6 agyködoszlató tápanyag

Előfordul, hogy képtelen vagy összpontosítani a feladatodra, nehezebben fogadod be az információkat, lassul a gondolkodásod, esetleg szétszórtabb vagy? Ezt nevezik az agyköd állapotának. Gyakran olyan problémákkal karöltve fordul elő, mint a krónikus fáradtság, depresszió, lisztérzékenység, autizmus spektrumzavar, neuropszichiátriai betegségek, fibromyalgia, Hashimoto-betegség, ám jelentkezhet egyes tápanyagok hiánya miatt is. Nézzünk 6 agyködoszlató tápanyagot.

D-vitamin

Alapvető fontosságú ideg- és immunrendszerünk működéséhez. Ha kevés van belőle a szervezetben kedvezőtlenül hat a kognitív funkciókra, egyúttal fokozza az agyköd kialakulásának a kockázatát. A D-vitamin pótlása a kutatók szerint a mentális állapot általános javulását is okozza, javul a kedélyállapot, a szorongás és depresszió mérséklődik, pozitívabb gondolatok jelentkeznek.

Omega-3

Az omega-3 zsírsavaktól (EPA és DHA) jobb lesz az agy egészségi állapota, élesedik a memória, javul a koncentráció, és a hangulat. Egy kutatásban placebóval összehasonlítva napi 1,16 gramm DHA, 6 hónap után javította a rövid távú és a munkamemóriát. Az omega-3 zsírsavak oszlatják az agyköd állapotát, enyhítik a depressziós tüneteket, és a kedélybetegséget.

Magnézium

Létfontosságú számos szervezetben zajló folyamathoz, például az enzimreakciókhoz, energiatermeléshez, idegműködéshez, vérnyomás-szabályozáshoz. A csökkent magnéziumszint koncentrációs zavarokat okozhat, rontja a stressztűrő képességet. A pótlásával enyhítheted az agyköd tüneteit, és a stressz hajlamot is, javulni fog a reakcióidő, és a kognitív funkciók.

C-vitamin

Köztudott milyen fontos szerepet játszik immunrendszer működésében, az talán kevésbé, hogy a jó szellemi teljesítőképességhez is rendkívül fontos. Ha van belőle elég a szervezetedben fokozza az emlékező-, koncentrációs képességet, gyorsítja a reakcióidőt ha nincs okozhat kedélyzavarokat, emiatt összefüggésbe hozható a depresszióval, az agyköd egyik tünetével.

B-komplex

A B-vitaminok fontosságát sem kell külön ecsetelni, hiányuk viszont hozzájárul az agyködös tünetekhez, mint amilyen a memóriazavar, vagy a koncentrálási nehézség. Minőségi B-komplex étrendkiegészítő szedésével oszlik az agyköd, javulnak a kognitív funkciók, a memória, és a figyelem.

L-teanin

Aminosav, ami természetes formájában főleg a zöld teában található meg. Kutatások bizonyítják, hogy képes növelni szerotonin és dopamin ingerületátvivő anyagok szintjét, ezáltal javítja a memóriát, és tanulási képességet. Segíti az ellazulást, a feszültség csökkenésével pedig oszlik az agyköd.

Forrás: HáziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

5 tünet, amiről észreveheted a D-vitamin hiányt

Az utóbbi időben kiemelt figyelmet kapott a D-vitamin szerepe, mert kiderült, hogy hatása nem korlátozódik kizárólag a csontanyagcserére, ahogy előtte gondolták. A friss kutatások már bebizonyították a fontos funkcióit az immunfolyamatokba, emiatt pedig az egész szervezetre hatással van. Milyen jelek hívhatják fel a figyelmed, hogy nincs elég belőle benned?

Vélemény, hozzászólás?