Figyelem: Veszélyes hulladékok az otthonunkban

A háztartásokban keletkező hulladékok egy része veszélyes hulladéknak minősül, amelynek nem megfelelő kezelése saját magunkra is és környezetünkre is ártalmas lehet. Jó tudni, mit kezdjünk, ezekkel a tárgyakkal, anyagokkal, ha már úgy döntöttünk, hogy ki kell dobni őket. Cikkünk ebben nyújt segítséget.

Az otthonokban keletkező veszélyes hulladékok túlnyomó része sajnos a lerakókra kerül, mivel a tulajdonosok a többi kommunális szeméttel egyenértékűként kezelik, és szimplán a vegyes szemetesekbe dobják. Holott a környezetre és az emberi szervezetre potenciálisan ártalmas anyagok, különleges kezelést igényelnek.

A veszélyes hulladékok lehetnek gyúlékony, maró, irritáló, izgató, fertőzés- vagy robbanásveszélyes anyagok.

Veszélyes háztartási hulladékok.

Példa a háztartásokban

  • Lejárt szavatosságú gyógyszerek, amelyek nem csak az emberi egészségre lehetnek károsak, hanem a szemétlerakókba jutva, reakcióba kerülhetnek más vegyi anyagokkal, és a talajvízben feloldódva súlyos mérgezést okozhatnak az élővilágban.
  • A száraz elemek is komoly károkat tehetnek az emberi szervezetben, a bennük található nehézfémek súlyos ideg-, vese- és májkárosodásokat okozhatnak, ráadásul szavatossági idejük sem hosszú életű, így különösen fontos figyelni, hogy a lejárati idő után a megfelelő helyre juttassuk.
  • A lázmérők, hőmérők a lejárt elemekhez hasonló problémákat okozhatnak, mert nehézfémeket, higanyt tartalmaznak.
  • A tisztító-, mosó-, takarító- oldószerek és pipere holmik, festékek, lakkok, rovar- és gyomirtók szennyezik vizeinket, Sőt ezek között akadnak olyan fajták, amelyekből akár mérgező gázok is fejlődhetnek (pl.: hypo).
  • A fáradt olaj, vagy bárminemű olajos hulladék a természetes vizekbe kerülve a felszínen úszva, elzárja az élő organizmusokat, szervezeteket az oxigéntől, nem beszélve arról, hogy gyúlékony is.
  • Az elektronikai hulladékok és az akkumulátor szintén szakszerű kezelést igényelnek, mivel szimpla égetéssel, lerakással nem ártalmatlaníthatók teljes mértékben.

Veszélyes hulladékok az otthonunkban.

Amit tehetsz önmagad és környezeted védelme érdekében

Az első és legfontosabb teendőnk, hogy ezeket a hulladékokat semmiképp se gyűjtsük együtt az egyéb háztartási hulladékokkal. Ha veszélyesnek minősítjük az anyagot, amelytől megszeretnénk szabadulni, először is próbáljuk meg minél elzártabban, biztonságosabban tárolni (ne érintkezzen mindennapi használati tárgyainkkal, gyerekek ne férjenek hozzá, stb.) egészen addig, amíg nem tudjuk eljuttatni egy hulladékudvarba. Ezek olyan telepek, ahol bármilyen szemét leadható, és a veszélyes hulladékokat szakszerű módon tárolják és kezelik.

A megelőzés is fontos. Napjainkban szinte mindenből választható már környezetbarát verzió is, így vásárlásnál érdemes ezeket választani, mind a vegyszerek, mind az elektronikai termékek esetében.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tüdőnkben a mikroműanyag

13 műtéten átesett páciens közül 11 tüdejében találtak műanyag mikroszemcséket – számolt be a kutatók felfedezéséről a The Guardian online. A tudósok szerint a teljes bolygót uraló műanyagszennyezés alól az ember sem lehet kivétel.

Vélemény, hozzászólás?