Okok, amik miatt elveszítheted a …

Akár nyáron, a melegben is elveszíthetjük a… nem, nem a fejünket, hanem a hangunkat! Cikkünkben most 4 olyan okkal ismertetünk meg, amelyektől elakadhat a szavad.

egeszsegugyelet-betegsegabc-ful-orr-gegeszet-gegegyulladas-nagy

A hang elvesztésének és a rekedtségnek is a gége gyulladása a leggyakoribb oka. Ez történik akkor, ha a gégefő irritált, gyulladt állapotban van, mert ilyenkor duzzadttá válik, és megakadályozza a hangszálak szabad mozgását.

A gégegyulladás hátterében sok esetben állhat vírusfertőzés, megfázás vagy influenza. De okozhatja egy éjjel átüvöltött koncert is a nyári fesztiválok ege alatt, amikor megerőlteted a hangszalagjaidat.

Ilyenkor pihentesd a hangod és igyál sok szénsavmentes folyadékot. A pihentetés nem csak azért fontos, mert már megerőltetted magad, de azért is, hogy nehogy újabb sérülést okozz a már eleve „beteg” szalagoknak. Ha nem vigyázol, polipok vagy csomók jöhetnek létre, amik műtéti úton orvosolhatók.

Ha a rekedtség néhány hét után még mindig tart, vagy folyamatosan kiújul, akkor valami más állhat a hátterében. Az egyik opció a savas reflux betegség, amikor a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, és irritálja a hangszalagokat. Ez a kór gyakran még csak gyomorégést és hányingert sem okoz. Ilyenkor fordulj orvoshoz, mert savlekötőkkel és más gyógyszerekkel segíthet a hangodon.

Egy másik lehetséges magyarázat a torokban lévő gombás fertőzés, vagy más néven szájpenész. Ez depresszió, immungyengeség, vagy komolyabb betegségekhez (pl. gégerák) társuló jelenségként előforduló probléma, ami szintén kezelhető.

Ahhoz, hogy kiderüljön, hogy „nem a cica vitte el a nyelvedet”, hanem valami más okozza a problémát, érdemes fül-orr-gégészhez fordulnod, aki pontos diagnózist adhat a „némaság” hátteréről. Így a komolyabb bajok is időben orvosolhatók, illetve kizárhatók.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ősz se szegje fittséged

Amilyen színes és szép az ősz, a hűvösebb, borongósabb novemberi napok, annyira tudnak lehangolóak lenni. Ha mindez megfázással, köhögéssel, náthával társul, még rosszabb. Mutatunk néhány tippet, hogy ősszel és télen is egészségesebb és fittebb lehess.