Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Ízületkímélő megoldás: A vízi torna

A zárt wellness központok télen is remek lehetőséget szolgáltatnak gyógyvizes pihenéshez, kikapcsolódáshoz, a vízi tornás kúrák, foglalkozások vagy edzések pedig korhatár nélkül végezhetők és több egészségügyi panasz megoldásában segíthetnek.

A vízi torna jót tesz mozgásszervi panaszok esetén is.

A vízi gimnasztika és vízi torna olyan edzésformák, amelyek korhatár nélkül, évszaktól függetlenül végezhetők és a visszeres, ízületi problémák, túlsúly sem jelent akadályt. Glenn McWaters, a vízi gimnasztika atyja tengerészként dolgozott, aki egy lábsérülés után rehabilitáció céljából dolgozta ki a mozgásformát.

Látványos eredményeinek köszönhetően az orvostudomány is hamar alkalmazta rehabilitációként, de napjainkra már bárki számára elérhető szolgáltatások is vannak, pusztán egészségmegőrzés céljából.

A vízi gimnasztika, vízi torna lényege, hogy a víz ellenállásának köszönhetően minden mozdulat folyamatos izommunkát igényel, miközben a gravitáció leküzdésével az ízületeket nem terheli.

A vízben végzett mozgásformák növelik az állóképességet és a hajlékonyságot, a torna esetében pedig úszástudásra sincsen szükség, mivel 120 cm-es vízben történik.

A vízi torna

Ez a típusú sport hatékony a reumás megbetegedések ellen, valamint a nyaki-, gerinc problémák, csípő- és térdízületi panaszok, csontritkulás esetén. A víz gyakorlatilag leveszi a súlyt a fájdalmas területekről, így könnyítve a beteg helyzetét, miközben a sérülésektől sem kell félni.

A tehermentesítés miatt különösen ajánlott ez a mozgásforma a túlsúllyal rendelkezőknek.

A vízben végzett gyakorlatok a bőr egészségének és állapotának is különösen jót tesznek, például olyan esetekben, amikor hirtelen fogyás vagy szülés után a kitágult, megnyúlt bőr nem tud eredeti állapotára visszahúzódni. A zsírszövetek anyagcseréjét elősegítő, a vérkeringést és a salakanyagok elszállítását serkentő gimnasztikai gyakorlatok nem csak a bőr rugalmasságát erősítik, hanem a narancsbőr eltüntetésében is hatékonyak.

Ráadásul a víznyomás szűkítő hatást gyakorol a kitágult erekre, visszerekre, amely tovább fokozható, ha a mozgás hideg vízben történik. A vízi tornaelőnye, hogy korhatár nélkül végezhető, viszont valamilyen betegség esetén feltétlenül ajánlott a szakorvosi felügyelet. Betegségek esetén az orvos és az edző közösen, személyre szabott edzéstervet állítanak össze.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Nem kedv kérdése

A major depresszió százezrek életét keseríti meg Magyarországon is. A most megjelent Közpolitikai Összegző Tanulmányból azt is megtudhatjuk mekkora többletterhet ró a társadalomra. A tanulmány elkészítésében számos szakember és szervezet vett részt a Magyar Pszichiátriai Társaság szakmai vezetésével. A depresszióval összefüggő társadalmi-anyagi teher 362 milliárd forint, ami nagyobb, mint a hipertónia, asztma, rheumatoid arthritisz és az oszteoporózis miatti kiadások összesen.

Vélemény, hozzászólás?