Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Éhes vagy, ha fogyni akarsz? Így harcolj ellene!

Bizonyára már szembesültél azzal a ténnyel, hogy amikor fogyni szeretnél, farkaséhség gyötör. Ilyenkor olyanná válsz, mint a játékból Pac-man, és legszívesebben mindent behabzsolnál, ami eléd kerül. A kutatások azt bizonyítják, hogy ez az állapot törvényszerű.

Fogyással nő az étvágy

Egy tanulmány szerint a fogyás egy késztetést indít el a szervezetben, hogy pótolja a megcsappant kalóriaadagot. Lényegében ilyenkor a tested ellened, és saját maga ellen is dolgozik.

A tanulmány során a kutatók egy olyan kísérleti gyógyszert adtak 153 résztvevőnek, amitől több glükózt kellett pisilniük, mint a normál (körülbelül 350 kalória értékben), amely lehetővé tette számukra a fogyást, miközben a táplálkozásuk ugyanolyan maradt. A többi 89 résztvevő placebót kapott.

A fogyástól éhesebb leszel

Azok a résztvevők, akik a kísérleti gyógyszerből kaptak, sikeresen lefogytak, viszont hamar visszaszedték a ledobott kilókat. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenség a megnövekedett étvággyal indokolható. A fogyással megnőtt a szervezet kalóriaigénye. Őseink kevés élelemhez jutottak a vadászó-gyűjtögető életmód során, amikor is a testnek szüksége volt a tartalékolásra és arra, hogy magasan tartsa a vágyat az evésre nehogy alultápláltság miatt pusztuljon el.

Szerencsére azóta változtak a dolgok, már nem kell attól félni, hogy nem kerül „gyapjas mamut” az asztalra. Ma már rengeteg étel közül válogathatunk, de a génjeink továbbra is dolgoznak, jelen esetben ellenünk, míg valaha a túlélésért. Próbálják stabilan tartani a súlyunkat, akkor is, ha felesleges testzsírt veszítünk vagy szeretnénk veszíteni.
Mindez megmagyarázza azt a farkaséhséget, ami fogyás során tör ránk.

Így harcolhatsz a rád törő étvágy ellen

  • Figyelj oda a kalória-bevitelre, ne lépd túl a napi szükséges mennyiséget, és ha teheted, mozogj minden nap.
  • Emelj súlyokat és fogyassz fehérjét. Fogyással gyakran az izmainkból is veszítünk. Ahhoz, hogy a zsírégető izmaink ne vesszenek oda, érdemes erőnléti, súlyzós edzéseket is beiktatni a heti edzéstervbe. Izmaid épülését fehérjebevitellel is hatékonyan segítheted.
  • Egyél rostokban gazdag ételeket. A vega-típusú étrend hasznos lehet, mert a zöldségalapú táplálékokkal sokkal több rost és víz kerül a szervezetbe, a vitaminokról nem is beszélve. Csökkentheted a kalória-bevitelt, ha több zöldséget, gyümölcsöt, vizet, levest fogyasztasz.

Forrás: womenshealthmag

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A tartós fogyás kulcsa

Egy alapvető túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus miatt, a rövid koplalások után a szervezet hamar visszaépíti a leadott kalóriákat. Különböző napos, vagy hetes diétákkal ideiglenesen meg lehet szabadulni kilóktól, de, hogy mi a tartós siker kulcsa, arra egy kutatás jött rá.

Vélemény, hozzászólás?