Éltesd, hogy élhess!

A környezettudatos életmód olyan magatartásforma, amely során tudatosan és felelősségteljesen saját életterünket, és a globális értelemben vett természetet tisztán tartjuk, olyan cselekvéseket, szokásokat vezetünk be mindennapi rutinunkba, amelyekkel a környezetvédelmet szolgáljuk.

Az környezettudatos életmód és az egészség.A helyes környezeti attitűdök elsajátítása és kialakítása olyan gyakorlati tevékenységeket foglal magában, amelyek az életminőségünkön változtatnak, fejlesztik belső motivációnkat. Ez a személetmód az életvezetésünk minden pontjára kiterjed: az öltözködésünkre, táplálkozásunkra, vásárlásainkra, közlekedésünkre, lakásunk, házunk, általánosan életterünk berendezésére, közösségi viselkedésünkre.

Saját életmódunkon keresztül befolyásoljuk a környezetünk minőségét és jövőjét, amely mentális és fizikai egészségünkhöz is hozzáadott értéket képvisel.

Ennek az életstílusnak egy oldalról anyagi vonzata is van, mivel a környezetbarát termékek és berendezések drágábbak, viszont hosszú távon a megspórolt energia és takarékos anyaghasználat meghálálja a befektetést. Egyszerű példa erre, ha a nejlon zacskókat vászon bevásárlótáskára, vagy kosárra cseréljük. Egy jó minőségű bevásárlótáska vagy fonott kosár akár divatos is lehet, és egyszeri befektetést igényel, hosszú távú, kényelmes használatot biztosítva cserébe.

A zacskók viszont már mindenhol pénzbe kerülnek, és minden egyes bevásárlás alkalmával nem csak anyagot pazarolunk, hanem pénztárcakímélő megoldásnak sem tekinthető. Az effajta apróbb változtatások lavinát indítanak saját életünkben is: autó helyett, ha tehetjük tömegközlekedési járműveket használunk; ruháinkat, amennyiben már nem használjuk, tovább ajándékozzuk, esetleg, ha módunk van rá környezetbarát, pamut anyagú változatokat vásárolunk; csomagolóanyagok helyett műanyag-, papír- vagy fémdobozokat használunk; szelektíven gyűjtjük a hulladékot a szabályoknak megfelelően; bármi elromlik először a javítási lehetőséget keressük, stb.

A környezetvédelem fontossága.

Ezek apró, tudatos változtatások, amelyek komoly hatással bírnak a globális környezeti folyamatokra. A probléma gyökere a pazarlásban rejlik, valamint a szemetelésben. A villanyoltás, csapelzárás mind olyan figyelmességtől függő tevékenységek, amelyekkel a fenntartható fejlődés törekvéseit szolgáljuk.

A szennyezés megállítása a környezetvédelmen túl saját egészségünket is befolyásolja.

Az eldobott szerves anyagok romlásáról, fertőzésveszélyéről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Sokan nem tudják, hogy az is veszélyes lehet, ha nem a szabályoknak megfelelően gyűjtjük a hulladékokat.

Tudtad?

Ha elöblítjük a palackokat, üvegeket, konzervdobozokat, italos kartonokat, mielőtt azokat a megfelelő gyűjtőedénybe dobjuk, csökkentjük a fertőzésveszély kockázatát, hiszen a romlandó tartalmak mind az egészségre károsak lehetnek, mind befolyásolhatják az újrahasznosítás lehetőségét, minőségét.

A környezetbarát megoldásokat, lehetőségeket szükséges megismerni, és folyamatosan egyre többet beépíteni a mindennapokba. Végtelen lehetőségeinket a változtatásra lehetetlen felsorolni, egy alapvető dolgot kell megérteni, tudatosítani ahhoz, hogy szemléletmódot váltsunk:

A kutatók, tudósok által felvetett problémák nem mendemondák. És, ami a legjobb, hogy tehetünk ellenük, megelőzhetjük a pusztító károkat, apró figyelmes cselekedetekkel, szokásokkal. Saját életterünket, életminőségünket óvjuk és fejlesztjük, ha életvitelünket környezettudatosan szervezzük.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tüdőnkben a mikroműanyag

13 műtéten átesett páciens közül 11 tüdejében találtak műanyag mikroszemcséket – számolt be a kutatók felfedezéséről a The Guardian online. A tudósok szerint a teljes bolygót uraló műanyagszennyezés alól az ember sem lehet kivétel.

Vélemény, hozzászólás?