Hogyan méregtelenítsd az otthonod?

Egyre tudatosabban válogatunk az élelmiszerek között, arra is odafigyelünk, hogy kőolajmentes kencékkel ápoljuk a bőrünket. De amikor az egészséges otthon kialakításáról van szó, akkor nincs ötletünk. Az igazság az, hogy egy átlagos házban körülbelül 400 vegyi anyag fordul meg, melyek közül néhány mérgező. Természetesen az átmeneti érintkezés egy kis toxinnal még nem halálos, de érdemes minél egészségesebbé tennünk a környezetünket a kockázatok csökkentése érdekében.

Kezdd el most!

A minket körülvevő vegyszerek csökkentése egyértelmű előnyökkel járhat. Ezek az előnyök az érzékenységünktől is függnek: kevesebb allergiás és asztmás tünetünk lehet, bizonyos vegyszerek száműzésével távolabb kerülhet tőlünk a fejfájás és a bőrirritáció is. Hosszú távon pedig csökkenthetjük akár a meddőség és a rák kockázatát is.

Ha csak azért nem vágsz bele otthonod méregtelenítésébe, mert attól tartasz, hogy óriási energia-befektetést igényelne részedről a dolog, és azt sem tudod, hol kezdd, ne aggódj, már minimális erőfeszítéssel és tudatos odafigyeléssel is nagyban javíthatod otthonod egészségre gyakorolt atmoszféráját. Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet neked ebben. Próbálj ki néhányat, vagy akár az összeset a valóban élhető környezetért!

Rendszeres szellőztetés

A beltéri levegő a kültérihez képest ötször szennyezettebb lehet, ezért amikor az időjárás is megengedi érdemes átszellőztetni az otthonunkat.

Havonta egyszer tisztítsd ki a mosógépet

A mosások során a mosógépben különböző lerakódások keletkezhetnek, melyek kiváló táptalajai a gombák elszaporodásának. Ne várd meg, míg frissen mosott ruháidon különös, szúrós szagot tapasztalsz, havonta egyszer mosd át a gépedet erre a célra kifejlesztett, fertőtlenítő hatású mosógéptisztítóval. A mosogatógépet se hanyagold el!

Vegytisztítás után méregteleníts

A tisztítóból frissen visszakapott ruhákról távolítsd el a zacskót, és szellőztesd a ruhákat az udvaron vagy a garázsban néhány napig, hogy a tisztítás során alkalmazott vegyi anyagok (pl. a perklór-etilén) egy részét száműzhesd. Ezek belégzése légzési és szemirritációt, fejfájást, szédülést, látászavart okozhat.

Cseréld a vinilt pamutra

A vinil zuhanyfüggönyt ajánlott pamutból, poliészterből vagy EVA vagy PEVA műanyagból készült változatra cserélni. Ha nem vagy benne biztos, hogy vinil-e a használatban lévő tusolófüggönyöd, keresd meg a 3-as számot, amely a függöny vagy a csomagolás újrahasznosító pecsétjére van nyomtatva, vagy a PVC feliratot! Egy 2008-as tanulmány bebizonyította, hogy a vinilfüggönyök 108 illékony szerves vegyületet tartalmaznak. Ezek szobahőmérsékleten gázhalmazállapotúvá válnak, fejfájást, hányingert, szédülést, szem- és torokirritációt okoznak. A legtöbb festékben is megtalálhatók, ezért keresd az alacsony vagy nulla VOC-ként megjelölt csomagolásúakat.

Kerüld a peszticideket

Az ezekkel való érintkezés ideg-, bőr- és szemkárosodáshoz, fejfájáshoz és hányingerhez vezethet. (Ezek kártevőirtásra alkalmas szerek.) Ha kártevő problémával küzdesz, mindig vizsgáld meg, mekkora egészségügyi veszéllyel állsz szemben. Ha betegséget okozó kártevők szállták meg az otthonodat, inkább bízd az eltávolításukat szakemberre, a hangyák ellen vesd be a sütőport, vagy a falon lévő lyukak betömését. A növényeid védelmére is próbálj kevésbé mérgező anyagokat használni, mint például az EcoSmart, és figyelj a címke figyelmeztetéseire is! A toxicitás mértékének sorrendjében „óvatosságra”, „figyelmeztetésre”, „veszélyre” intenek.

Ismerd meg a műanyagodat

Egyes műanyag tárolóedényekből biszfenol-A (BPA) nevű kémiai anyag szabadulhat fel, amelyről ismert, hogy hormonális zavart okozhatnak. Összefüggésben állhat az elhízással, a szív-érrendszeri betegségekkel és egyéb kórképekkel is. A 7-es jelöléssel ellátott műanyagokat inkább ne használd, mert ezek tartalmazhatnak BPA-t. A biszfenol-A-t tartalmazó műanyagokat a mikrohullámú sütőbe vagy a mosogatógépbe helyezni szigorúan tilos. Azt is megfigyelheted, hogy a BPA-tartalmú műanyagok nagyobb valószínűséggel száradnak ki melegítés során. Vásárolj friss és fagyasztott ételeket, lehetőleg üveg vagy karton csomagolásúakat. Ez különösen fontos a savas és zsíros ételek esetében, amelyek lehetővé teszik, hogy több BPA szabaduljon ki. A jó hír: A biszfenol-A gyorsan elhagyja a testet, így odafigyelés esetén nem tart sokáig a terheltség csökkentése.

Készítsd el saját tisztítószered

Készíts univerzális, nem mérgező tisztítószert az alábbi recept szerint: Keverj össze ½ teáskanál mosószódát (megtalálható az élelmiszerboltokban) és 1 teáskanál természetes folyékony edényszappant 2 csésze forró vízzel egy spray-palackban! Kiválóan tisztít, és közben nem mérgezi tovább az otthonod légkörét.

Portaszítás helyett

A kémiai terhelést növelő spray-k vagy törlőrongyok helyett használj száraz, tisztítatlan mikroszálas kendőket, amelyek magukhoz vonzzák a szennyező részecskéket.
A nagytakarítás is legyen egészséges! Tippjeinkkel élhetőbbé teheted az otthonod magad és szeretteid számára.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

8+1 érv a céklafogyasztás mellett

A természet kincsestárában számos szuperélelmiszert találhatunk, amikkel egész évben támogathatjuk az egészségünket. Ilyen sokoldalú finomság a változatosan elkészíthető cékla is. Rendszeres fogyasztása köztudottan immuntámogató hatással bír, ráadásul segít leküzdeni a téli fáradtságot is. Idd frissen vitamindús zöldséglé formájában, edd rostban gazdag köretként vagy salátába reszelve.

Vélemény, hozzászólás?