Köpölyözés régen és ma

Ha valamilyen különleges masszázsra vágysz, vagy valamilyen ízületi, csont vagy belgyógyászati problémától szenvedsz, akkor érdemes kipróbálnod a következő módszert. A köpölyözés egy ősi eljárás, amely segít beindítani a test méregtelenítő és öngyógyító folyamatait, de egy időre mellőzték a használatát. Napjainkban azonban újra divatba jött. De mi történik pontosan a köpölyözés során?

Köpölyözés gyógyhatásai.

Már a legelső orvosi feljegyzések is említést tesznek a köpölyözésről. Fájdalomcsillapításra, lázcsillapításra, szédülésre és étvágytalanságra alkalmazták. A módszer lényege, hogy fokozzák a vérkeringést ezzel segítve a szervezet öngyógyító, méregtelenítő tevékenységét.

Mostanában leginkább kiegyensúlyozó terápiaként alkalmazzák, amely a reflex zónák ingerlésének legerősebb módja. A gyakorlatban vákuumot hoznak létre a bőrfelületen egy úgynevezett csésze segítségével (a csészében uralkodó alacsonyabb nyomás „felszívja” a bőrt), a szívó hatás pedig vérbőséget eredményez az érintett területen, miközben ellazulnak az izmok és javul a vérellátás. Ez indítja be a gyógyító folyamatokat.

Az alacsonyabb nyomást melegítéssel érik el. A csészék többféle anyagból is készülhetnek, így gondolnak arra is, ha esetleg valamilyen anyagra érzékenyen reagálhat a bőrfelület. Készülhet például szilikonból, porcelánból, üvegből, bambuszból.

A köpölyözés típusai.

A köpölyözés típusai (Problémától függően)

  • Villám köpölyözés: Ezt a módszert elsősorban idős embereken és gyermekek esetébe alkalmazzák, a poharat az adott felületre helyezik, majd rögtön le is veszik, és addig ismételgetik, amíg a megfelelő bőrpírt el nem érik.
  • Egyszerű köpölyözés: A megfelelő bőrpír megjelenéséig rajta hagyják a csészét a kezelt felületen.
  • Hólyaghúzó: A csészéket tovább hagyják, így vízhólyagok keletkeznek alatta.
  • Csúsztatós (nyuvasztás): A bőrt bekenik valamilyen gyógykrémmel vagy olajjal, és a kiválasztott területen a csészét csúsztatják, amely eredményeképpen apró bevérzések jönnek létre a csúsztatás nyomán.
  • Véreztetés: Ezzel a típussal lehet a leggyorsabb eredményeket elérni. Háromágú tűvel többször megszúrnak egy pontot, majd arra helyezik a csészét, és a vákuum hatására vérezni kezd.

Az, hogy a bőr milyen színű marad, a csésze nyomán szintén utal a problémára:

  • Ha fehér, az valaminek a hiányára utal.
  • Ha bordó, akkor valamilyen többletet jelez, és azonnal abba is kell hagyni a kezelést, mert a vérbőség csak ronthat a helyzeten.
  • Ha sárga, akkor valamilyen máj problémára következtethetünk.

Vannak olyan állapotok, amelyek során kifejezetten ellenjavallt a kezelés. Ha lázas beteg vagy, van valamilyen akut szívelégtelenséged, vagy vérzéssel járó betegséged, esetleg pont menstruálsz, vagy áldott állapotban vagy, akkor nem tanácsos a köpölyözés alkalmazása.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

8+1 érv a céklafogyasztás mellett

A természet kincsestárában számos szuperélelmiszert találhatunk, amikkel egész évben támogathatjuk az egészségünket. Ilyen sokoldalú finomság a változatosan elkészíthető cékla is. Rendszeres fogyasztása köztudottan immuntámogató hatással bír, ráadásul segít leküzdeni a téli fáradtságot is. Idd frissen vitamindús zöldséglé formájában, edd rostban gazdag köretként vagy salátába reszelve.

Vélemény, hozzászólás?