Terhesség vs. antidepresszáns

Áldott állapotban a női szervezetben rengeteg változás megy végbe, amely gyakran nem csak földöntúli boldogságot eredményez, hanem bizonyos esetekben depressziót is kiválthat. Az egészséges terhességhez és szüléshez azonban az anya lelki épsége is ugyanolyan fontos, mint a fizikai.

Amit az antidepresszáns okozhat a babánál

Kutatások igazolják, hogy azok a gyermekek lassabban fejlődnek, akiknek édesanyjuk a terhesség alatt antidepresszánst szedett. Egy újabb felmérés szerint pedig nagyobb eséllyel lesz autista is. Az orvosi vizsgálatok alapján az ilyen típusú gyógyszerek mindenképpen valamilyen befolyással vannak a magzati fejlődésre.

Depresszió és terhesség.

A fejlődésbeli késések a motoros fejlődésben mutatkoznak meg elsősorban. Azok a babák, akiknek édesanyjuk depresszió elleni gyógyszert szedett a terhesség alatt, általában pár héttel vagy hónappal később tanulnak meg egyedül felülni, vagy egyedül járni, mint társaik.  A fejlődésbeli különbség azonban egy idő után eltűnik, viszont előfordulhat, hogy a koncentrációs képesség hosszú távon rosszabb marad.

Ráadásul a depresszió elleni készítmények növelhetik bizonyos szívbetegségek kialakulásának, és a koraszülésnek a kockázatát.

Egy újabb kutatás szerint a második és harmadik trimeszterben szedett antidepresszánsok duplázzák az esélyét az autizmus kialakulásának.

Az 1960-as években tízezer gyermekből négynél diagnosztizáltak autizmust, mára ez a szám százra növekedett, de ebben a növekedésben szerepet játszhat az is, hogy finomodtak, fejlődtek a diagnosztikai módszerek. Ugyanakkor az is bizonyított, hogy növekszik a depressziós emberek száma és ők hajlamosabbak a kockázatos viselkedésre, az önpusztító tevékenységekre, például dohányzás, alkohol- és/vagy drogfogyasztás, gyógyszerszedés.

Depresszió vagy antidepresszáns a terhesség alatt

Amennyiben a várandós nő akár a terhesség miatt, akár más okokból kifolyólag depressziós lesz, az erre beszedett anyagok mind káros hatással vannak a magzatra. Ugyanakkor a jelenség nem maradhat kezeletlen a terhesség alatt sem, mivel annak is súlyos következményei lehetnek.

Antidepresszáns a terhesség alatt

Ha súlyos, mániákus depresszióban szenved az anya, esetleg öngyilkos hajlamai vannak, bipoláris zavar jellemzi, nem hagyhatja abba a gyógyszeres kezelést. Enyhébb depresszióról esetén, nem feltétlenül muszáj folytatni a terhesség alatt a pirulák szedését, viszont a szoros orvosi felügyelet elhagyhatatlan. A gyógyszermentes terápiás kezelések mindkét esetben javasoltak, hiszen segítséget nyújthatnak, könnyebbé tehetik átvészelni a borongósabb időszakokat.

A női testben és lélekben végbemenő változások is kiválthatják a depressziót, de még nehezebb a helyzet, ha már a terhesség előtt meg volt a betegség. Ha van a környezetedben olyan nő, aki szenved ettől, vagy esetleg te magad vagy ebben a helyzetben, nagyon fontos tudatosítani, hogy félre kell tenni a szégyenérzetet, és el kell fogadni a segítséget a környezetedtől.

Az egyik fő szempont a gyermek egészsége ebben az időszakban, így a szégyenérzetet fel kell váltania a felelősségtudatnak. A depresszió nem természetellenes jelenség, viszont valamilyen úton-módon kezelést igényel, hogy a végén az anyaság minden öröme teljes mértékben élvezhető legyen.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Veszélyben a baba: 7 betegség, amivel vigyázni kell a terhesség alatt

Sajnos az áldott állapot nem óv meg a betegségektől. Vannak olyan vírusok, baktériumok, amikre nem árt jobban odafigyelnünk a terhesség alatt, mert ezek a magzat épségét veszélyeztethetik. Mutatjuk, mely betegségek esetén érdemes nőgyógyász segítségével nyomon követni magzatunk állapotát is a gyanúsabb tünetek esetében.

Vélemény, hozzászólás?