Így hat az alkoholfogyasztás a testre

A tudósok a mérsékelt alkoholfogyasztás egészségügyi haszna kapcsán még megosztottak, ám a friss kutatások már azt jelzik, hogy káros lehet, a nagyobb mértékű italozás viszont egyértelműen negatív következményekkel jár. Nézzük, miként hat az emberi testre az alkoholfogyasztás.

Első bajok az agyban
30 másodperccel az első korty lenyelése után, az alkohol máris eljut az agyba. A mennyiség növekedésével egyre jobban lassul az agysejtek közötti kommunikáció, ami hangulatváltozáshoz, a reflexek lelassulásához vezet, az egyensúlyérzék fokozatos romlásával jár. A koncentráció is folyamatosan csökken, közben a hosszú távú memória is bezárul, ezzel megakadályozza az emlékezést a történésekre.

Agyzsugorodás
A folyamatos, jelentős mértékű alkoholfogyasztás, már tartós változásokat is okoz az agyban. Az agysejtek mérete csökken, ezért lényegében az agy is összezsugorodik. Ez a folyamat zavarokat okoz a gondolkodásban, a tanulásban, a memóriában, negatívan befolyásolja az állandó testhőmérséklet szabályozását, továbbá a mozgáskoordinációt.

Az elalvást segíti – az alvást akadályozza
Az alkohol az agyműködést lassító hatása miatt álmosít, ezért ittasan könnyebb az elalvás. Viszont ebben az alvásban nem lesz köszönet, mert nem fog pihentetni. A szervezet alvás közben fogja feldolgozni a bevitt alkoholt, ennek hatása a sok forgolódás, mocorgás az ágyban, könnyebben alakulnak ki rémálmok, illetve a méregtelenítés miatt többször kell felkelni, mosdóba menni. Ezek miatt nem jön létre megfelelő mennyiségű mélyalvás, amelyre szükség lenne a regenerációhoz.

Gyomorsavtól, a gyomorfekélyig
Az alkohol irritálja a gyomor nyálkahártyáját, és aktiválja az emésztőnedveket. Ezért amikor elég gyomorsav és alkohol keveredik, ez hányingert, hányást okozhat. Hosszú távon ez gyomorfekélyhez vezethet.

Hasmenéstől, a refluxig
A gyomron kívül a vékony- és vastagbelet is irritálhatja a szervezetbe került alkohol, ez pedig kihat a bevitt ételek megszokott áthaladási sebességére. Rövid távon hasmenést, hosszú távon pedig a refluxot okozhat, utóbbi esetben a savas gyomortartalom a záróizomzat gyengesége okán visszajut a nyelőcsőbe.

Fokozott vizelési ingertől, a vesebetegségig
Az alkohol kiiktatja a vesék vizeletkiválasztását szabályzó hormont az agyban. Hatására gyakori vizelési inger alakul ki, ami miatt dehidratációval is kell számolni. Az alkohol toxikus hatás okozta többletmunka, évek alatt teljesen tönkreteszi a veséket.

Zsírmájtól, a májzsugorig
A szervezetbe került alkohol nagy része a májban bomlik le, azaz rengeteg toxint kezel ez a szerv. Hosszú távon ez a máj elzsírosodásához, zsírmájhoz, ami pedig a májsejtek vérellátásnak csökkenéséhez vezet. A májsejtek elhalása, a szerv kötőszövetének heges átépülése, illetve a fellépő működési zavarok folyamatának a vége a májzsugor, más nevén májcirrózis.

Cukorbetegségtől, a hasnyálmirigyrákig
Alapból a hasnyálmirigy inzulint, és más, az emésztéshez rendkívül fontos vegyületet állít elő. Az alkohol toxikus hatása ennek a szervnek a gyulladását okozhatja, ami miatt fokozatosan csökken az inzulintermelés, ez pedig a cukorbetegség kialakulásához vezethet. A szerv folyamatos gyulladása rendkívül megnöveli a hasnyálmirigyrák kialakulásának a kockázatát.

Szívritmuszavarok
A szívritmust szabályozó elektromos jeleket, már egyetlen alkoholos állapot is megzavarja, ha pedig tartóssá válik az alkoholfogyasztás, az állandó elváltozásokat okoz. Emiatt a szívizmok egyre kevésbé fogják tudni zökkenőmentesen eljuttatni a vért a test különböző részeibe.

Testhőmérséklet-változás – vérnyomás-emelkedés
Az alkohol hatására a vérerek kitágulnak, ezáltal több vér kerül a bőrfelszín közelébe. A pirulás, a kimelegedés viszont nem tart sokáig, mert a test túlzott hőleadásba kezdhet, ami leviheti a test hőmérsékletét. Az alkoholfogyasztás hosszú távon vérnyomás-emelkedést okoz, amire reagálva a szervezet a stresszhormonok segítségével beszűkíti az ereket, ez jelentős többletmunkát okoz a szívnek.

Hormon-háztartási zavarok
Az alkoholfogyasztás a szervezet hormonális egyensúlyának felborulásához vezet, amely komoly testi panaszokat okozhat. Nők esetében például menstruációs zavarok, és termékenységi problémák, a férfiaknál merevedési zavarok, spermaszám csökkenés, herezsugorodás, mellnövekedés alakulhat ki, mindez az endokrin rendszer harmóniájának felborulása miatt.

Hallásromlás
A pontos mechanizmus egyelőre még nem ismert, viszont az alkoholfogyasztás hatására kialakult hallásromlás bizonyított. Egy elmélet szerint, az agy hangok feldolgozásáért felelős területe károsodik az alkohol hatására, egy másik szerint a belső fülben lévő idegek, és hallószőrök sérülnek. Az biztos, hogy a kezdetben fellépő alkalmi hallásromlás állandósulhat, a nagyivóknál pedig gyakori a teljes hallásvesztés is.

Csontritkulás – izomtömeg vesztés
Az alkohol közvetve csökkenti a szervezetben a kalciumszintet, amely a hormonháztartás felborulásával karöltve gátat szabhat a csontszövetek épülésének. A csontok emiatt vékonyabbak és törékenyebbek lesznek, azaz elindul a csontritkulás folyamata. Az izomzatra nézve szintén káros az alkohol, mert gátolja az izmok vérellátását, és az izomtömeg épüléséhez kellő fehérjék hasznosulását.

Forrás: webmd.com.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

4 eset amikor a hátfájás komoly bajt jelez

A hátunkon érzett fájdalommal előbb-utóbb szinte mindenki találkozik, és az esetek többségében ártalmatlan, magától megszűnik. Cikkünkben azokat az eseteket szedtük össze, amikor a legjobb, ha minél hamarabb orvoshoz fordulunk vele.

Vélemény, hozzászólás?