
  Az anyagcsere-összeomlása nagyon magas vércukorszinttel eszméletvesztést, hiperglikémiás kómát okozhat, ahogyan az erősen alacsony vércukorszint hipoglikémiás kómához vezethet. Előbbi kapcsán azonnali kórházi figyelemre és ápolásra van szükség. Utóbbi, cukor hatására rövid időn belül elmúlik.
 • Kóma ellen cukor
  A hipoglikémiás rosszullét ellen mindig legyen nálad kockacukor!
 • Csak kényelmesen óvd magad
  Fontos a kényelmes ruha, lábbeli, és a mindennapos sérülések kivédése a kiserek keringési problémái miatt. 

A cukorbetegség kialakulását növelő rizikótényezők

A diabétesz kapcsán előfordulhat, hogy sokáig nem is sejtjük, hogy bennünk bujkál, egészen addig, amíg előrehaladott stádiumban nem lesz. Akik hajlamosak a betegségre, azoknak különösen érdemes odafigyelniük a kezdeti tünetekre. Lássuk, milyen tényezők növelhetik elsősorban a betegség kialakulásának esélyeit!

 • Az elhízás: Különösen a hasi, vagy más néven alma-típusú elhízás növelheti a 2-es számú cukorbaj kialakulásának lehetőségét. Ezt a mozgásszegény életmód és a vérzsír emelkedett szintje csak tovább fokozhatja.
 • 30 fölötti, túlsúlyos áldott állapot: Ez eleve egy rizikófaktor, ami különösen nagy odafigyelést igényel, ha a megszületett baba nagy súllyal jön a világra.
 • Tartós gyógyszerszedés: A gyógyszerek közül bizonyos készítmények, mint például a szteroidok, fogamzásgátlók és vizelethajtók tartós szedése is növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
 • Bizonyos betegségek: A hasnyálmiriggyel és a hormonháztartással (pl. pajzsmirigy-problémák) összefüggő betegségek szintén hajlamossá tehetnek a diabéteszre, ahogyan a genetikai rendellenességek (pl. Down-kór) szintén.
 • Tartós stressz: Ha a genetikai, életmódbeli, hajlambeli rizikófaktorok adottak, tartós stressz hatására felgyorsulhat a cukorbetegség kialakulásának folyamata. Mivel a tartósan fennálló feszültség inzulinrezisztenciát, illetve csökkent glükóz-toleranciát okozhat, amiből egyenes út vezet a cukorbetegségig. 

Gyógyítható-e a cukorbetegség?

Sajnos a diabétesz végleges gyógyítására ma még nem létezik gyógymód, ami azt jelenti, hogy jelenleg csak élethosszig tartó kezeléssel tartható karban a betegség, ami egyben a vércukor szinten tartását és a szövődmények megelőzését is magában foglalja.

A folyamatosan korszerűsödő adagolási megoldások, tabletták, inzulinok révén a kezelés egyre kényelmesebbé válik, és a betegség is egyre élhetőbbé. Fontos, hogy a tünetek felfedezésekor mihamarabb orvoshoz fordulj!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.