Vizesedik a lábad a hőségben? Komoly probléma a háttérben?

Nem csak a kismamákat érintheti az ödémás tünetek problémája, de bárkinek bedagadhat a lába, keze, felpuffadhat az arca a nagy hőségben. Az ilyen jelenségek mögött valamilyen komolyabb egészségügyi probléma is állhat.

Ha azt tapasztalod, hogy lábaid napközben vagy a napvégére fájdalmasan bedagadnak, ennek okán nehezebben mozogsz és a látvány is ijesztő, akkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, mi állhat a háttérben, mert egyáltalán nem biztos, hogy a megerőltetés vagy a hőség váltja ki a problémát, ezek inkább csak felerősítik a tüneteket.

egeszsegugyelet-betegsegabc-vesebetegseg-nagyAz ödémás lábdagadás során a víz felgyülemlik a szövetekben, amely nem a túlzott vízfogyasztás következménye. A vizesedés azonban további szövődményekhez is vezethet így érdemes minél hamarabb kideríteni a valódi okokat.

A lábvizesedés leggyakoribb kiváltó okai

  • Vesebetegség: Ha a vese nem elég hatékony a folyadék kiválasztásában az felhalmozódhat a szövetekben és ödémát okozhat.
  • Szívprobléma: A szív nem megfelelő működése a többi szervünk működésére is kihat, így előfordulhat, hogy a vesére is, amely így szintén nem képes a megfelelő kiválasztásra.
  • Májelégtelenség: Ha károsodnak a máj sejtjei és nem képes a zavartalan működésre akkor a vesében is probléma adódhat.
  • Hormonális zavarok: Amennyiben a hormonháztartás nem működik megfelelően, a szervezet jelentősebb mennyiségű vizet tarthat vissza, mint amennyire szüksége van. Nőknél a menstruációt megelőző napokban is felléphet a probléma.
  • Életmód: A hőség, a tengerszint feletti magasság is hozzájárulhat ödémás tünetek kialakulásához. Ha túl sokáig állunk vagy ülünk, szintén kiválthat lábvizesedést. Ilyenkor figyeljünk oda, hogy időnként kicsit átmozgassuk végtagjainkat. Egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a vizesedés.
  • Prosztatarák: Férfiak esetében, ha a daganat eléri a húgyhólyagot, kárt okozhat a vesében, a hólyagot és a vesét összekötő erekben, amely ödémás elváltozásokat okozhat. 

Egyértelmű megoldás nincs a vizesedésre, először a probléma forrásának felderítésére kell koncentrálni. Amíg várunk a vizsgálat eredményére, addig néhány praktikával enyhíthető a tünet:

  • Lehetőleg felpolcolt lábakkal üljünk, vagy ha lehetőségünk van, pihenjünk
  • Csökkentsük a napi só fogyasztásunkat, mivel a sónak vízmegkötő hatása van
  • Fogyasszunk megfelelő mennyiségű vizet (a vízmegvonás nem megoldás, sőt!) 

Nem érdemes elodázni a vizsgálatot, mert a halogatással nagyobb az egészségügyi kockázat is. Ha észleled a kellemetlen tüneteket, járj utána, mi okozza őket, hogy időben orvosolhasd a problémát.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így hat az alkoholfogyasztás a testre

A tudósok a mérsékelt alkoholfogyasztás egészségügyi haszna kapcsán még megosztottak, ám a friss kutatások már azt jelzik, hogy káros lehet, a nagyobb mértékű italozás viszont egyértelműen negatív következményekkel jár. Nézzük, miként hat az emberi testre az alkoholfogyasztás.