Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Tüdőnkben a mikroműanyag

13 műtéten átesett páciens közül 11 tüdejében találtak műanyag mikroszemcséket – számolt be a kutatók felfedezéséről a The Guardian online. A tudósok szerint a teljes bolygót uraló műanyagszennyezés alól az ember sem lehet kivétel.

Az említett vizsgálat 11 páciens tüdejében olyan mikroszemcsék jelenlétét mutatta ki, mint amilyen a leggyakoribb csomagolóanyagokban található polipropilén és a palackgyártáshoz köthető PET.Két megelőző tanulmány boncolás során fedezett fel tüdőszövetben szintén magas koncentrációban mikroműanyagot.

Eddig sem volt számunkra ismeretlen az a tény, miszerint étellel, vízzel, belélegzéssel juthatnak apró szemcsék a szervezetünkbe, és azt is tudtuk, hogy azok a munkások, akik magas mennyiségű műanyagszennyezésnek vannak kitéve, megbetegszenek.

Emberi vérben azonban, most először, márciusban mutattak ki műanyagszennyezést. A hírben az az ijesztő, hogy ebből is tudható, hogy a káros szemcsék a szervezetünkben keringenek és megtapadhatnak a szöveteinkben.

Egyelőre nincs adat arról, hogyan hat ez a jelenség az egészségünkre, ugyanakkor a kutatók szerint aggasztó, hogy a mikroműanyag laboratóriumi körülmények között vizsgálva károsította az emberi sejteket, a légszennyezés porszemcséiről pedig köztudott, hogy a szervezetbe jutva évente emberek millióinál vezet idő előtti elhalálozáshoz.

„Nem vártuk, hogy a tüdő alsó régióiban találjuk a mikroszemcsék legnagyobb számát, de a részecskét mérete is meglepett bennünket, mivel ebben a tüdőrégióban a légutak szűkebbek, és azt hittük, a nagyobb szemcsék korábban kiszűrődnek, így nem jutnak ilyen mélyre” – nyilatkozta Laura Sadofsky, az angol Hull York Orvostudományi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: NLC

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A csapvíz több ezerszer jobb a palackozott víznél

A palackozott víz imázsa a természetesség és egészségesség üzenetét közvetíti, miközben a világ jelentős részén a csapvíz semmivel sem egészségtelenebb, arról nem beszélve, hogy már eleve a PET-palackba zárt természet is felvet néhány kérdést. Egy friss kutatás szerint a palackozott víz környezetterhelése a csapvíz 3500-szorosa!

Vélemény, hozzászólás?