Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

11 perc az ülőmunka hátulütőinek kompenzálására

Reggel beülünk az autóba, vagy valamelyik tömegközlekedési járműbe, hogy aztán 8-10 órát ülhessünk az irodában a számítógépünk előtt, majd este leülünk a televízió elé még néhány órára. Az egyre nagyobb teret hódító home office szintén nem kedvez a mozgásigényünknek. Ha így belegondolunk, gyakorlatilag egész nap ülünk, mielőtt lefeküdnénk. A testünk és az izmaink ennél többre hivatottak.

A sok ülés vs. egészséges szervezet

Az állandó ülés során sok esetben képtelenek vagyunk odafigyelni az egészséges testtartásra, legtöbbször görnyedve bámuljuk a monitort vagy pötyögünk a klaviatúrán. Ennek következtében egy idő után fájni kezd a hátunk, beáll a nyakunk, gyakrabban hasogat a fejünk. A mozgáshiány egyenes következménye az elhízás és a szorongás, levertség, depresszióra való hajlam is.

Ráadásul a mozgásszegény életmód a metabolikus szindrómára is hajlamosít, mely jellemzői: a magas vérnyomás és szövődmények, szív- és érrendszeri betegségek. Holland kutatók szerint a 2-es típusú diabétesz kialakulásának rizikója ülő életmód mellett az ötszörösére nő. A testmozgás hanyagolása székrekedést, aranyeret is okozhat.

Megoldás: Mozogj mindennap!

Ahhoz, hogy ellensúlyozhasd az ülőmunka egészségügyi hátulütőit naponta fel kell állnod az íróasztaltól, a kanapéról, a volán mögül és át kell mozgatnod a porcikáidat, lehetőleg tetőtől talpig. Ehhez nem kell órákat izzadnod, a Columbia Egyetem kutatása szerint, elég napi 11 perc mozgás ahhoz, hogy enyhítsd az egésznapos ülés okozta károkat. Szóval minimum ennyit érdemes mindennap mozognod, persze ennél többet bátran lehet.

Ráadásul a kutatók szerint nem szükséges egyben lemozognunk a 11 percet, ezt részletekben is megtehetjük, akár 1-1- perces tornagyakorlat, vagy napközben elosztott, tömbösített séták révén. Vagyis, végre félreteheted a kifogásaidat.

Laborvizsgálattal kiderítheted, milyen nyomokat hagyott a szervezetedben az ülőmunka. Egy általános laborvizsgálat révén, terheléses vércukor-vizsgálattal kiegészítve, időben kiderülhet, okozott-e károkat az egészségedben a „székhez kötött” életmód.

Forrás: Nlc

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Vélemény, hozzászólás?