A legjobb levegőtisztító szobanövények

A levegő minősége folyamatosan romlik, mindenki tudja, az viszont meglepő lehet, hogy, ha összevetnénk a kinti levegőt az otthonunkban lévővel, 10 esetből tízszer a kinti levegő nyerne tisztasági versenyben.

Az ötödik legveszélyesebb egészségügyi kockázattá vált a beltéri légszennyezettség, hiszen elégséges légmozgás nélküli oxigénben csak úgy nyüzsögnek a szennyeződések, a külvilágból érkező, az egészségre ártalmas anyagok, mint a pollen, vagy a baktériumok is új otthonra találnak a lakásokban. 

A lakásokban található egészségre ártalmas anyagok ellen vehetik fel a harcot a szobanövények, és jó hír a levegő tisztaságát javító növényekről, hogy többségük nem igényel túl nagy odafigyelést, nem bonyolult a gondozása.

Krizantém

A japán császárok címere. A krizantémot a NASA kutatási eredményei is kiváló légtisztítónak találták. Eltünteti a levegőből a benzolt, az ammóniát, a xilolt, és a formaldehidet. Rövid-nappalos növény, ami azt jelenti, hogy bár szereti a fényt, de a virágzásához csak pár órányi napsütésre van szüksége, és az erős napsugárzás árthat neki. Ültetésnél jó minőségű, vízáteresztő virágföldet érdemes használni, rendszeresen öntözni, hetente táp-oldatozni.

Zöldike

Az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb szobanövény, könnyen és egyszerűen tartható a lakásban, még egy kezdő sem tudja rosszul nevelni. Képes a levegő szén-dioxid tartalmából 96%-ot lekötni! Érdemes világos, de nem tűző napfényes területre elhelyezni, jól tűri a kb. 7-10 fokos hideget, de a más növények számára túl magas hőmérsékletet is, de nem javasolt közvetlenül fűtőtest mellé tenni. Tavasztól őszig növekedik a legtöbbet, ekkor bőségesen lehet öntözni, de a földjét hagyni kell szinte teljesen kiszáradni két locsolás között.

Fikusz

Az egyik legjobb légtisztító, megfelelő edényben akár 3 méteresre is képes megnőni. Jól szűri meg a levegőből a benzolt, a formaldehidet, és a triklór-etilént. Fontos, hogy vigyázni kell a szobafikusz szárában lévő tejjel, mert mind emberre, mind állatra veszélyes, mérgező anyag. Világos helyre javasolt tenni, de ne érje tűző nap, illetve huzat, mert akkor könnyen lehullajthatja leveleit. Nincs nagy vízigénye, két locsolás között kiszáradhat nyugodtan a földje, a magas páratartalmat kedveli, ezért nyáron, nagy melegben érdemes vízzel permetezni. 

Szobapáfrány

Nem csak a szép külseje, hanem egyszerű gondozása miatt is népszerű levéldísznövény a szobapáfrány. Jól tisztítja a levegőből a xilolt, és a formaldehidet. A félárnyékos helyeket kedveli, a közvetlen napsugárzástól védeni kell. Növekedési időszaka a március és augusztus közötti hónapok, ekkor javasolt jobban öntözni, utána csökkenthető az öntözővíz mennyisége, azért a földje ne száradjon ki. A magas páratartalmat szereti, ezért érdemes gyakran vízzel permetezni. 

Szobai szanszeviéria – anyósnyelv

Ez a szárazságot kedvelő, napfénymentes környezetben is remekül eléldegélő növény, ami a legtöbb mérget eltünteti a levegőből. Elviseli a szinte teljes szárazságot, és csak mérsékelt öntözést kíván, a nyári melegben, éppen csak annyit, hogy levelei megőrizzék simaságukat, ne ráncosodjanak. A párát sem igényli, így nem kell vízzel permetezni.

Bambuszpálma

A formaldehid legnagyobb ellensége, képes teljesen kiszűrni azt a szoba levegőjéből. Gyorsabban növekszik erős közvetett fényben, viszont a közepes és gyenge fényviszonyokat is jól bírja, megfelelő locsolás mellett. kedveli az enyhén nedves talajt, de soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Nem szabad hagyni, hogy a bambuszpálma gyökerei vízben üljenek, mert ez rothadást okoz. A túlzott locsolástól a levelek csúcsai halvány színűek lesznek, vagy lehajlanak, ha pedig nem kap elég vizet az új levélhajtások elszáradnak.

Aloe Vera

Az egyik leghasznosabb növény az otthonokban hiszen amellett, hogy tisztítja a levegőt használható égési sebek, csípések kezelésére is. Az aloe vera a világos, napos helyeket kedveli, de a tűző naptól kíméljük. A vízigénye annyira alacsony, hogy elméletileg fél évet is kibír víz nélkül. Nem szabad túllocsolni, mert a gyökerei elrothadhatnak. Akkor érdemes meglocsolni, ha a földje teljesen kiszáradt, ami nyáron kb. 2-3 hetente 1 locsolást jelent, téli hónapokban havonta egyszer is elég.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?