7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

 1. Megőrizni a pozitív szemléletet (vagy törekedni rá)
  A gondolkodásunkkal befolyással bírunk olyan testi folyamatokra is, amikről nem is tudunk. Ezt úgy kell érteni, hogy azok az emberek, akik elégedetten, pozitívan, úgy gondolnak az éveik számára, mint a bölcsesség szintjeire, több mint 40%-kal nagyobb eséllyel kerülhetik el a demenciát okozó folyamatokat, mint azok akik negatívan, a tehetetlenség és a haszontalanság érzésével élik azt meg.
 2. Odafigyelni arra, mit eszel…
  A szervezet életkora kapcsán a táplálkozás minősége és mennyisége is meghatározó szereppel bír. A legújabb kutatások szerint a legjobb étrend friss gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, fehérjében gazdag, alacsony glikémiás indexszel.

Erre tökéletes példa a mediterrán étrend, ami növényi alapú ételekben, diófélékben gazdag, és mértékkel vörösbort is tartalmaz. A só fogyasztását is mérsékli (napi 5 gramm, kb egy teáskanálnyi az egészséges), és hetente kétszer halat ír elő (példál sós lében eltett konzerv tonhal). Tudományos eredmények támasztják alá, miszerint ez a fajta diéta segít a kor előrehaladtával jelentkező szívinfarktus, agyvérzés, korai elhalálozás kivédésében. Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, amilyen a dió, a lazac, a lenmag olyan értékes ásványi olajokat is tartalmaznak amik egészségesebbé, fiatalosabbá teszik a bőr megjelenését.

Ezzel ellentétben a cukros, szénhidrát-nehéz és zsíros ételek, felgyorsíthatják az öregedési folyamatokat. Bevásárlásnál, étkezésnél inkább válaszd a teljes kiőrlésű gabonaféléket, és a természetes édesítőket a cukor helyett.

 1. … és mennyit eszel
  A szükségesnél több étel rövidíti az élettartamot, szív- és érrendszeri megbetegedést, és 2-es típusú cukorbetegséget eredményezhet. A hosszabb élettartam érdekében az az ideális, ha kiegyensúlyozott étrendhez ragaszkodunk, ami napi szinten körülbelül arányosan tartalmazzon zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, egy kevés teljes kiőrlésű gabonát és fehérjét.
 2. Megóvni a bőröd a naptól
  A nap sugarai segítik a D-vitamin termelődését, amely elengedhetetlen a csontok egészségéhez, a pozitív hangulathoz, a kalciumháztartás szabályozásához, és még számos egészséges hatása van a szervezetre, viszont óvakodni kell a leégéstől és a UV sugárzás káros hatásaitól. A túl sok napon töltött idő, rendkívüli módon öregíti a bőrt, ráadásul visszafordíthatatlanul, nem beszélve a rákkeltő tényezőkről. A fényvédő használata sokat segít a bőr öregedésének lassításában, de a veszélyes, magas UV-B sugárzásos időszakban inkább kerülni kell a napon tartózkodást.
 3. Tartsd mozgásban a tested
  A minőségi élet nélkülözhetetlen része az aktivitás. Például 30 és 70 éves kor között egy átlagos nő elveszíti az izomtömegének 23%-át. A rendszeres és különféle mozgással nem csak az izmaid tömegét tarthatod meg, vagy növelheted, de az életkorral járó memóriavesztést is csökkentheti, akár még 90 éves korban is! Az Alzheimer-kór kialakulásának esélye megfelelő fizikai aktivitással 25%-kal csökkenthető. A testmozgás ugyanis erősíti a hippocampust, az agy tanuláshoz kapcsolódó régióját, ezért edzésben tartja az agyat is.
 4. Maradj szociális
  Ha sok barátod, hozzátartozód van, illetve sok időt töltesz másokkal, annál tovább élhetsz. Kutatások igazolják, hogy az erős társadalmi kötelékekkel rendelkezők nagy százalékkal élnek tovább, mint a magányosabb, kapcsolatokkal egyáltalán nem bíró társaik.
 5. Aludj sokat
  Napi 7-9 óra alvás az ideális, nem feltétlenül egyben kell letudni, a nappal végzett pár óra sziesztázás is egészséges. A kevés alvás növeli az elhízás, a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Továbbá „az alvás megszépít” szentencia sem mítosz, mivel közben a testben növekedési hormon szabadul fel, amely segít a kollagén és az elasztin helyreállításában. Ezek pedig a fiatal, egészséges bőr alkotóelemei. Kutatások mára már összefüggést találtak az álmatlanság, és az agy gyorsuló öregedése között is: az alvás krónikus hiánya hátrányosan befolyásolja az agy működését, és felgyorsítja az öregedési folyamatokat.

Fogadd meg cikkünk tanácsait, hogy feletted ne csak “eljárjon az idő”, de szépen, és elégedetten teljenek a időskori évek is!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?