Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Köpölyözés régen és ma

Ha valamilyen különleges masszázsra vágysz, vagy valamilyen ízületi, csont vagy belgyógyászati problémától szenvedsz, akkor érdemes kipróbálnod a következő módszert. A köpölyözés egy ősi eljárás, amely segít beindítani a test méregtelenítő és öngyógyító folyamatait, de egy időre mellőzték a használatát. Napjainkban azonban újra divatba jött. De mi történik pontosan a köpölyözés során?

Köpölyözés gyógyhatásai.

Már a legelső orvosi feljegyzések is említést tesznek a köpölyözésről. Fájdalomcsillapításra, lázcsillapításra, szédülésre és étvágytalanságra alkalmazták. A módszer lényege, hogy fokozzák a vérkeringést ezzel segítve a szervezet öngyógyító, méregtelenítő tevékenységét.

Mostanában leginkább kiegyensúlyozó terápiaként alkalmazzák, amely a reflex zónák ingerlésének legerősebb módja. A gyakorlatban vákuumot hoznak létre a bőrfelületen egy úgynevezett csésze segítségével (a csészében uralkodó alacsonyabb nyomás „felszívja” a bőrt), a szívó hatás pedig vérbőséget eredményez az érintett területen, miközben ellazulnak az izmok és javul a vérellátás. Ez indítja be a gyógyító folyamatokat.

Az alacsonyabb nyomást melegítéssel érik el. A csészék többféle anyagból is készülhetnek, így gondolnak arra is, ha esetleg valamilyen anyagra érzékenyen reagálhat a bőrfelület. Készülhet például szilikonból, porcelánból, üvegből, bambuszból.

A köpölyözés típusai.

A köpölyözés típusai (Problémától függően)

  • Villám köpölyözés: Ezt a módszert elsősorban idős embereken és gyermekek esetébe alkalmazzák, a poharat az adott felületre helyezik, majd rögtön le is veszik, és addig ismételgetik, amíg a megfelelő bőrpírt el nem érik.
  • Egyszerű köpölyözés: A megfelelő bőrpír megjelenéséig rajta hagyják a csészét a kezelt felületen.
  • Hólyaghúzó: A csészéket tovább hagyják, így vízhólyagok keletkeznek alatta.
  • Csúsztatós (nyuvasztás): A bőrt bekenik valamilyen gyógykrémmel vagy olajjal, és a kiválasztott területen a csészét csúsztatják, amely eredményeképpen apró bevérzések jönnek létre a csúsztatás nyomán.
  • Véreztetés: Ezzel a típussal lehet a leggyorsabb eredményeket elérni. Háromágú tűvel többször megszúrnak egy pontot, majd arra helyezik a csészét, és a vákuum hatására vérezni kezd.

Az, hogy a bőr milyen színű marad, a csésze nyomán szintén utal a problémára:

  • Ha fehér, az valaminek a hiányára utal.
  • Ha bordó, akkor valamilyen többletet jelez, és azonnal abba is kell hagyni a kezelést, mert a vérbőség csak ronthat a helyzeten.
  • Ha sárga, akkor valamilyen máj problémára következtethetünk.

Vannak olyan állapotok, amelyek során kifejezetten ellenjavallt a kezelés. Ha lázas beteg vagy, van valamilyen akut szívelégtelenséged, vagy vérzéssel járó betegséged, esetleg pont menstruálsz, vagy áldott állapotban vagy, akkor nem tanácsos a köpölyözés alkalmazása.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

8+1 érv a céklafogyasztás mellett

A természet kincsestárában számos szuperélelmiszert találhatunk, amikkel egész évben támogathatjuk az egészségünket. Ilyen sokoldalú finomság a változatosan elkészíthető cékla is. Rendszeres fogyasztása köztudottan immuntámogató hatással bír, ráadásul segít leküzdeni a téli fáradtságot is. Idd frissen vitamindús zöldséglé formájában, edd rostban gazdag köretként vagy salátába reszelve.

Vélemény, hozzászólás?